Σελίδες

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

CNN: Κι όμως, κάποιες επιχειρήσεις αναπτύσσονται στη ρημαγμένη από ύφεση Ελλάδα


Έλληνες επιχειρηματίες μιλούν στο CNNMoney για το πώς καταφέρνουν να κρατούν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους στην κρίση.

Η Ντένια Τοπαλίδου θυμάται την πρώτη φορά που συνειδητοποίησε ότι η οικονομία της Ελλάδας βρισκόταν σε κρίση. Οι άνθρωποι ξαφνικά άρχισαν να αγοράζουν βαφές υφασμάτων. Πολλές βαφές υφασμάτων.

«Ήξερα ότι κάτι συνέβαινε», λέει. «Πριν από 10 χρόνια, κανείς δε θα σκεφτόταν να βάψει το παλιό τζιν του».

Η κα Τοπαλίδου έχει ένα κατάστημα υφασμάτων στο κέντρο της Αθήνας μαζί με την αδελφή και τους γονείς της. Ιδρύθηκε από τον παππού της, το 1962 και αναπτύχθηκε ταχύτατα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κατά την περίοδο αυτή, η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25 τοις εκατό, ενώ μια στις πέντε επιχειρήσεις έχει κλείσει. Σχεδόν 60 εταιρείες κλείνουν κάθε ημέρα.

Η οικογενειακή επιχείρηση της Τοπαλίδου είναι ένα μόνο παράδειγμα του πώς ορισμένες επιχειρήσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν σε περιόδους λιτότητας, καθώς οι άνθρωποι αναγκάζονται να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν καινούρια ρούχα, οπότε τα προσαρμόζουν και τα βελτιώνουν, φτιάχνοντας ακόμη και τα δικά τους ρούχα», λέει η Τοπαλίδου.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν μειωθεί κατά 30% από το 2010, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Καθώς οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να βρουν νέους τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Οι μέλλουσες νύφες έρχονται στο κατάστημα της Τοπαλίδου για να αγοράσουν κορδέλες και υφάσματα για χειροποίητα στολίδια. Άλλοι πελάτες θέλουν προμήθειες για χειροποίητα δώρα. Οι χειροτεχνίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και το κατάστημα πουλάει βιβλία σχετικά με το πώς να τις κατασκευάσει κανείς.

Οι δουλειές πάνε τόσο καλά ώστε η οικογένεια της Τοπαλίδου μπόρεσε να αγοράσει δύο γειτονικά καταστήματα για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του μαγαζιού.

«Η κρίση δημιούργησε την επιχείρηση, αλλά στη συνέχεια έγινε της μόδας – όλοι αγαπούν τα χειροποίητα δώρα και τα χειροποίητα ρούχα», λέει η Άννα, αδελφή της Ντένιας.

Τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram και το Pinterest βοήθησαν στην έκρηξη δημοτικότητας του μαγαζιού.

«Η χειροτεχνία παίζει πολύ», λέει.

Ο Ουάτζαχατ Άνγουαρ, Πακιστανός μετανάστης, έχει ένα μικρό κατάστημα με κινητά τηλέφωνα ακριβώς κάτω από το δρόμο της κεντρικής αγοράς στο κέντρο της Αθήνας. Η επιχείρησή του έχει επίσης αλλάξει δραματικά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Καθώς οι Έλληνες έχουν σφίξει το ζωνάρι, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 20%, αλλά η επισκευή κινητών που προσφέρει ο Ουάτζαχατ αυξήθηκε κατά περίπου 40%.

«Πριν από την κρίση οι άνθρωποι πάντα αγόραζαν τα νέα μοντέλα κινητών τηλεφώνων», λέει, ενώ εργάζεται πάνω σε μια θρυμματισμένη οθόνη ενός smartphone. «Τώρα δεν έχουν καθόλου χρήματα, οπότε καταφεύγουν σε επιδιορθώσεις, ή αγοράζουν μεταχειρισμένα».

Η νέα πραγματικότητα σημαίνει ότι πρέπει να εργάζεται σκληρότερα – πρέπει να επισκευάσει πέντε τηλέφωνα για να κερδίσει όσο θα κέρδιζε από την πώληση ενός κινητού.

Ο Ουάτζαχατ προσφέρει χαμηλότερες τιμές από τους επίσημους λιανοπωλητές, προσελκύοντας πελάτες οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα επώνυμα σημεία εξυπηρέτησης. Οι επισκευές αντισταθμίζουν την πτώση των πωλήσεων, επιτρέποντάς του να ρεφάρει στο τέλος κάθε μήνα.

«Επενδύω τα όσα επιπλέον χρήματα περισσεύουν στο κατάστημα, προσπαθώντας να το βελτιώσω», λέει.

Η οικονομική εξαθλίωση υπήρξε επίσης ευλογία για τα ενεχυροδανειστήρια. Δεκάδες έχουν ξεφυτρώσει γύρω από την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, αγοράζοντας χρυσό και ασήμι και προσφέροντας μετρητά, από τότε που ξέσπασε η κρίση πριν από πέντε χρόνια.

Ο Νίκος Μπίλλης, ο οποίος έχει ενεχυροδανειστήριο, λέει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να πουλήσουν χρυσό αυξήθηκε κατά 70% λόγω της κρίσης. Ένας άλλος ενεχυροδανειστής μόλις ένα τετράγωνο πιο κάτω ανέφερε ότι η αύξηση υπήρξε υπερδεκαπλάσια.

Αλλά καθώς η κρίση συνεχίζεται, ακόμη και αυτές οι επιχειρήσεις αρχίζουν να δυσκολεύονται.
«Τώρα τα πράγματα είναι και πάλι άσχημα … οι άνθρωποι έχουν ήδη πουλήσει όλο το χρυσό τους, δεν έχουν τίποτα και δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τίποτα», λέει ο Μπίλλης.



Πηγή: CNNMoney, από fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου