Σελίδες

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο TEDxKalamata


Χιλιάδες “πρώτα βήματα” έγιναν το προηγούμενο Σάββατο 27 Ιουνίου στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης από τους θεατές που παρακολούθησαν το 4o TEDxKalamata. 12 διακεκριμένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο – επιστημόνες, επιχειρηματίες, ακτιβιστές και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών αφηγήθηκαν τις προσωπικές τους διαδρομές και κατέθεσαν τη δική τους οπτική σε σύγχρονα θέματα που μας απασχολούν όλους, χωρίς μάλιστα να λείψει το χιούμορ και η διάδραση με το κοινό.



Επιπλέον, στο πλαίσιο του TEDxKalamata η προσκεκλημένη ομιλήτρια Fio Silva από την Αργεντινή, ανερχόμενο αστέρι της street art σκηνής, συνεργάστηκε με τονSkitsofrenis (Κώστα Λούζη) ζωγραφίζοντας στη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου και Φαρών τη «Liberta» (Ελευθερία), μια γυναικεία μορφή που ξεπροβάλλει μέσα από τη φύση -πρόκειται για μια υπέροχη τοιχογραφία εμπνευσμένη από τα ελληνικά χρώματα που αποτελεί το νέο στολίδι της Καλαμάτας. Επίσης, ο Rolf Landua,επικεφαλής εκπαίδευσης του CERN, συναντήθηκε-συζήτησε με εκπαιδευτικούς από όλη τη Μεσσηνία τους οποίους ενημέρωσε για τη δράση του οργανισμού και τους προσκάλεσε να ζήσουν την εμπειρία μέσα από τα δεκάδες προγράμματα και εκδρομές επιμόρφωσης που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του CERN.


Σύνοψη των ομιλιών.

-Ο David Kwong, «μάγος», συγγραφέας, παραγωγός και δημιουργός παζλ, όπως και των σταυρόλεξων των NY Times “έπαιξε” με τους θεατές προβλέποντας με τι χρώμα θα ζωγράφιζε μία εκπρόσωπος του κοινού ζώα που ο ίδιος είχε επιλέξει, για να εξηγήσει στη συνέχεια τα παιχνίδια του μυαλού, απ” όπου ξεκινά κάθε «ψευδαίσθηση».

-Ο Homayoon Kazerooni, καθηγητής Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Berkeley, αιχμαλώτισε τους θεατές παρουσιάζοντας την εφεύρεσή του «exoskeleton». Μηχανισμούς υποστήριξης του ανθρώπινου σώματος που φοριούνται εξωτερικά και το βοηθούν να ανταπεξέρχεται σε κοπιώδεις εργασίες μειώνοντας ακόμη και στο 50% τη μυική ισχύ που απαιτείται. Απευθύνεται κυρίως στους ανθρώπους που καλούνται να σηκώνουν μεγάλα βάρη, στους στρατιώτες, αλλά και σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Ιδίως όσον αφορά τους τελευταίους το exoskeleton τους δίνει την ευκαιρία να πραγματοποιούν ευκολότερα κάποιες κινήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δίνει και τη δυνατότητα να σηκωθούν και να περπατήσουν.

-Ο Tim League, ιδρυτής της μεγαλύτερης αλυσίδας κινηματογράφων Alamo Drafthouse Cinema που ξεκίνησε από το Τέξας πήρε τη σκυτάλη και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να επιλέγει κανείς με κάθε κόστος και σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του αυτό που πραγματικά θέλει. Μέσα από τη διασκεδαστική του παρουσίαση αφηγήθηκε πως από ένας μέτριος μηχανολόγος-μηχανικός μετατράπηκε σε επιτυχημένο επιχειρηματία προσφέροντας στον κόσμο την ευκαιρία να ψυχαγωγείται, ένα από τα σημαντικότερα αγαθά της ζωής μας.

-Ο Laurence O” Rourke, συντονιστής της προσεδάφισης της διαστημικής αποστολής «Rosetta» της ESA (της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας) μας μίλησε για το μεγάλο βήμα που κλήθηκε να πραγματοποιήσει ο ίδιος και η ομάδα του: την πρώτη επιτυχημένη προσεδάφιση διαστημικού σκάφους(του «Philea») σε κομήτη στα χρονικά. Μοιράστηκε τις στιγμές αγωνίας και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα έως την πραγματοποίηση της προσεδάφισης και της έναρξης της λειτουργίας του σκάφους.

-Η Μαριέττα Προβοπούλου, διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα αφηγήθηκε πώς άφησε τον κόσμο των οικονομικών και μιας «κανονικής ζωής» για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων. «Κάθε αλλαγή ξεκινά από μία και μόνο ευθύνη που έχουμε όλοι ως πολίτες: την υποχρέωση μας να γνωρίζουμε τη πραγματικότητα όσο επώδυνη και αν είναι» δήλωσε. Μίλησε για τα 61 εκ. συνανθρώπων μας που βρίσκονται σήμερα εκτοπισμένοι από τις πατρίδες τους, ανεπιθύμητοι σε κάθε τόπο χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχουμε αντιμετωπίσει στην ιστορία. Αναφέρθηκε επίσης στο γράμμα μίας μητέρας τεσσάρων παιδιών με καταγωγή από τη Συρία, η οποία σε επιστολή της εξήγησε με ενάργεια τη κατάσταση των προσφύγων απευθύνοντας ένα και μόνο ερώτημα προς την ανθρωπότητα: «has the world gone blind?»

-Η μαροκινής καταγωγής Zineb El Rhazoui, δημοσιογράφος του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα όλων να μπορούν να διατυπώνουν ελεύθερα κριτική σε πολιτεύματα και θρησκείες χωρίς να κακοποιούνται, να απειλούνται, να διώκονται ή να χαρακτηρίζονται ως «ρατσιστές». Η ίδια αποτελεί στόχο των τζιχαντιστών και έχει δεχθεί απειλές κατά της δικής της ζωής και της οικογένειάς της.

-Η τραγουδοποιός Monika αφηγήθηκε τη δική της προσωπική διαδρομή και τη σημασία της χαράς που θα πρέπει να αισθάνεται κανείς στο πλαίσιο της δουλειάς του. Για την ίδια, όπως τόνισε, τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που τραγουδούσε μικρή και πως η μουσική είναι ένα ατέλειωτο παιχνίδι. Μάλιστα, αυτοσχεδίασε επί σκηνής, στο πιάνο της, συνδημιουργώντας ένα τραγούδι με το κοινό ως απόδειξη πως πράγματι η δημιουργία ενός τραγουδιού είναι μια διαδικασία ευχάριστη και πηγαία.

-Ο Rolf Landua, φυσικό και επικεφαλής του εκπαιδευτικού τομέα στο CERN, μίλησε για το συναρπαστικό ταξίδι της επιστήμης για να καταλήξει πως όλοι είμαστε τελικά «φτιαγμένοι από αστέρια». Στο CERN ξεναγούνται σήμερα περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι τον χρόνο και 1.200 καθηγητές σχολείων.

-Ακολούθησε η Fio Silva, μια μικρή σταρ ήδη για τη πόλη της Καλαμάτας μετά τη τοιχογραφία της. Η ίδια ομολόγησε πως μέχρι πριν 4 χρόνια δεν ζωγράφιζε καθόλου, όμως όταν ξεκίνησε βρήκε στη ζωγραφική και ιδίως στις τοιχογραφίες νόημα. Τόνισε τη μαγεία και τη σπουδαιότητα να προκύπτουν μορφές από το κενό, τη παρούσια έναντι της απουσίας. Σημείωσε επίσης πως ο δημόσιος χώρος είναι ο ιδανικός τόπος για έναν καλλιτέχνη γιατί συνδιαλέγεται ζωντανά με το κοινό και πως οι τοιχογραφίες είναι «στιγμή» και έχουν τη δύναμη να ομορφαίνουν τις γειτονιές και να κάνουν τους ανθρώπους περήφανους για τον τόπο τους.

-Ο Βοb Carey αιφνιδίασε το κοινό αλλάζοντας επί σκηνής τα ρούχα του για να βάλει ένα tutu: μια ροζ φούστα μπαλαρίνας. Το φωτογραφικό πρότζεκτ με τα αυτοπορτρέτα του καλλιτέχνη στα οποία φοράει tutu και φωτογραφίζεται μπροστά σε μνημεία και σε σημεία με έντονη σημειολογία για τον ίδιο, υπήρξε η δική του θεραπευτική οδός μετά τον θάνατο της μητέρας του από καρκίνο και τη διάγνωση της νόσου στη σύζυγό του Linda. Σήμερα, το πρότζεκτ έχει εξελιχθεί σε μια καμπάνια ενημέρωσης για τη νόσο και υποστήριξης των γυναικών που έχουν δοκιμαστεί από αυτή.

– H Inna Shevchenko, επικεφαλής του διεθνούς ακτιβιστικού κινήματος «Femen», που μάχεται κατά της πατριαρχίας, του trafficking, της πλουτοκρατίας, της ακροδεξιάς μίλησε για τη σημασία του ακτιβισμού και πως η πολιτική και οι νοοτροπίες αλλάζουν μόνο με πίεση των αντίρροπων δυνάμεων.

-«H oμορφιά είναι κάτω από το δέρμα» είπε η Andreja Pejic transgender top model που πρόσφατα φιγούραρε στο εξώφυλλο της Vogue. Διηγήθηκε το προσωπικό της ταξίδι ξεκινώντας τη ζωή της ως αγόρι στην εμπόλεμη Σερβία, για να μεταναστεύσει με την οικογένειά της στην Αυστραλία και έπειτα να αλλάξει φύλλο και να γίνει μοντέλο στη Νέα Υόρκη. Τόνισε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να υπάρχει πέρα από ταμπέλες που δεν μπορεί να αποδώσουν τημοναδικότητα του κάθε ανθρώπου.

Τη διοργάνωση στήριξαν έμπρακτα ως μεγάλος χορηγός, η Cosmote, ως χορηγοί οι Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” , Aegean Airline, Costa Navarino, και Horizon Blu 5*, Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ. Επίσης την αμέριστη υποστήριξη τους έδειξαν οι Public, OTE TV, The Travel Insiders, και Μορέας Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου