Σελίδες

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 8η Παγκόσμια Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα


Γιατί όλη αυτή η μανία με την επιχειρηματικότητα; “Όπως κι αν το βλέπει κανείς απέξω, όλο αυτό το κίνημα των StartUps δεν έχει να κάνει απλώς με τα StartUps” έγραφε το 2014 ο Victor W. Hwang, συγγραφέας του βιβλίου The Rainforest και συνιδρυτής της Παγκόσμιας Εβδομάδας Καινοτομίας. “Πρόκειται, στην πραγματικότητα για μια βαθύτερη πολιτισμική αλλαγή, που βρίσκεται στην καρδιά της ανθρώπινης υπόστασης. Αντανακλά μια δυσφορία σε σχέση με την κατεύθυνση που έχει πάρει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου μας τις τελευταίες δεκαετίες. Σηματοδοτεί μία μεταβολή σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουμε τις κοινωνίες μας, πώς διαμορφώνουμε τις κοινότητές μας, πώς συν-παράγουμε αξία, ως ανθρώπινα όντα. Αποτελεί μια αντίστιξη προς το κυρίαρχο οικονομικό καθεστώς –το οποίο ανέδειξε την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα ως αξίες ανώτερες όλων, ακόμα κι όταν η στάση αυτή διάβρωνε τις σχέσεις που μας κρατάνε συνδεδεμένους με τις κοινότητες και τα κοινωνικά μας δίκτυα».

Αυτή είναι μια εξαιρετική απάντηση στην ερώτηση «γιατί τόσες εκδηλώσεις, τόσες θερμοκοιτίδες, τόσες καμπάνιες, τόση δημοσιότητα, τόσος ντόρος γύρω από τις νεοφυείς επιχειρήσεις;»

Μια δεύτερη απάντηση, πρακτικής και εμπειρικής μορφής, είναι η επιμονή, η όρεξη και η ανάγκη. Η δέσμευση των ανθρώπων και των φορέων που συμμετέχουν σ’ αυτό το, πάντα υπό διαμόρφωση, οικοσύστημα, και το υποστηρίζουν έμπρακτα. Τρανή απόδειξη των παραπάνω, η 8η Παγκόσμια Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχαν φέτος περισσότεροι από 40 φορείς.

Το StartUp Safary Athens, με 50 ομιλητές, 90 εκδηλώσεις και 1500 συμμετέχοντες, άνοιξε τις πόρτες των startups και για 3 μέρες τα ανέδειξε σε ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της πόλης.



Το πρόγραμμα “Η Αθήνα Επιχειρεί”, όπου 56 δράσεις από 34 φορείς προώθησαν την επιχειρηματικότητα στο δήμο Αθηναίων και 3000 συμμετέχοντες παρακολούθησαν ομιλίες, εκδηλώσεις, εργαστήρια και διαγωνισμούς, από μέλη του Δικτύου Επιχειρηματικότητας του Δήμου, οργανισμούς καινοτομίας, εταιρείες, πανεπιστήμια, συνδέσμους καινοτομίας και θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας, όλα με στόχο να αναδείξουν το ήδη υπάρχον και πολύ ζωντανό οικοσύστημα της πόλης και να το αναπτύξουν ακόμα πιο δυναμικά.



Η εκδήλωση του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΥΝΕΔΕ) στην Πάτρα, στις 19 Νοεμβρίου, με τίτλο “Ανάπτυξη μέσω της Θαλάσσιας Οικονομίας”, όπου ομιλητές από το χώρο της ναυτιλίας, του θαλάσσιου τουρισμού και της πρωτογενούς θαλάσσιας παραγωγής, παρουσίασαν τους τομείς τους, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και τη Γαλάζια Ανάπτυξη και θέτοντας ως στόχο τη δικτύωση, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την προώθηση της καινοτομίας στη θαλάσσια οικονομία.



Η δράση της Οργάνωσης Γη που, στις 21 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, άνοιξε στο κοινό το νέο της χώρο, Γη@Κ44, με σκοπό να παρουσιάσει τρόπους που η νέα επιχειρηματικότητα δίνει λύσεις σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, με σύμμαχους την συνεργασία και τη δημιουργία στην ψηφιακή εποχή.



Η προσπάθεια του AgroStartup, στις 18 Νοεμβρίου, που στόχο είχε να δημιουργήσει ένα Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία και, μέσα από αυτό, να παράσχει πρακτική γνώση και καθοδήγηση σε όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τη δική τους βιώσιμη επιχείρηση στον τομέα της αγροδιατροφής.


Η τρίτη απάντηση στο αρχικό ερώτημα έρχεται πάλι από τον Hwang και συμπληρώνει τις προηγούμενες.

«Η καινοτομία δεν είναι μοναχικό σπορ. Ανθίζει σε υποστηρικτικά, διαφοροποιημένα, καλά δικτυωμένα και θετικά οικοσυστήματα. Στα εγωκεντρικά οικοσυστήματα πεθαίνει. Το να φτιάξει κανείς ένα startup –να κάνει, δηλαδή, μια καινοτομία πραγματικότητα- είναι αρκετά δύσκολο από μόνο του. Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη κάποιος που το επιχειρεί είναι η δυσπιστία, τα ανυπέρβλητα κοινωνικά εμπόδια και ο κυνισμός των γύρω του. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι να πιστέψουν σ’ εμάς πρόθυμοι άνθρωποι. Γιατί οι άνθρωποι καινοτομούν σε ομάδες».

Ας καινοτομήσουμε, λοιπόν, όλοι μαζί.


Το Παγκόσμιο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας είναι μία πλατφόρμα προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, που υποστηρίζουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο στο να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να τις μετατρέψουν σε νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας, συνεισφέροντας στην καινοτομία και ενδυναμώνοντας την οικονομική σταθερότητα διεθνώς. Στις πρωτοβουλίες του ΠΔΕ περιλαμβάνονται η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας, το Παγκόσμιο Δίκτυο Έρευνας για την Επιχειρηματικότητα και το ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας.


Από την ίδρυσή της το 2001, η ΟΕΣΥΝΕ έχει ως κύριο στόχο την οργανωμένη θεσμική παρέμβαση και στήριξη των νέων επιχειρηματιών απέναντι σε εθνικούς και διεθνείς φορείς, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων τους και τη στήριξη της εξωστρέφειάς τους προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου