Στην πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής προχώρησαν 70 αγρότες του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου τα πρώτα στάδια παραγωγής των προϊόντων ΘΕΣγη, από τη σπορά, την καλλιέργεια, έως και την παραγωγή άρτου.
Τρεις τύποι ψωμιού με σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη από τον θεσσαλικό κάμπο φέρουν τη σφραγίδα του ΘΕΣγη, κάνοντας τα πρώτα του βήματα μέσα από ένα δίκτυο 15 αρτοποιείων της χώρας. Το «ΘΕΣγη Θεσσαλικό», το «ΘΕΣγη Κρίθινο» και το «ΘΕΣγη Ελληνική σίκαλη», που συνδυάζουν τον πλούτο της θεσσαλικής γης, μπαίνουν στα ράφια των πρώτων αρτοποιείων της χώρας, αποδεικνύοντας τις δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης. Οι αγρότες - μέλη του συνεταιρισμού αναζητώντας διεξόδους στις πιέσεις των εποχών, προχώρησαν στη δημιουργία μειγμάτων αλεύρων από καρπούς της θεσσαλικής γης, οι οποίοι μεταποιούνται σε ψωμί από συνεργαζόμενα αρτοποιεία. Τρία προϊόντα στα οποία συμμετέχουν αλεύρια από πετρόμυλο, και αποτελούν «πηγή φυτικών ινών» ιδιαίτερα ευεργετικών για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Σύμφωνα με τη διοίκηση του συνεταιρισμού, το project έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό, πληρώνοντας αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας, μέσω του συστήματος απόλυτης ιχνηλασιμότητας από το χωράφι στο ράφι του συνεργαζόμενου αρτοποιείου.
Ακολουθώντας σύγχρονα πρότυπα καλλιέργειας και πιστοποίησης, που ξεκινούν από την ανάλυση του εδάφους σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης Εδαφών, την ορθολογικότερη χρήση των λιπασμάτων και τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος οι αγρότες του συνεταιρισμού αποδεικνύουν ότι οι συνέργειες, όπως αυτή των παραγωγών με τους αρτοποιούς, μπορεί να οδηγήσουν σε ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τον τελικό καταναλωτή.
Ταυτόχρονα, η μεγάλη κάμψη των τιμών κυρίως στο βαμβάκι και τα δημητριακά (καλαμπόκι - κριθάρι) τα τελευταία χρόνια, έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας, επιδιώκοντας νέες καλλιέργειες. Η στροφή αυτή ενισχύεται και επιστεγάζεται με μία συμφωνία- σταθμό, όπως χαρακτηρίζεται, με μια εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου κηπευτικών, την Μπάρμπα Στάθης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας ο συνεταιρισμός προχώρησε σε συνεργασία με την Μπάρμπα Στάθης, που αφορά την παραγωγή αρακά, αξιοποιώντας τα οφέλη της συγκεκριμένης καλλιέργειας στα συστήματα αμειψισποράς που εφαρμόζει ο συνεταιρισμός. Επίσης η συνεργασία επεκτάθηκε και στο σπανάκι όπου μέλη του συνεταιρισμού καλλιέργησαν κατά το τέλος Δεκεμβρίου. Η συνεργασία ανταποκρίνεται πλήρως στη φιλοσοφία των μελών του συνεταιρισμού που αφορά το συνεχές άνοιγμα νέων προοπτικών τόσο αναφορικά με τις καλλιεργητικές μεθόδους όσο και στο αντικείμενο των παραγόμενων προϊόντων και της επακόλουθης διάθεσης τους στην αγορά μέσω συμβολαιακής γεωργίας.
Πρωτογενής τομέας
Ο συνεταιρισμός αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, από μια ομάδα νέων κυρίως αγροτών. Σήμερα, αριθμεί 70 μέλη αγρότες-παραγω-γούς, καλλιεργήσιμες εκτάσεις άνω των 25.000 στρεμμάτων και διαχειρίζεται μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργούμενων ειδών φυτών.
Ο συνεταιρισμός, που έχει έδρα τη Λάρισα και εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη τη Θεσσαλία, παράγει δημητριακά (σκληρό σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι), βαμβάκι, σπανάκι, αρακά και μόλις πρόσφατα σκόρδο αναβιώνει τις αρχές και τις αξίες του υγιούς «συνεταιρίζεσθαι», που είναι αναγκαίες προϋποθέσεις ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα για την Ελλάδα στις σύγχρονες συνθήκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγροδιατροφικός τομέας συμβάλλει στο 7% του ΑΕΠ, με τα δημητριακά να αντιπροσωπεύουν το 10% της γεωργικής παραγωγής. Στον τομέα των εξαγωγών τα σιτηρά καλύπτουν το 6%. Στην Ελλάδα παράγονται κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατ. τόνοι σιταριού (σκληρού και μαλακού), κριθαριού και σίκαλης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Αρωγός στην προσπάθειά τους είναι η Τράπεζα Πειραιώς και συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας, το οποίο παρέχει στους αγρότες τη δυνατότητα προμήθειας γεωργικών εφοδίων και καυσίμων σε ανταγωνιστικές τιμές μέσω της ειδικής κάρτας. Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας -Κτηνοτροφίας, μέσω της ειδικής κάρτας μπορούν να πληρώσουν και τους εργάτες γης εξοφλώντας το εργόσημο, μέσω καταθετικού λογαριασμού, με χρήση της ειδικής αυτής κάρτας.
Σημειώνεται ότι η τελευταία δραστηριότητα του συνεταιρισμού αφορά στη σύσταση μιας ομάδας 14 παραγωγών που ασχολούνται με την καλλιέργεια σκόρδου σε πάνω από 150 στρέμματα στην περιοχή του Πλατυκάμπου, που έχει παράδοση στο προϊόν, οπότε και έχει προοπτικές να αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα brand ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων.
Success story
- Ο συνεταιρισμός αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013.
- Σήμερα, αριθμεί 70 μέλη αγρότες-παραγωγούς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων.
- Ο συνεταιρισμός έχει έδρα τη Λάρισα και εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη τη Θεσσαλία.
- Ο αγροδιατροφικός τομέας συμβάλλει στο 7% του ΑΕΠ, με τα δημητριακά να αντιπροσωπεύουν το 10% της γεωργικής παραγωγής.
- Στην Ελλάδα παράγονται κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατ. τόνοι σιταριού.
ΚΟΣΜΑΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου