Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Σε παγκόσμιο πρωταθλητή εξελίσσεται η Ελλάδα στον κλάδο παραγωγής ακτινιδίου


Φέτος, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η παραγωγή αναμένεται αυξημένη σε ποσοστό ίσως και άνω του 25% και εκτιμάται πως θα ανέλθει στους 160.000 τόνους, έναντι των 140.000 πέρυσι. Υπενθυμίζεται, ότι οι ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίων το 2014 ανήλθαν σε 128.000 τόνους, έναντι 91.199 το 2013 και 73.580 το 2012. Αξιοσημείωτο είναι ότι την περίοδο 2007/2008, η Ελλάδα εξήγαγε 38.470 τόνους ακτινίδια και το 2009, 58.767 τόνους.

Στον σχεδιασμό των εταιριών και των συνεταιρισμών είναι να διεισδύσουν στις της Ν. Κορέας και Ταϊβάν, αλλά και στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Παράλληλά οι εξαγωγές των ελληνικών ακτινιδίων συνεχίζονται κανονικά σε Γερμανία, Ρουμανία, Αίγυπτο, Ιορδανία και Αραβικά Εμιράτα, ενώ αυξάνονται διαρκώς οι ποσότητες που κατευθύνονται σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ. «Συνολικά στέλναμε στη Ρωσία 230.000 τόνους ακτινίδια και πέρυσι ποσοστό άνω του 70% από τη συνολική αυτή ποσότητα διοχετεύτηκε σε άλλες αγορές, παλιές και νέες» δήλωσαν σύμφωνα με τον ιστότοπο της ΠΑΣΕΓΕΣ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών "INCOFRUIT-HELLAS»,Γιώργος Πολυχρονάκης και η γενική διευθύντρια της Ζευς Ακτινίδια ΑΕ, Χριστίνα Μανώση. Με αφορμή διεθνές συνέδριο το 34ο Διεθνές Συνέδριο Ακτινιδίου (ΙΚΟ), που διοργανώνεται στην Πιερία, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου η καλλιέργεια προσελκύει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, Άλλωστε στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, για πρώτη φορά φέτος, , οι μεγαλύτεροι φορείς παραγωγής και διακίνησης ακτινιδίων από όλο τον κόσμο, όπως Ν. Ζηλανδία, Χιλή, Ηνωμένες Πολιτείες, Κορέα, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις.

«Ιδίως την τελευταία διετία το ενδιαφέρον των παραγωγών να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι θεαματικό» επεσήμανε η κ. Χριστίνα Μανώση γενική διευθύντρια της Ζευς Ακτινίδια ΑΕ και σύμφωνα με τον ιστότοπο της ΠΑΣΕΓΕΣ πρόσθεσε: ότι «στην επόμενη τριετία το πολύ, η συνολική παραγωγή της χώρας ίσως και να διπλασιαστεί». Βέβαια, όπως διευκρίνισε, αυτή η εξέλιξη όσο ενθαρρυντική και να μοιάζει γεννά και κάποιες ανάγκες και υποχρεώσεις «που σημαίνει ότι πρέπει να πέσουν χρήματα και να γίνουν επενδύσεις, αφού τα κέντρα υποδοχής των προϊόντων δεν θα επαρκούν για να φιλοξενήσουν τις μεγάλες ποσότητες που θα παράγει η χώρα μας». «Η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας δεν δημιουργεί πρόβλημα στην υλοποίηση των επενδύσεων αυτών, αφού η ΕΕ έχει στη διάθεσή της αρκετά κονδύλια που μπορούμε να αξιοποιήσουμε» διευκρίνισε, ωστόσο, επισημαίνοντας: «η ΕΕ μάλιστα προωθεί τέτοιου είδους επενδύσεις, προτρέποντάς μας, όλα τα μέλη της Γηραιάς Ηπείρου, να τις τρέξουν γοργά». Στο μεταξύ, το ελληνικό ακτινίδιο βρίσκεται προ των πυλών της αγοράς της Ινδίας με τις διαπραγματεύσεις, αλλά και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, να βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Μάλιστα, όπως επισήμαναν ο Γιώργος Πολυχρονάκης ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών "INCOFRUIT-HELLAS" και η Χριστίνα Μανώση, «δεν αποκλείεται να εξάγουμε -και από φέτος μάλιστα- ποσότητες ελληνικού ακτινιδίου προς την αγορά της Ινδίας». Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Πολυχρονάκης, για την αγορά της Κίνας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες προκειμένου να «επεκταθούν οι εμπορικές μας σχέσεις και σε άλλα προϊόντα, αυτά των πορτοκαλιών, επιτραπέζιων σταφυλιών, κερασιών και δαμάσκηνων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου