Σελίδες

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Πτυχίο Νομικής...και μετά;

Και αφού έχεις διαβάσει μεθοδικά στις πανελλήνιες, και αφού το αποτέλεσμα σε οδήγησε στη Νομική Σχολή (είτε ήταν το όνειρό σου, είτε όχι), και αφού τα έδωσες όλα για να αποφοιτήσεις….Μετά πως συνεχίζεται η ζωή σου;

Αχανής η νομική επιστήμη και, ακόμα πιο ευρύ από το περιεχόμενό της, είναι το φάσμα των δρόμων που σου ανοίγονται αμέσως μετά την αποφοίτησή σου. Γιατί, έστω κι αν δεν έχεις κάποιον γνωστό που θα σε βολέψει σε κάποια τράπεζα ή δημόσιο οργανισμό ή στα δικαστήρια για να ξεκινήσεις μια χαλαρή άσκηση, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται μπορεί να είναι αναρίθμητες. Είναι εκεί, αρκεί να είσαι σε θέση να τις δεις και να τις αρπάξεις. Όλοι από κάπου ξεκινάν άλλωστε.

Ας μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα για το ποιες δυνατότητες έχει ο κάθε κάτοχος του πτυχίου Νομικής. Έχουμε καταρχήν τα πλέον απαραίτητα στάδια που απαιτούνται ώστε να διαθέτεις ένα αξιοπρεπές βιογραφικό και να έχεις τα τυπικά προσόντα για να κατακτήσεις τις παραπάνω ευκαιρίες. Το πρώτο βήμα είναι αυτό της άσκησης για 18 μήνες, που βάσει νόμου, θέλεις δε θέλεις, οφείλεις να το κάνεις για να μπορέσεις να δώσεις εξετάσεις στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο της περιοχής σου και να πάρεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Και αφότου περάσουν αυτοί οι 18 μήνες (που στους περισσότερους φαίνονται χαλαρά αιώνας), προετοιμάζεσαι πλέον για τις εξετάσεις τις οποίες, εφόσον τις περάσεις, θα είσαι και επίσημα δικηγόρος. Η απόκτηση λοιπόντης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος αποτελεί το δεύτερο βήμα και υπάρχει βέβαια και ένα τρίτο στάδιο, που κι αυτό με τη σειρά του απαιτεί σκληρή μελέτη και υπομονή. Πρόκειται για το στάδιο του μεταπτυχιακού, επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας για ένα νέο δικηγόρο, καθώς ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης. Οι γενικές γνώσεις δεν αρκούν και ειδικότερα σε μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη, συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη, όπως αυτή της Νομικής, η εξειδίκευση σε έναν ορισμένο τομέα δικαίου είναι τουλάχιστον προαπαιτούμενο στοιχείο για το επαγγελματικό σου μέλλον. Κάποιοι επιλέγουν να κάνουν την άσκηση παράλληλα με το μεταπτυχιακό τους, κυρίως για λόγους οικονομίας χρόνου, καθόσον 18 μήνες διαρκεί η άσκηση και άλλα 2 χρόνια το μεταπτυχιακό στην Ελλάδα, σύνολο 3,5 χρόνια. Γιατί να μην συμπτύξεις αυτό το χρονικό διάστημα αν και εφόσον μπορείς; Αρκετά πρακτική λοιπόν η παραπάνω σκέψη, εκτός αν επιλέξεις να ενταχθείς στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών κάποιου πανεπιστημίου του εξωτερικού, οπότε αναγκαστικά σε αυτήν την περίπτωση άσκηση και μεταπτυχιακό θα διαχωριστούν χρονικά. Ακόμα κι εδώ όμως έχεις την εναλλακτική, αν και κατακριτέα και ολίγον αθέμιτη δυνατότητα, της πλασματικής άσκησης στην Ελλάδα, ενώ εσύ θα περιφέρεσαι στους κοιτώνες κάποιου σύγχρονου πανεπιστημιακού συγκροτήματος εκτός συνόρων και θα ετοιμάζεις την εργασία που σύντομα θα παρουσιάσεις στους ξένους καθηγητές σου.

Έχεις κάνει άσκηση; Check. Έχεις περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου; Check. Έχεις ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό σου; Check.

And then what?

Take the next step my fellows. Υπάρχουν πέντε βασικοί κλάδοι που, ΝΑΙ, σχετίζονται άμεσα με την ιδιότητα του νομικού και, ΟΧΙ, δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη η διαδικασία για να ενταχθείς σε αυτούς.

Έχουμε λοιπόν το δικηγορικό σώμα. Μπορείς δηλαδή να εργαστείς ως δικηγόρος σε γραφείο ή εταιρία, ως νομικός σύμβουλος δημοσίου οργανισμού ή πολυεθνικής. Επίσης, μπορείς να δώσεις τις σχετικές εξετάσεις για το συμβολαιογραφικό σώμα, και γιατί όχι? να γίνεις ένας τέλειος συμβολαιογράφος (αν έχεις έτοιμη δουλειά). Υπάρχει όμως και το δικαστικό σώμα. Αν σου αρέσει το διάβασμα και έχεις την υπομονή να κλείσεις τα 28 σου χρόνια (κατώτατο όριο ηλικίας για να δώσεις τις απαιτούμενες εξετάσεις), μπορείς να προσπαθήσεις μέχρι 3 φορές (4η δεν θα υπάρξει αν έχεις αποτύχει τις 3 προηγούμενες), και αφού περάσεις με το καλό, ετοιμάζεις τις βαλίτσες σου για Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται η Σχολή Δικαστών. Εκεί θα παραμείνεις για 2 χρόνια, μέχρι να ολοκληρώσεις την εκπαίδευσή σου και να αναλάβεις τα καθήκοντά σου ως δικαστής. Αδιάβλητες οι εξετάσεις και μετά ως δικαστής ετοιμάσου για μεταθέσεις, αλλά who cares? It’s fun, after all.Άλλη εξαιρετική δυνατότητα είναι μετά το μεταπτυχιακό σου να προχωρήσεις και στο διδακτορικό σου και να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα. Αυτό φυσικά, εκτός από την προφανή εξονυχιστική διατριβή που θα έχεις κάνει, προϋποθέτει και να έχεις ξεκινήσει το δικό σου συγγραφικό έργο, αλλά και να έχεις διαμορφώσει τον κύκλο σου εντός του πανεπιστημίου (γνωριμίες με άλλους καθηγητές που θα σε καθοδηγήσουν και θα σε κατατοπίσουν άρτια). Τέλος, αν οι γνώσεις σου δεν εξαντλούνται μόνο στον χώρο της Νομικής αλλά επεκτείνονται και στα ανώτατα πτυχία τουλάχιστον τριών ξένων γλωσσών, οι εξετάσεις για το διπλωματικό σώμα, καίτοι εξαιρετικά απαιτητικές, μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για το ξεκίνημά σου ως διπλωμάτης.

Κι αν όλα τα παραπάνω δεν σε ικανοποιούν και σε αφήνουν παγερά αδιάφορο, αξιοποίησε το πτυχίο σου σε συνδυασμό με ένα μεταπτυχιακό εκτός Νομικής. Ας πούμε μεταπτυχιακό στον τομέα των media και τη δημοσιογραφία ή στον χώρο της political science. Μπορείς να εργαστείς ως δημοσιογράφος στο πολιτικό ρεπορτάζ (μην ξεχνάτε ότι πολλοί από τους μεγαλύτερους δημοσιογράφους παγκοσμίως είναι απόφοιτοι Νομικής). Διαζευκτικά ένα μεταπτυχιακό στο marketing και public relations μπορεί να σε καταστήσει υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων σε κάποια εταιρία ή μπορείς κι εσύ αν έχεις το κεφάλαιο να χτίσεις τα θεμέλια για τη δική σου επιχείρηση. Μέσα σε μία παράγραφο, σου έδωσα ήδη τρεις εναλλακτικές, άσχετες με τη Νομική. Φαντάσου πόσες ακόμα υπάρχουν αν το ψάξεις επισταμένα.

Οκ στην πράξη είναι όλα δύσκολα, I get it. Αλλά και τι είναι εύκολο στις μέρες μας; Και εμπόδια θα συναντήσεις και χαστούκια θα φας και θα πέσεις πολλές φορές στη διαδρομή για την επίτευξη του στόχου σου. Αρκεί να έχεις έναν. Έτσι τυχαία και υποθετικά κανείς δεν έκανε τίποτα. Το χει αποδείξει η ιστορία εξάλλου. Ο σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι η παρουσίαση μιας ωραιοποιημένης επαγγελματικής καριέρας. Ο σκοπός είναι διφυής. Αφενός να καταλάβετε όλοι ότι καλό είναι να σταματήσετε να κλαίγεστε και να γκρινιάζετε για την οικονομική κρίση. Τουναντίον, ένα παραπάνω κίνητρο για να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας. Αφετέρου να συνειδητοποιήσετε πως η επιστήμη που έχουμε σπουδάσει είναι ίσως η μοναδική από τις κλασικές επιστήμες (ιατρική, φαρμακευτική) που παρέχει ένα τόσο ευρύ πεδίο επαγγελματικών ευκαιριών, εφόσον κατέχοντας ένα τόσο ισχυρό πτυχίο, όπως αυτό της Νομικής Σχολής, μόνο ευνοημένοι είστε/ είμαστε. Και για να μην σας κουράζω άλλο δύο φράσεις μόνο:

«Η κρίση γεννάει Κρoίσους» και «Τις ευκαιρίες δεν τις περιμένουμε, τις δημιουργούμε».



Συγγραφέας: ARIA ZFR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου