H Cheryl Cran είναι από τις πιο επιτυχημένες συμβούλους επιχειρήσεων σε θέματα ηγεσίας, όπως επίσης και διαχείρισης αλλαγών και σχέσεων μεταξύ διαφορετικών γενεών στον εργασιακό χώρο. Γι’ αυτό και μέσα σε 20 χρόνια έχει συνεργαστεί με επιχειρήσεις σε εκατό και πλέον διαφορετικούς τομείς σε δώδεκα χώρες. Αποδεικνύοντας έτσι πως ακόμα και η αρχηγία είναι μια «υπηρεσία» που πληρώνεται.
Γιατί πιστεύετε ότι «η εξελικτική ηγεσία είναι το μέλλον για την επιτυχία των επιχειρήσεων»; Τι εννοείτε λέγοντας «εξελικτική»;
Η εξελικτική ηγεσία είναι η νέα και σύγχρονη ηγεσία που απαιτείται για το μέλλον των επιχειρήσεων. Σύγχρονος ηγέτης είναι αυτός που εξελίσσει συνεχώς τις σκέψεις, τα πιστεύω και τις συμπεριφορές του προκειμένου να εμπνεύσει τους άλλους για να παρουσιάσουν υψηλότερες δυνατότητες και ανάπτυξη. Επομένως, ένας εξελικτικός ηγέτης προσλαμβάνει και συγκρατεί εύκολα υψηλών επιδόσεων μοντέλα, γιατί προσαρμόζεται συνεχώς στη γρήγορη αλλαγή, στις νοοτροπίες διαφορετικών γενεών και στην ολοένα και πιο σημαντική τεχνολογία.
Πώς θα εξηγούσατε το κλειδί της επιτυχίας σας σε έναν έφηβο;
Ως παιδί, ανατράφηκα από τον πατέρα μου, που με δίδαξε ότι θα μπορούσα να γίνω και να κάνω οτιδήποτε βάλω στο μυαλό και στην καρδιά μου. Πιστεύω ότι το να έχω ένα γονιό που πίστεψε σε μένα και στο τι θα μπορούσα να κάνω οδήγησε στην επιτυχία μου.
Τι είναι αυτό που καθιστά κάποιον ηγέτη; Θα μπορούσατε να φτιάξετε μια λίστα δεξιοτήτων που συνθέτουν το πορτρέτο του;
Εχω δουλέψει με αρκετούς και από την έρευνά μου κατάλαβα ότι οι έμπειροι και κορυφαίοι ηγέτες χαρακτηρίζονται από τα εξής προσόντα:
1. Ικανότητα επικοινωνίας.
2. Επιθυμία να προτρέψουν τους άλλους να μάθουν και να αναπτυχθούν.
3. Ικανότητα να δουν την ευρύτερη εικόνα, και να βοηθήσουν και τους άλλους να τη δουν.
4. Ευχέρεια στο να έχουν πλάι ανθρώπους με προσόντα που συμπληρώνουν τα δικά τους.
5. Διαρκής προσπάθεια να εξελιχθούν, να μάθουν και να αναπτυχθούν για να γίνουν καλύτεροι.
6. Δυνατότητα να αναγνωρίζουν πότε το εγώ τους μπαίνει εμπόδιο στο να γίνουν κοινωνοί της πληροφορίας και ομαδικοί παίκτες.
7. Διαρκής ενημέρωση επί των αλλαγών και των τεχνολογικών εξελίξεων.
8. Επιθυμία να μάθουν από τους άλλους και να μην μονοπωλούν τη δύναμη.
Πώς μπορούμε να διακρίνουμε ένα μελλοντικό ηγέτη σε μια εταιρεία;
To σχέδιο διαδοχής είναι αναγκαίο για όλους τους μεγάλους ηγέτες. Οι εταιρείες πρέπει να έχουν εγκαθιδρυμένα συστήματα που βοηθούν στο να διαπιστώσουν τις ικανότητες ενός σπουδαίου ηγέτη και, επίσης, στο να εντοπίζουν τους υποψηφίους να εξελιχθούν σε ηγέτες. Αν χρειαζόταν να διακρίνω έναν ηγέτη, θα αναζητούσα τις ικανότητες που έχω βάλει στη λίστα μου της προηγούμενης ερώτησης. Παράλληλα, αν είχα διαπιστώσει ανθρώπους με υψηλές δυνατότητες, θα τους παρείχα την κατάλληλη καθοδήγηση και εκπαίδευση.
Ποια είναι τα πιο συχνά ζητήματα ηγεσίας σε μια εταιρεία; Σε ποιες φάσεις της ζωής ενός εταιρικού συγκροτήματος χρειάζεται η αρχηγία περισσότερο από ποτέ;
Τα πιο σημαντικά θέματα ηγεσίας είναι τα εξής:
1. Το να εντοπίζονται και να προσλαμβάνονται ταλέντα που θα παίξουν ρόλο κλειδί.
2. Το να αναπτύσσονται ηγετικά προσόντα που βοηθούν στο να συγκρατούνται τα ταλέντα εντός του συγκροτήματος.
3. Η ύπαρξη σχεδίου διαδοχής για το μέλλον του οργανισμού.
4. Το να επωφελείται στο έπακρο η επιχείρηση από τα ταλέντα που αξιοποίησαν πλήρως τα ηγετικά τους προσόντα. Ολες οι φάσεις στη ζωή ενός συγκροτήματος χρειάζονται καλή ηγεσία, από το ξεκίνημα, την ανάπτυξη μέχρι και την τρέχουσα συντήρηση. Ο ηγέτης είναι ο οδηγός που κάνει τα πράγματα να κινούνται, να αυξάνονται και να κερδίζουν.
Θα μπορούσατε να μας προσδιορίσετε μια στρατηγική διαχείρισης ενός εξαιρετικού ταλέντου;
Τα κορυφαία ταλέντα είναι πολύ ελκυστικά για πολλούς οργανισμούς και διαφορετικούς κλάδους. Ενας ηγέτης πρέπει να χρησιμοποιεί μοναδικές δεξιότητες για να τα διαχειριστεί, επειδή είναι υπάλληλοι υψηλών επιδόσεων που ψάχνουν συνεχώς για την επόμενη ευκαιρία να αναπτυχθούν, να μάθουν και να προαχθούν. Ενας υπάλληλος με υψηλές επιδόσεις χρειάζεται να αναγνωριστεί, να εμπνευστεί, να αναλάβει καινούριες προκλήσεις και να ενθαρρύνεται στο να κοινωνεί αυτό που ξέρει και στους άλλους.
Πώς συμφιλιώνονται διαφορετικές γενιές μέσα στην ίδια επιχείρηση;
Οι ηγέτες οφείλουν πρώτα να καταλαβαίνουν, να επικοινωνούν και να ηγούνται των διαφορετικών γενεών. Από τη στιγμή που κατανοούν το παραπάνω, είτε φέρνουν ειδικούς που μπορούν να διευκολύνουν την εκπαίδευση των ομάδων στο θέμα των γενεών είτε παρέχουν οι ίδιοι συνεχή ευαισθητοποίηση της ομάδας στη συμπεριφορά των γενεών, αλλά και στις αξίες και τα διαφορετικά στυλ εργασίας ανά γενεά.
Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε έναν Ελληνα «zoomer» (στέλεχος άνω των 45) που έχασε τη δουλειά του και πρέπει να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν;
Οι «zoomers» δεν αποσύρονται. Ξαναχτυπούν. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί ο Ελληνας «zoomer». Εχει τη δύναμη να αλλάξει ολόκληρους κλάδους με την εμπειρία του, να γίνει σύμβουλος ή να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Θα τον ενθάρρυνα, επίσης, να μάθει όσο περισσότερα μπορεί για την τεχνολογία.
Θα μπορούσατε να κατονομάσετε τις αξίες που θα κυριαρχούσαν στον κόσμο των επιχειρήσεων σήμερα;
Ακεραιότητα. Ανοιχτή επικοινωνία. Ευέλικτη ηγεσία. Ομαδικοί στόχοι από κοινού. Κέφι, στόχοι και εστίαση σε έναν στόχο κοινό για όλους.
Εχετε Ελληνες πελάτες; Τι έχετε να πείτε για τις ελληνικές εταιρείες, η εθνική ταυτότητα παίζει ρόλο στον τρόπο δουλειάς τους;
Η ελληνική εταιρεία για την οποία έχω δουλέψει είναι η PRC, και τα ελληνικά τμήματα των πολυεθνικών εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών TMI και TACK. Πιστεύω ότι η ελληνική κουλτούρα συνάδει απόλυτα με τις αξίες που μόλις προανέφερα. Η σημασία της εθνικής ταυτότητας είναι τεράστια για πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες. Πιστεύω ότι μπορούμε να επανεξετάσουμε το τι είναι θετικό για την εθνική ταυτότητα και το τι θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη εξαιτίας του πώς θα έπρεπε να γίνουν τα πράγματα λόγω εθνικής ταυτότητας.
Κείμενο: Θανάσης Διαμαντόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου