Σελίδες

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Μύθος ότι οι Έλληνες στρέφονται στις αγροτικές καλλιέργειες


Ένας μύθος από τους πολλούς που καλλιεργούνται στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης είναι ότι οι Έλληνες εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας επιστρέφουν στα χωριά τους αναζητώντας επαγγελματική διέξοδο στην αγροτική οικονομία.
Ότι οι νέοι επιστρέφουν στα χωράφια και τους στάβλους, γίνονται αγρότες και κερδίζουν τη ζωή τους από την παραγωγή της ευλογημένης ελληνικής γης. Κάτι που εκτός από την αύξηση της απασχόλησης θα περιορίσει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, που το 2014 διαμορφώθηκαν σε 6,4 δισ. ευρώ! 

Το… παραμύθι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, αφού τα στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύουν το αντίθετο. Στα χρόνια της κρίσης ο αριθμός των Ελλήνων αγροτών μειώνεται. Όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν επί δεκαετίες την αγροτική οικονομία οι παλαιότεροι αγρότες εγκαταλείπουν, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των νέων που κάποια στιγμή αυτά τα χρόνια επιχείρησαν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα το έκαναν με βασικό κίνητρο τις επιδοτήσεις που δίνονται με κοινοτικά κονδύλια μέσω των προγραμμάτων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Όταν κατάλαβαν ότι οι επιδοτήσεις αυτές δεν αρκούν σταμάτησαν την προσπάθεια, καθώς –όπως όλοι αναγνωρίζουν- η αγροτική εργασία είναι σκληρή και εμπεριέχει ρίσκο, ενώ ακόμη και στις πολύ καλές συγκυρίες τα έσοδα –με βάση τους κλήρους, τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο- είναι περιορισμένα. Εκτός κι αν κάποιος διαθέτει χρήματα και θέλει να τα επενδύσει για να μεγαλώσει είτε τις εκτάσεις που καλλιεργεί, είτε τον αριθμό των ζώων που εκτρέφει.

«Χαρτζιλίκι»

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το 82% των Ελλήνων αγροτών –γεωργών και κτηνοτρόφων- δικαιούται σε ετήσια βάση επιδότηση μικρότερη των 5.000 ευρώ, μέγεθος στο οποίο δεν μπορεί κανείς να βασιστεί για να αναπτύξει την παραγωγή του.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία τα τελευταία χρόνια 20.000 κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους κι έτσι από 140.000 εκμεταλλεύσεις πριν από έξι χρόνια σήμερα υπάρχουν 120.000 εκμεταλλεύσεις, στις οποίες ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων είναι 500.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 6.000 αγελαδοτροφικές μονάδες που λειτουργούσαν το 2008 σήμερα υπάρχουν μόνο 2.500. Αλλά και στη γεωργία η εικόνα δεν είναι πιο ενθαρρυντική.

Στα χρόνια της κρίσης ο αριθμός των απασχολουμένων στη γη έχει μειωθεί κατά το 15% - 20% -πάνω από 100.000-, ενώ στις δράσεις για την ενίσχυση νέων αγροτών μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης την πενταετία 2001 – 2014 υποβλήθηκαν λιγότερες από 20.000 αιτήσεις.



ΠΗΓΗ:  ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου