Η μεξικανική Nopalimex έχει θέσει ως στόχο τη μείωση έως και 40% της κατανάλωσης καυσίμου των δημοτικών αυτοκινήτων της πόλης του Ζιτακουάρο.
Οι γνώσεις των περισσότερων για τα φραγκόσυκα περιορίζονται στο ότι πρόκειται για ένα εξωτικό φρούτο με ιδιαίτερη γεύση που απαιτεί δεξιοτεχνία στο καθάρισμα για να μην προκληθεί τραυματισμός. Πόσοι από εσάς γνωρίζουν ότι πέρα από τις πολύτιμες βιταμίνες το εν λόγω φρούτο μπορεί να χρησιμεύσει και ως καύσιμο;
Η μεξικανικών συμφερόντων εταιρεία Nopalimex αποφάσισε πως τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο γι’ αυτό και προχώρησε στην κατασκευή της πρώτης μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμου από κακτοειδή στον κόσμο. Ένας αναερόβιος χωνευτής παράγει βιοαέριο από το κακτοειδές οπουντία, είδος το οποίο στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστό ως φραγκοσυκιά.
Έρευνες επιβεβαιώνουν πως η παραγωγή βιοκαυσίμων από κακτοειδή παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές ιδιαίτερα σε χώρες με ξηρό κλίμα στις οποίες είναι δύσκολο να ευδοκιμήσουν οι συμβατικές ενεργειακές καλλιέργειες. Η διαδικασία είναι απλή. Τα φραγκόσυκα πολτοποιούνται, αναμειγνύονται με κοπριά, και όταν αποσυντεθούν παράγουν μεθάνιο. Υπολογίζεται δε πως το φυσικό αέριο που προκύπτει είναι ικανό να καλύψει τις ηλεκτρικές ανάγκες 300 κατοικιών, απαιτώντας σχεδόν το μισό κόστος συγκριτικά με εκείνο των παραδοσιακών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού.
Το αρχικό πλάνο της Nopalimex προβλέπει την παραγωγή οκτώ τόνων καυσίμου από φραγκόσυκο, το οποίο εν συνεχεία θα αξιοποιείται για την τροφοδότηση των δημοτικών οχημάτων της πόλης του Ζιτακουάρο στην κεντρική πολιτεία Μιτσοακάν του Μεξικού. Αν το όλο εγχείρημα αποδώσει στην πράξη, τότε μιλάμε για μείωση της κατανάλωσης καυσίμου του στόλου των δημοτικών αυτοκινήτων τουλάχιστον κατά 40%.
Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα, ακούει στο όνομα Ροχέλιο Σόσικα. Πρόκειται για έναν Μεξικανό επιχειρηματία που τα τελευταία χρόνια είχε επιδοθεί στην ανακάλυψη εναλλακτικών μοντέλων λειτουργίας που θα συνέβαλλαν στη μείωση του κόστους των καυσίμων της εταιρείας του, η οποία παράγει σνακ από καλαμπόκι και κάκτους.
Η αξιοποίηση των ΑΠΕ βρίσκεται ψηλά στη ατζέντα του Μεξικού, η κυβέρνηση του οποίου έχει δεσμευτεί για αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 35% του ενεργειακού μείγματος της χώρας ως το 2024. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Μεξικό είναι η δέκατη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με πληθυσμό 128 εκατομμυρίων ανθρώπων, γίνονται αντιληπτά τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει η αξιοποίηση του φραγκόσυκου για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, ειδικά σε άνυδρες περιοχές που καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ποσότητες νερού που έχουν απορροφήσει για την ανάπτυξή τους τα φραγκόσυκα μετά την χώνευση και την παραγωγή βιοαερίου, εκκρίνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και υγρό αλλά και στερεό λίπασμα που με τη σειρά τους μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καλλιεργειών τροφίμων εκεί που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα γινόταν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου