«Σημασία δεν έχει μόνο τι λες αλλά πώς το λες» αναφέρει ένα παλιό γνωμικό. Πρόκειται για μια ρήση που βρίσκει εφαρμογή σε κάθε έκφραση της ανθρώπινης επικοινωνίας, από τη σχέση σου μαζί της μέχρι τον τρόπο που θα «στήσεις» μια καθ' όλα επιτυχημένη επαγγελματική παρουσίαση.
Αυτό το τελευταίο κράτα το. Βλέπεις, παρότι η ομιλία μπροστά σε κοινό για πολλούς ισοδυναμεί με έναν μικρό Γολγοθά, στην πραγματικότητα η εν λόγω διαδικασία αποτελεί μια υπόθεση πολύ πιο εύκολη απ' όσο φαντάζεσαι, αρκεί, φυσικά, να ακολουθήσεις κάποιους βασικούς κανόνες. Δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις; Ιδού οκτώ συμβουλές που θα σε κάνουν να δεις το όλο θέμα με άλλο μάτι...
Χρησιμοποίησε τον κανόνα του «10-20-30»
Ο κανόνας αυτός αποτελεί επινόηση του νυν επιχειρηματία και πρώην στελέχους της Apple, Guy Kawasaki: μια παρουσίαση προκειμένου να είναι επιτυχημένη δεν πρέπει να διαθέτει παραπάνω από δέκα διαφάνειες και να διαρκεί πάνω από είκοσι λεπτά, ενώ στις διαφάνειές δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται χαρακτήρες μικρότεροι των τριάντα στιγμών. Σύμφωνα πάντα με τον Kawasaki, μόνο αν ακολουθήσεις τον απλούστατο αυτό κανόνα θα μπορέσεις να περάσεις το μήνυμα σου αποτελεσματικά στο κοινό σου. Κρίνοντας από την «προϋπηρεσία» του, κάτι παραπάνω θα ξέρει...
Μην αποστηθίζεις το κείμενο της παρουσιάσής σου λέξη προς λέξη
Ένα καλό τρικ για να νιώσεις εξοικειωμένος με το κείμενο της παρουσίασής σου είναι γράφοντάς το ολοκληρωμένο τουλάχιστον μια φορά. Αφού το γράψεις, απομόνωσε τα πιο σημαντικά σημεία του και κατάγραψέ τα περιληπτικά σε κάρτες που θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις όποτε «κολλήσεις» κατά την ομιλία σου. Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία, η εκφορά του λόγου σου όταν με το καλό βρεθείς απέναντι στο κοινό σου θα είναι πιο «φυσιολογική» και ρέουσα, ενώ παράλληλα, αποστηθίζοντας μόνο τα σημεία - κλειδιά, θα έχεις τη δυνατότητα να προσαρμόζεις τα λεγόμενά σου ανάλογα με την περίσταση - κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, ειδικότερα δε αν πρέπει να επαναλάβεις την ομιλία σου σε διαφορετικό κοινό κάθε φορά.
Πρόβαρε την παρουσίασή σου τουλάχιστον πενήντα φορές
Ή, ακόμη καλύτερα, επανάλαβε την παρουσίασή σου μέχρις ότου να κάνεις το κείμενο, τον «ρόλο» σου αν προτιμάς, κτήμα σου. Το ζητούμενο εδώ δεν είναι άλλο από το να είσαι θέση να πραγματοποιήσεις την παρουσίασή σου άψογα, άσχετα με το πόσο κουρασμένος νιώθεις ή με την ώρα που αυτή θα πρέπει να γίνει τελικά κατά τη διάρκεια της εργασιακής σου ημέρας.
Προσαρμόσου «επί σκηνής» πριν ξεκινήσεις να μιλάς
Μη διστάσεις να ρίξεις μια καλή ματιά στο κοινό σου πριν αρχίσεις να μιλάς. Με τον τρόπο αυτό, θα έχεις την ευκαιρία να ηρεμήσεις αλλά και να εξοικειωθείς με την εικόνα των ανθρώπων που περιμένουν να σε ακούσουν. Αν θέλεις να «κερδίσεις» μερικά ακόμη πολύτιμα δευτερόλεπτα μέχρι την έναρξη της παρουσίασής σου, μπορείς να προσποιηθείς ότι τσεκάρεις τις σημειώσεις σου ή ότι ρυθμίζεις τον προτζέκτορα που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις.
Μίλα αργά και καθαρά
Αν νιώθεις νευρικός και αγχωμένος κατά τη διάρκεια της παρουσίασής σου, υπάρχει το ενδεχόμενο ν' αρχίσεις να μιλάς πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνεις. Αν, όμως, αρχίσεις να μιλάς υπερβολικά γρήγορα, ελλοχεύουν οι εξής δύο κίνδυνοι: α) το κοινό σου να σχηματίσει την εντύπωση ότι έχεις στρεσαριστεί - κάτι που μπορεί να δημιουργήσει σε αρκετούς από τους παρευρισκομένους την εντύπωση ότι οφείλεται στο ότι δε γνωρίζεις καλά το αντικείμενό για το οποίο μιλάς- και β) οι ακροατές σου ενδέχεται να μην μπορούν να σε παρακολουθήσουν. Για να αποφύγεις την εν λόγω παγίδα, προσπάθησε πάντα να μιλάς λίγο πιο αργά από αυτό που θεωρείς νορμάλ, γιατί εκτός απροόπτου, αυτός είναι τελικά ο «φυσιολογικός» ρυθμός που θα πρέπει να έχει η ομιλία σου.
Καλλιέργησε την οικειότητα
Θυμήσου: Άσχετα με το αν μιλάς για την επιχείρησή σου, για ένα προΐόν ή για μια ιδέα, στην πραγματικότητα «πουλάς» τον εαυτό σου - είναι πολύ πιο εύκολο να «πουλήσεις» αν σε συμπαθήσει ο «αγοραστής».
Για να γίνεις πιο συμπαθής στο κοινό σου, χρησιμοποίησε έναν τόνο λίγο πιο προσωπικό: πες κάποιο ανέκδοτο, χαμογέλα και, γενικότερα, προσπάθησε να δημιουργήσεις στους παρευρισκόμενους την αίσθηση ότι γουστάρεις να τους μιλήσεις για κάτι που πραγματικά σου αρέσει και το οποίο σε συναρπάζει.
Κάνε παύσεις και δώσε έμφαση
Κάποια σημεία της παρουσίασής σου θα πρέπει να τονιστούν περισσότερο από κάποια άλλα - άρα, ο τόνος της φωνής σου δεν θα πρέπει να παραμένει ίδιος αλλά να διαφοροποιείται ανάλογα με τα σημεία αυτά στα οποία θέλεις να δώσεις έμφαση. Εξίσου αποτελεσματικές είναι και οι μικρές παύσεις -ιδανικά, πριν «ξεφουρνίσεις» κάποια σημαντική πληροφορία, ώστε να καλλιεργήσεις το αίσθημα της προσμονής αλλά και να κεντρίσεις το ενδιαφέρον όλων αυτών που σε παρακολουθούν.
Προετοιμάσου για τις ερωτήσεις που θα ακολουθήσουν
Ο κανόνας λέει ότι μετά από μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση, οι παρευρισκόμενοι θα εκφράσουν τις απορίες ή τις αντιρρήσεις που τους γεννήθηκαν από όλα αυτά που άκουσαν. Για να είσαι απόλυτα προετοιμασμένος αλλά και για να νιώθεις πιο σίγουρος για τον εαυτό σου, καλό θα ήταν εκτός από το κείμενο και τις διαφάνειες, να προετοιμαστείς και για κάποιες ερωτήσεις που θεωρείς πιθανό ότι πρόκειται να σου γίνουν από το κοινό. Σκέψου και κατάγραψε τις πιο δύσκολες από αυτές κι εν συνεχεία δόμησε τις απαντήσεις σου όσο καλύτερα γίνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου