Σε πλαίσιο συμφωνίας μακράς πνοής κατέληξαν ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και η ΝΙΟC. Έτσι η Ελλάδα θα είναι μια από τις πρώτες χώρες στις οποίες θα ξεκινήσουν οι πρώτες εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη, ύστερα από την άρση του εμπάργκο.
Ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, η διοίκηση των ΕΛΠΕ και οι αξιωματούχοι της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν συμφώνησαν για την κάλυψη του 25% των αναγκών σε πετρέλαιο του ελληνικού ομίλου από ιρανικό αργό. Η συμφωνία προβλέπει άμεση έναρξη των παραδόσεων, οι οποίες θα πρέπει να αναμένονται αμέσως μετά την έγκρισή της από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών. Προβλέπει επίσης ρύθμιση της αποπληρωμής της οφειλής των ΕΛΠΕ, η οποία προσδιορίζεται στα 600 εκατ. ευρώ, σε διάστημα τετραετίας, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σε ανακοίνωση των ΕΛΠΕ αναφέρεται ότι η συμφωνία περιλαμβάνει:
• Συνεργασία για την προμήθεια αργού πετρελαίου, με άμεση έναρξη παραδόσεων.
• Ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες προέκυψαν από τις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες επεβλήθησαν το 2011.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία αυτή, η οποία είναι επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών και όπως σημειώνεται «επετεύχθη μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις σε Αθήνα και Τεχεράνη».
Το πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ ΕΛΠΕ και NIOC τέθηκε από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν Αμίρ Ζαμαμίνια, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα συνοδευόμενος από στελέχη της NIOC.
Η Ελλάδα είναι ένας από τους παραδοσιακούς εταίρους του Ιράν στην Ευρώπη, όπως και η Ιταλία και η Ισπανία, χώρες στις οποίες υπολογίζει να εξάγει περίπου 200.000 βαρέλια την ημέρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και της Motor Oil, πριν από την επιβολή των κυρώσεων, κάλυπταν το 20-30% των αναγκών τους με ιρανικό αργό, που είναι ο πιο συμβατός τύπος αργού με τη δομή τους, γι’ αυτό και έχει τις καλύτερες αποδόσεις.
Αναλυτές του χώρου προβλέπουν ότι το Ιράν θα προσθέσει περίπου 600.000 – 1 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο τη μέρα στην παγκόσμια αγορά, όμως οι ηγέτες της χώρας θέλουν να αυξήσουν αυτό το νούμερο στο 1,5 εκατ. έως το τέλος του 2016.
Η Τεχεράνη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θέση του απόλυτου ρυθμιστή. Όσο περισσότερο πετρέλαιο εξάγει, τόσο μεγαλύτερη αναμένεται η πτώση της τιμής του παρότι δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των πολύ μεγάλων παραγωγών του πλανήτη. Όμως η εξαιρετικά ευαίσθητη θέση στην οποία βρίσκεται η αγορά του μαύρου χρυσού δεν μπορεί παρά να υπολογίζει όσο τίποτε άλλο την προσθήκη ενός ακόμη παίκτη στην ήδη πλημμυρισμένη πετρελαϊκή αγορά. Κι αυτό γιατί η επαναφορά των ΗΠΑ στο ταμπλό των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου έχει οδηγήσει τις χώρες του OPEC –κι ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία- στο να συνεχίζουν απτόητες την υπερπροσφορά των τελευταίων μηνών, παραβλέποντας επιδεικτικά την κατάρρευση των τιμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου