Σελίδες

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Δέκα οργανισμοί και φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε η παραγωγή καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη να γίνει «ορατή»... μέχρι τη Silicon Valley


"Δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι στη Silicon Valley να γνωρίζουν τη ζώνη καινοτομίας στο Ταλίν της Εσθονίας κι όχι τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε καλύτεροι και χρειάζεται να το μάθουν". Με τη φράση αυτή, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), επιχειρηματίας Παναγιώτης Αγγελίδης, περιέγραψε με λίγες λέξεις δύο διαφορετικά, αλλά συνδεόμενα μεταξύ τους, γεγονότα: αφενός το έλλειμμα διεθνούς αναγνωρισιμότητας της πόλης ώς προορισμού καινοτομίας και αφετέρου τον στόχο της πρωτοβουλίας "Thessaloniki Innovation Friendly Destination", που μπαίνει στην αφετηρία.

Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναλαμβάνουν από κοινού δέκα οργανισμοί και φορείς της πόλης, υπό την ομπρέλα της ΑΖΚ, με στόχο η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει διεθνές brand ώς πόλη-παραγωγός καινοτομίας, που έχει να παρουσιάσει: νεοφυείς επιχειρήσεις-"διαμάντια", 150.000 φοιτητές, 20.000 μεταπτυχιακούς σπουδαστές, εννέα ερευνητικά κέντρα και τέσσερις επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες, τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

368η στην καινοτομία μεταξύ 442 πόλεων

Σήμερα, η Θεσσαλονίκη παραμένει άγνωστη στο εξωτερικό ως προορισμός καινοτομίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, στον δείκτη "Innovation Cities Index", που καταρτίζει η εταιρεία "2thinknow" με στόχο την ανάδειξη του δυναμικού κάθε πόλης στην ανάπτυξη καινοτομίας, η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται 368η μεταξύ 442 αστικών κέντρων ανά τον κόσμο, όταν π.χ., η Σόφια κατέχει την 254η θέση και η Σμύρνη την 360ή.

Η Rolls Royce "στρατολογεί" Ελληνες μηχανικούς κι ερευνητές

Κι αυτό ενώ, όπως επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, εταιρείες-κολοσσοί όπως η Rolls Royce αντλούν ήδη ερευνητικό και επιστημονικό δυναμικό από τα πανεπιστήμια της πόλης. Ήδη, η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί 20 αποφοίτους του ΑΠΘ και στο τέλος Οκτωβρίου στελέχη της θα επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρουσιάσουν την εταιρεία -και φυσικά τις ευκαιρίες καριέρας σε αυτήν- σε τελειοφοίτους του Πανεπιστημίου.

Τα έχει όλα... εκτός από την προβολή

Η Θεσσαλονίκη, όπως επισήμαναν οι ομιλητές, έχει όλα όσα χρειάζονται για να μπει στον διεθνή χάρτη της καινοτομίας. Αυτό που της λείπει είναι η προβολή. Κι εδώ "κολλάει" η πρωτοβουλία "Thessaloniki Innovation Friendly Destination", στο πλαίσιο της οποίας έχει σχεδιαστεί μια σειρά στοχευμένων δράσεων προβολής, με αποδέκτες την πόλη, τη χώρα και τη διεθνή κοινότητα. Μεταξύ αυτών η δράση "Μάθε την πόλη σου¨στην οποία πρώτοι συμμετέχοντες είναι οι επισκέπτες της 81ης ΔΕΘ, τα microsites "investinthessaloniki", "innovativethessaloniki" και "doingbusinessinthessaloniki", ένα "investors kit" με χρήσιμες πληροφορίες για υποψήφιους επενδυτές και μια σειρά από roadshows εντός και εκτός πόλης (σ.σ, σήμερα, μετά τη συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της Ζώνης σε εκπροσώπους ζωνών καινοτομίας και στελέχη εμπορικών γραφείων πρεσβειών από τις χώρες Ιράν, Κίνα Ρουμανία, πΓΔΜ, Ρωσία και Πολωνία).

Εθελοντές θα προβάλουν τη Θεσσαλονίκη από το Βερολίνο μέχρι τη δυτική ακτή των ΗΠΑ

Επιπρόσθετα, δημιουργείται γραφείο υποδοχής ενδιαφερόμενων και δίκτυο εθελοντών που θα την προβάλουν στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στο Βερολίνο, το Λονδίνο, την ανατολική και δυτική ακτή των ΗΠΑ και ενδεχομένως τη Μόσχα. Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας Thessaloniki Innovation Friendly Destination" είναι η προσέλκυση επενδύσεων στην πόλη και η εξασφάλιση κινήτρων αντίστοιχων με εκείνα που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης για τους ερευνητές και τις εταιρείες προηγμένης τεχνολογίας.

«Πρέπει η Θεσσαλονίκη να μπει στον χάρτη και όσον αφορά τον πολυσυζητημένο θύλακά της, που ακόμη δεν δημιουργήθηκε στη Θέρμη. Ο θύλακας αυτός θα γίνει με σχέδιο. Οι εποχές τού "ανοίξαμε και σας περιμένουμε" έχουν περάσει. Έχουμε επεξεργαστεί σχέδιο που θα αξιοποιεί τη γη που παραχωρήθηκε στην ΑΖΚ» σημείωσε ο κ.Αγγελίδης που εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2017 η ΑΖΚ θα καταφέρει να διπλασιάσει τα έσοδά της μέσω της παροχής υπηρεσιών.

Νομοθέτημα που θα διευκολύνει τη λειτουργία της ΑΖΚ προανήγγειλε η υφυπουργός Εσωτερικών

Την πεποίθηση ότι η ΑΖΚ μπορεί να λειτουργήσει σαν αναπτυξιακό εργαλείο για τη Θεσσαλονίκη, προσελκύοντας κεφάλαια και επενδύσεις και από γειτονικές χώρες, εξέφρασε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ενώ ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα "θα υπάρξει -ήδη βρίσκεται στον δρόμο- νομοθέτημα που θα διευκολύνει την ΑΖΚ να είναι αυτό που είναι". Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επισήμανε ότι η λειτουργία της ΑΖΚ και η καινοτομία ώς ταυτότητα της Θεσσαλονίκης αποτελεί βασική πολιτική επιλογή και προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Απ. Τζιτζικώστας: Κονδύλια 120 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στην καινοτομία

Κονδύλια ύψους 120 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας στη λογική της έξυπνης εξειδίκευσης έχει εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος επανέλαβε την πρότασή του να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη περιοχή ειδικών κινήτρων με ενιαίο φορολογικό συντελεστή 10%-15% για τις καινοτομικές επιχειρήσεις.

Τ.Τζήκας:΄Εκτοι στον κόσμο σε διαθεσιμότητα μηχανικών και επιστημόνων

Τις θετικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί εσχάτως ώς προς τη στήριξη της καινοτομίας στην Ελλάδα σε θεσμικό επίπεδο (πχ, η γενική γραμματέα παρά τω πρωθυπουργώ για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών), επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τεχνόπολης, Αναστάσιος Τζήκας. Πρόσθεσε ότι η ΑΖΚ θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του συντονιστικού οργάνου για το διεθνές branding της πόλης, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό της. "Ο μόνος δείκτης στον οποίο η Ελλάδα είναι ψηλά διεθνώς είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Είμαστε έκτοι στον κόσμο σε διαθεσιμότητα επιστημόνων και μηχανικών και εκεί πρέπει να επενδύσουμε" είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη δυναμική σε αυτό το πεδίο, γεγονός που πιστοποιείται από το ότι μεγάλες εταιρείες των Αθηνών δημιουργούν στην πόλη ομάδες ανάπτυξης λογισμικού.

Να δοθούν φορολογικά κι οικονομικά κίνητρα για τους νέους ερευνητές

Την ανάγκη θέσπισης φορολογικών κινήτρων για τους νέους ερευνητές υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης, επισημαίνοντας ότι για να έρθουν και να παραμείνουν στην Ελλάδα επιστήμονες υψηλού επιπέδου "χρειάζεται να πληρώνονται καλά και όχι με 1000 ευρώ". Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) τέλος, Αθανάσιος Σαββάκης επισήμανε ότι ήρθε η ώρα το όλο εγχείρημα να προχωρήσει στο στάδιο των πράξεων, στην επόμενη φάση του.

Στην πρωτοβουλία "Thessaloniki Innovation Friendly Destination", η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, συμμετέχουν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, η Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ, το ΑΠΘ, το ΑΤΕΙ, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο ΣΒΒΕ, ο ΣΕΒΕ και η Τεχνόπολη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου