Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Οι Ελληνες φεύγουν ξανά μετανάστες στις ΗΠΑ λόγω της κρίσης

Πολλοί είναι εκείνοι που άρχισαν να ταξιδεύουν ξανά με «γεμάτες βαλίτσες» με ρούχα και άλλα είδη για τους συγγενείς στην Ελλάδα.

Τους βλέπει κανείς στις εκδηλώσεις της ελληνικής πρεσβείας και της ομογένειας, αλλά κυρίως σε φιλικές συνάξεις, στα happy hours των διεθνών οργανισμών και, ολοένα συχνότερα, σε εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν οι ίδιοι. Πρόκειται για κατόχους πτυχίων και διδακτορικών, νεαρούς (και όχι μόνο) ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι οποίοι αποτελούν μία νέα γενιά οικονομικών μεταναστών – τη λεγόμενη Generation G.

«H τάση αναζήτησης και παραμονής στην Αμερική δείχνει να εντείνεται, εφόσον οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα δημιουργούν αδιέξοδο για τον δημιουργικό αυτό πυρήνα της χώρας», λέει στην «Κ» ο δικηγόρος με έδρα την Ουάσιγκτον Παναγιώτης Καλέλλης. Σύμφωνα με τον κ. Καλλέλη, οι αιτήσεις για προσωρινή άδεια εργασίας έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο - 75% αύξηση σε σχέση με τη δεκαετία 2000-2010. Ραγδαία, της τάξης του 60% από το 2005, είναι η άνοδος και των αιτήσεων για πράσινη κάρτα, η οποία επιτρέπει τη μόνιμη κατοικία μέσω ενός εγγυητή-εργοδότη σε όσους έχουν την απαραίτητη τριτοβάθμια εκπαίδευση και προϋπηρεσία.

Η διαδικασία της μετανάστευσης στις ΗΠΑ, ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολη. Όπως προδίδουν μάλιστα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη μετανάστευση, ο επίσημος αριθμός των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ υποχώρησε μεταξύ 2010 και 2013, στους 151.239 από 147.498. Στην προσπάθειά τους να διαβούν το δύσβατο δρόμο για τη νόμιμη διαμονή τους στις ΗΠΑ, πολλοί Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν απευθύνονται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ομογενειακές οργανώσεις, καθώς και σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς.

Όπως λέει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Σταύρος Παπαγερμανός, «προσωπικά αλλά και από συζητήσεις και επαφές με ενορίες, ιερείς, ή συναδέλφους μου είναι σαφές ότι υπάρχει αύξηση μεταναστών… Σε πολλές περιπτώσεις μας ζητείται η βοήθεια είτε για εργασία είτε για κάτι άλλο. Δεδομένου του μεταναστευτικού νόμου η συνδρομή μας σε όσους ζητούν εργασία και δεν έχουν τις προϋποθέσεις δεν είναι πάντοτε αυτή που θα θέλαμε». Αρκετοί έρχονται με τουριστικές βίζες, λέει - αλλά αν παραμείνουν μετά τη λήξη της ρισκάρουν το μέλλον τους στην Αμερική.

Για τους επιστήμονες, τους πτυχιούχους και τους νεαρούς επαγγελματίες, το ζητούμενο είναι να βρουν ευκαιρίες που αξιοποιούν τα προσόντα τους - και συχνά δεν ξέρουν πως να κινηθούν για να το επιτύχουν. Προκειμένου να βοηθήσει τους βιοεπιστήμονες (ιατρούς, βιολόγους, βιοχημικούς κοκ) για τις ευκαιρίες στις ΗΠΑ, η Ελληνική Ένωση Βιοεπιστημόνων της Αμερικής (HBA) διοργάνωσε το Νοέμβριο στην ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ μία ημερίδα αφιερωμένη σε συμβουλές καριέρας, με τη συμμετοχή πέντε επιτυχημένων Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών επιστημόνων (οι συμβουλές τους έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της HBA www.hbusa.org).

Οι ομογενείς, από την πλευρά τους, προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν, είτε εντός των ΗΠΑ είτε στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες των κεφαλαιακών ελέγχων, η ανάγκη για μετρητά από το εξωτερικό έγινε μεγαλύτερη, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που άρχισαν να ταξιδεύουν ξανά με «γεμάτες βαλίτσες» με ρούχα και άλλα είδη για τους συγγενείς στην Ελλάδα, παρατηρεί ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης. Ο ίδιος βλέπει τις δυσκολίες των Ελλήνων φοιτητών να ανταποκριθούν στο κόστος των σπουδών στις ΗΠΑ και πιστεύει ότι μία στροφή των υποτροφιών σπουδών που δίνουν ομογενειακές οργανώσεις από τους Ελληνοαμερικανούς σε Έλληνες δικαιούχους θα είχε μεγαλύτερο νόημα.

«Γνωρίζω πολλούς ομογενείς που βοηθούν οικονομικά τους συγγενείς τους απ’ ευθείας, γονείς, αδέλφια, ξαδέλφια - κάτι που απ’ ό,τι ξέρω δεν γινόταν τις δεκαετίες του ’90 ή του 2000», επιβεβαιώνει ο κ. Παπαγερμανός. Ο ίδιος προσθέτει ότι πολλοί εθνικοτοπικοί σύλλογοι και ομάδες βοηθούν οικονομικά τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής τους, σε συγκεκριμένους και ειδικούς σκοπούς, όπως π.χ. τα καύσιμα θέρμανσης ενός ιδρύματος. «Μπορώ να σας πω και πάλι, εμπειρικά και μόνο, ότι υπάρχει διάθεση οι ομογενείς να βοηθήσουν, και βοηθούν και οικονομικά όταν είναι σίγουροι ότι τα χρήματά τους θα καταλήξουν στο σκοπό για τον οποίο συλλέγονται». Όπως λέει, οι έρανοι της Αρχιεπισκοπής της Φιλόπτωχου και των κατά τόπους ενοριών γι’ αυτό το σκοπό «ήταν απολύτως παραγωγικοί και το προϊόν τους διατέθηκε 100% στην Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή, οι πιο δημιουργικοί και ενεργοί από τους νεοφερμένους Έλληνες μετανάστες ήδη ανανεώνουν το δυναμικό συλλόγων της ομογένειας, φέρνοντας νέες ιδέες αλλά και μία πιο άμεση εικόνα των αναγκών της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελισσάβετ Σέρτη, η οποία εργάζεται στο Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ και πρόσφατα ανέλαβε γραμματέας στην HBA. Η ιδέα για τη διοργάνωση της ημερίδας για θέματα καριέρας ήταν δική της, έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι τις περιπέτειες των Ελλήνων επιστημόνων του κλάδου της. «Για τους ανθρώπους που έχουν τα προσόντα, η βίζα δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Όταν προσλαμβάνουν ξένους υπηκόους, οι κρατικοί οργανισμοί των ΗΠΑ αναλαμβάνουν και την έκδοση της βίζας τους», σημειώνει, και φέρνει ως παράδειγμα τον εαυτό της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου