Σελίδες

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

2-4/10, Αθήνα: Διεθνές Συνέδριο για την Τέχνη και την Εκπαίδευση


Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση συνδιοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Τέχνη & Εκπαίδευση: Διδακτικές και Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο Σχολείο του 21ου αιώνα». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, στο κτήριο της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107) με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Η έναρξη του συνεδρίου είναι την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015, στις 18:00.

Στόχος του συνεδρίου είναι η παρουσίαση σύγχρονων παιδαγωγικών προτάσεων, απόψεων και κατευθύνσεων για τη δυναμική σχέση Τέχνης και Σχολείου, καθώς και η ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ λειτουργών και στελεχών της εκπαίδευσης, καλλιτεχνών, ειδικών παιδαγωγών-επιστημόνων αλλά και ερευνητών-διδασκόντων από τον χώρο των Τεχνών και της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Από το πανεπιστήμιο του Northern Illinois, USA, πρόκειται να συμμετέχει ο Καθηγητής Douglas Boughton, ο οποίος έχει διατελέσει Παγκόσμιος Πρόεδρος της «Διεθνούς Κοινότητας για την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης» καθώς και η καθηγήτρια Kerry Freedman, η οποία εξειδικεύεται στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των μαθητών μέσω των εικαστικών τεχνών. Οι εισηγήσεις θα έχουν ως αντικείμενο τόσο τον σχεδιασμό Προγραμμάτων Σπουδών που αφορούν τις τέχνες όσο και τα χαρακτηριστικά που οφείλει να αναπτύξει η σχολικής ηγεσία ώστε να προωθήσει τη μάθηση μέσω της τέχνης.

Από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Institute of Education), τη χώρα μας θα επισκεφτεί η Καθηγήτρια Lesley Burgess, η οποία εξειδικεύεται στην αρχική κατάρτιση των εκπαιδευτικών στις εφαρμοσμένες τέχνες και στην επιμόρφωση των ενεργεία εκπαιδευτικών σε θέματα μουσειολογίας. Έναν από τους βασικούς φορείς χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής της Αγγλίας (National Foundation for Educational Research) θα εκπροσωπήσει η Caroline Sharp, η οποία θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής αναφορικά με την αξιοποίηση της τέχνης στην εκπαίδευση τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ευρώπη γενικότερα καθώς έχει υπηρετήσει ως Σύμβουλος εκπαιδευτικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ακόμη σημαντική παρουσία στο συνέδριο θα είναι ο Bernard Darras (Διεθνές Βραβείο Ziegfeld 2012 στον τομέα εκπαίδευσης της Τέχνης), ο οποίος είναι καθηγητής σημειωτικής και μεθοδολογίας της έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris Ι), διευθυντής του διδακτορικού προγράμματος της Σχολής Καλών Τεχνών, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας ACT και του διαδραστικού προγράμματος πολυμέσων. Στο συνέδριο θα μιλήσει με θέμα «Καλλιτεχνική και πολιτιστική εκπαίδευση στην εποχή της δημοκρατίας. Δημιουργική τάξη και πολιτιστικές / δημιουργικές βιομηχανίες», σχολιάζοντας κριτικά τις γνωστικές προκλήσεις της δημιουργικής διδασκαλίας και επικοινωνίας των πολυμέσων.

Παράλληλα, στο συνέδριο πρόκειται να συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί ευρωπαϊκών σχολείων (π.χ. Ολλανδία), οι οποίοι θα μας μεταφέρουν την καθημερινή εμπειρία τους από τα σχολεία όπου εργάζονται.

Εξίσου σημαντικοί όμως είναι και οι Έλληνες ομιλητές του συνεδρίου. Ένας από αυτούς είναι ο Καθηγητής του ΕΑΠ, Αλέξης Κόκκος, με πολυετή πείρα στην εκπαίδευση ενηλίκων, ο οποίος θα παρουσιάσει την εφαρμογή της μεθόδου «Η Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Αισθητική Εμπειρία», την έχει αναπτύξει ο ίδιος μαζί με την ομάδα του. Επίσης, οι ομότιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Χριστοδουλίδης και Τιτίκα Σάλλα πρόκειται να αναλύσουν τον ρόλο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο ελληνικό σχολείο και τη σημασία της ως εργαλείο γνώσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διεξαγωγή μιας Στρογγυλής Τράπεζας λογοτεχνών, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, με τους Ανδρέα Μήτσου, Μάρω Δούκα, Άλκη Ζέη, Φίλιππο Μανδηλαρά και Μάκη Τσίτα.

Παράλληλα με τις θεωρητικές και ακαδημαϊκές εισηγήσεις στη Μικρή Σκηνή, μια πλειάδα εκπαιδευτικών και ειδικών από διάφορους τομείς της τέχνης θα παρουσιάσουν σε παράλληλη συνεδρία στην Αίθουσα Χορού ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία έχουν εφαρμοστεί στην πράξη. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν δέκα βιωματικά εργαστήρια με αντικείμενο τον δημιουργικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι διάφορες μορφές της Τέχνης (εικαστικά, χορός, μουσική, θέατρο, λογοτεχνία, τεχνολογία, κόμικ κ.λπ.) στο σύγχρονο σχολείο. Η παρακολούθηση των εισηγήσεων στη Μικρή Σκηνή (5ος όροφος) και στην Αίθουσα Χορού, καθώς και στην αίθουσα εργαστηρίων (4ος όροφος) έχουν ελεύθερη είσοδο με σειρά προτεραιότητας.

Για συμμετοχή στα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Χορού και στο Εργαστήριο Εκπαιδευτικών που βρίσκονται στο 4ο όροφο, απαραίτητη είναι η προσκόμιση δωρεάν δελτίων εισόδου. Η διανομή των δελτίων εισόδου για τα εργαστήρια ξεκινά δύο ώρες νωρίτερα από την έναρξη του κάθε εργαστηρίου. Στο τέλος του συνεδρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν. Για την εξέλιξη των διαδικασιών και για το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να ενημερώνεσθε από την επίσημη ιστοσελίδα του ΙΕΠ: www.iep.edu.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου