Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Human Development Index, HDI) χρησιμοποιείται στην ετήσια έκθεση του ΟΗΕ όπου οι χώρες κατατάσσονται ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής, τον βαθμό εκπαίδευσης και την ποιότητα ζωής. Με αυτόν γίνεται ο χαρακτηρισμός μιας χώρας σε υπανάπτυκτη, αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη. Χρησιμοποιείται επίσης για να μετρήσει την επίδραση των οικονομικών πολιτικών στην ποιότητα ζωής.
Με αφορμή την νέα δημοσίευση του καταλόγου ας δούμε εκείνες τις χώρες που ξεχωρίζουν για το εισόδημα, το σύστημα υγείας, εκπαίδευσης και άλλους τομείς.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Σύμφωνα με το Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης , καμία χώρα δεν είναι πιο «ανθρώπινη» από τη Νορβηγία. Συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας που μετρά μόλις 5 εκατομμύρια , η οικονομία της Νορβηγίας βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Η Νορβηγία είχε ακαθάριστο εθνικό εισόδημα 63.909 δολάρια ανά κάτοικο το περασμένο έτος. Τα έσοδα απ’ το πετρέλαιο έχουν βοηθήσει Νορβηγία να πλουτίσει, ενώ οι περισσότερες εξαγωγές είναι εκείνες του πετρελαίου. Όπως και σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες , ιδιαίτερα στη Σκανδιναβία, το 100 % των κατοίκων που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης στη Νορβηγία λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξη τους. Οι Νορβηγοί απολαμβάνουν επίσης ένα ιδιαίτερα καλό σύστημα υγείας. Τέλος, το 2012 υπήρχαν μόνο δύο θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις κρατώντας έτσι το χαμηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η Αυστραλία είχε ένα απ’ τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής το 2013 φτάνοντας τα 82,5 χρόνια. Οι κάτοικοι ηλικίας 25 ετών και άνω είχαν επίσης τη μεγαλύτερη διάρκεια εκπαίδευσης απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα – κατά μέσο όρο 12,9 χρόνια. Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα ήταν 41.524 δολάρια πέρυσι – περίπου στο ίδιο επίπεδο με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Το επίπεδο ανεργίας, όμως, ήταν στο 5,2 % το περασμένο έτος, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από ό, τι στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η οικονομία της Αυστραλίας έχει επωφεληθεί πάρα πολύ από την έκρηξη του ορυχείου τα τελευταία χρόνια.
ΕΛΒΕΤΙΑ
Γνωστή για την πολιτική και την οικονομική σταθερότητα της, η Ελβετία είχε επίσης το τρίτο υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από όλες τις χώρες που εξετάστηκαν , πίσω μόνο από την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ. Το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Ελβετίας ήταν 53.762δολάρια ανά κάτοικο το 2013, υψηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Η Ελβετία σημείωσε επίσης από τα υψηλότερο ποσοστό όσον αφορά την ισότητα των φύλων, με εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή των γυναικών στην εργασία και στα ποσοστά ακαδημαϊκών επιδόσεων. Επιπλέον , υπήρχαν λιγότερες από δύο εγκυμοσύνες εφήβων ανά 1.000 άτομα (2010). Οι ξένοι , όμως , δεν μπορούν να επιλέξουν τη χώρα αυτή για να μετακομίσουν αφού η Ελβετία , η οποία δεν αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μια σκληρή πολιτική σε ότι αφορά τα θέματα μετανάστευσης.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Η Ολλανδία είναι μια από τις πιο δίκαιες χώρες, με συντελεστή Gini πολύ χαμηλότερο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών και από άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Η χώρα σημείωσε επίσης υψηλό βαθμό σε θέματα ισότητας των φύλων λόγω καθώς και χαμηλό ποσοστό μητρικής θνησιμότητας, υπογεννητικότητας καθώς και υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης των γυναικών στο κοινοβούλιο Πέρυσι , το 37,8 % των αντιπροσώπων στη Βουλή ήταν γυναίκες, αρκετά πιο πάνω από το 18,2 % του Κογκρέσο των ΗΠΑ.
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με ένα ΑΕΠ σχεδόν 16 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2012, καθώς και με ακαθάριστο εθνικό εισόδημα κατά κεφαλήν της τάξεως των 52.308 δολαρίων. Παρά την υψηλή οικονομία, οι Αμερικανοί αγωνίζονται με το εισόδημα και την ανισότητα των φύλων. Μεταξύ του 2003 και του 2012, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ένα συντελεστή Gini – το μέτρο της εισοδηματικής ανισότητας – πολύ χειρότερο από εκείνο των άλλων χωρών. Επίσης, παρά τις δαπάνες σχεδόν του 18% του ΑΕΠ για την υγειονομική περίθαλψη το 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν σε σχέση με άλλες χώρες σε ότι αφορά το προσδόκιμο ζωής.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Γερμανία έχει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της βρίσκεται κοντά στα 3.400 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012. Οι Γερμανοί ενήλικες άνω των 25 ετών ξοδεύουν κατά μέσο όρο σχεδόν 13 χρόνια στην εκπαίδευση (στοιχεία του 2012) , το μεγαλύτερο διάστημα στον κόσμο. Η Γερμανία είναι επίσης μεταξύ των χωρών που προσφέρουν σύνταξη στο 100% του πληθυσμού που έχει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης . Ωστόσο, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά από τα 65 στα 67 χρόνια μέχρι το 2029.
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Ένας τυπικός Νεοζηλανδός που θα πάει σχολείο το 2012 αναμένεται να σπουδάζει για περίπου 19 χρόνια, περισσότερα χρόνια σε σχέση με όλες τις χώρες εκτός από τη γειτονική της Αυστραλίας – μια ένδειξη του ισχυρού εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας. Η Νέα Ζηλανδία έχει επενδύσει 7,2 % του ΑΕΠ της για την εκπαίδευση το 2012. Και ενώ οι δαπάνες δεν αποφέρουν πάντοτε αποτελέσματα, οι μαθητές της Νέας Ζηλανδίας έχουν σκορ πάνω από το μέσο όρο για στις διεθνείς αξιολογήσεις . Οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας έχουν επίσης ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο.
ΚΑΝΑΔΑΣ
Ο Καναδάς μπορεί να «υπερηφανεύεται» για το υψηλό εκπαιδευτικό της συστήματος. Σχεδόν όλοι οι Καναδοί 25 ετών και άνω είχαν τουλάχιστον κάποια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης , η μέση επίδοση των μαθητών ηλικίας 15 ετών στα μαθηματικά, την επιστήμη και την ανάγνωση ήταν μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο το 2012. Το εθνικό σύστημα υγείας του Καναδά καλύπτει σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, με μόνο ορισμένες ιατρικές δαπάνες να εξαιρούνται από το σύστημα περίθαλψης.
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
Η Σιγκαπούρη είναι η πιο βιώσιμη χώρα της Ασίας. Από το περασμένο έτος, το προσδόκιμο ζωής της χώρας είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο, ξεπερνώντας τα 82 χρόνια. Η Σιγκαπούρη είχε επίσης ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας – τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες – στον κόσμο. Με ένα ακαθάριστο εθνικό εισόδημα στις 72.371δολάρια ανά κάτοικο το περασμένο έτος , η Σιγκαπούρη είναι επίσης μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο.
ΔΑΝΙΑ
Η Δανία έχει ένα απ’ τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής. Ένας Δανός αναμένεται να ζήσει 79,4 χρόνια, μια ηλικία μεταξύ των υψηλότερων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, οι Δανοί έχουν πρόσβαση σε ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας και πρόνοιας στον κόσμο. Οι κάτοικοι υπόκεινται σε υψηλούς φόρους, και η δανική κυβέρνηση ξοδεύει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ για την υγεία και την εκπαίδευση. Επίσης, οι νέες μητέρες και πατέρες στη Δανία δικαιούνται γονική άδεια ενός έτους και άλλα προγράμματα που υποστηρίζουν τις οικογένειες. Η Δανία είναι επίσης μια από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο σε θέματα ισότητας των φύλων. Για παράδειγμα, οι γυναίκες αποτελούν το 40% περίπου του εθνικού κοινοβουλίου, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου