Οι εταιρείες τεχνολογίας παραμένουν στην κορυφή των πολυτιμότερων εμπορικών σημάτων στον κόσμο.
Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν για μία ακόμη χρονιά οι εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στη λίστα με τις πολυτιμότερες εταιρείες στον κόσμο. Από αυτή, ωστόσο, δεν λείπουν εταιρείες fast food, αλλά και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Δείτε αναλυτικά τις δέκα πολυτιμότερες εταιρείες στον κόσμο:
1. APPLE
Αξία: 247 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Apple ξεπέρασε το 2014 τη Google και κατέστη το πιο πολύτιμο εμπορικό σήμα στον κόσμο. Η αξία της μάρκας της Apple έχει αυξηθεί κατά 67% σε αξία σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η εταιρεία συνέχισε την προώθηση των προϊόντων της σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του BrandZ. Η επίδοση της Apple έχει αυξηθεί σημαντικά στην Κίνα, καταφέρνοντας να κερδίσει πολύτιμο έδαφος σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην εγχώρια αγορά, Samsung, Xiaomi και Huawei.
2. GOOGLE
Αξία: 174 δισεκατομμύρια δολάρια
Η αξία της επωνυμίας της Google αυξήθηκε κατά 9% το 2014 και διαμορφώθηκε στα 174 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά της online αναζήτησης στο δυτικό κόσμο και κατατάσσεται συνεχώς πρώτη στη λίστα με τους καλύτερους εργοδότες παγκοσμίως. Ωστόσο, το εμπορικό σήμα της Google δέχεται το τελευταίο διάστημα πλήγμα από το γεγονός πως το κοινό εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές απορρήτου της εταιρείας και τις φορολογικές υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται.
3. MICROSOFT
Αξία: 116 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Microsoft χρησιμοποιούσε από καιρό το λογισμικό των Windows σαν την «κότα με τα χρυσά αυγά», όμως τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν τώρα που ο Satya Nadella έχει αναλάβει τα ηνία του τεχνολογικού κολοσσού. Η εταιρεία τα νέα Windows 10 ως δωρεάν αναβάθμιση για τους χρήστες των Windows 7 και 8,1. Η κίνηση αυτή κρίνεται πως σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τη Microsoft, καθώς η εταιρεία κάνει τα προϊόντα της πιο εύκολα προσβάσιμα. Το εμπορικό σήμα της Microsoft είναι το τρίτο πιο πολύτιμο εμπορικό σήμα στον κόσμο, ενώ το 2013 βρισκόταν στην τέταρτη θέση.
4. ΙΒΜ
Αξία: 94 δισεκατομμύρια δολάρια
Η αξία του εμπορικού σήματος της IBM μειώθηκε κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα η εταιρεία να κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της λίστας. Η IBM προσπαθεί να ανταγωνιστεί στο χώρο του εταιρείες όπως η Amazon και η Microsoft. Η μειωμένη κερδοφορία είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το εμπορικό σήμα της εταιρείας έχασε μέρος της αξίας του. Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, στα αποτελέσματα του πρόσφατου οικονομικού τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε απογοητευμένος από την επίδοσή της.
5. VISA
Αξία: 92 δισεκατομμύρια δολάρια
Δύο θέσεις υψηλότερα από το 2013 συναντάμε τη Visa. Η αύξηση της αξίας του εμπορικού σήματος της εταιρείας χαρακτηρίζεται ως εντυπωσιακή από τους αναλυτές, οι οποίοι υπογραμμίζουν τη σημασία που είχε η αυξημένη κερδοφορία της εταιρείας σε αυτό. Ωστόσο, η Visa αναμένεται να δεχθεί ισχυρή πίεση από τον ανταγωνισμό κατά το τρέχον έτος, καθώς επιχειρήσεις όπως το PayPal, καταγράφουν ραγδαία άνοδο.
6. ΑΤ &Τ
Αξία: 89 δισεκατομμύρια δολάρια
Το 2014 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τις δύο κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, την AT &T και την Verizon. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην AT & T, η αξία του εμπορικού της σήματος αυξήθηκε κατά 15% και διαμορφώθηκε στα 89 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η προσπάθεια της AT&T τα τελευταία χρόνια έγκειται στο να καταστεί κάτι περισσότερο από ένα εμπορικό σήμα: επιθυμεί να γίνει τρόπος ζωής για τους καταναλωτές, παρέχοντάς τους πέρα από υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και υπηρεσίες ψυχαγωγίας.
7. VERIZON
Αξία: 86 δισεκατομμύρια δολάρια
Κατά πόδας ακολουθεί την ΑΤ&Τ η Verizon. Η εταιρεία σχεδιάζει να κυριαρχήσει στο χώρο των τηλεοπτικών καναλιών και του παραδοσιακού, αλλά και διαδικτυακού Τύπου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον όμιλο AOL. Στόχος της είναι να καταστεί σημαντικός παίκτης στο χώρο των ψηφιακών μέσων, όντας ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής περιεχομένου.
8. COCA-COLA
Αξία: 84 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Coca-Cola βρισκόταν για χρόνια στην κορυφή αυτής της λίστας όταν ξεκίνησε να κυκλοφορεί πριν από 10 χρόνια. Ωστόσο, η αξία του εμπορικού σήματος Coca-Cola αυξήθηκαν μόλις κατά 4% εντός του προηγούμενου έτους και αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός πως η εταιρεία δεν κατέγραψε αύξηση της κερδοφορίας της στις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές και αφετέρου στο γεγονός πως ο ανταγωνισμός στον κλάδο γίνεται διαρκώς εντονότερος.
9. MCDONALD’S
Αξία: 81 δισεκατομμύρια δολάρια
Το εμπορικό σήμα των McDonald ‘s έχει υποστεί σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μόνο εντός του 2013 η αξία του μειώθηκε κατά 5% και διαμορφώθηκε στα 81 δισεκατομμύρια δολάρια. Το εμπορικό σήμα της εταιρείας κατατάσσεται πλέον στην ένατη θέση της λίστας, από την πέμπτη που βρισκόταν πέρσι. Η διάσημη αλυσίδα fast food έχει δει τα κέρδη της βα καταρρέουν και τις πωλήσεις της να συρρικνώνονται, καθώς πολλοί καταναλωτές επιλέγουν ανταγωνιστές, όπως η Chipotle.
10. MARLBORO
Αξία: 80 δισεκατομμύρια δολάρια
Η αξία του εμπορικού σήματος της Marlboro έχει αυξηθεί κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρά το γεγονός πως η εταιρεία-ως καπνοβιομηχανία- υπόκειται σε σημαντικούς περιορισμούς μάρκετινγκ, η Marlboro εξακολουθεί να είναι ένα πολύ ισχυρό brand. Αντιθέτως, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η απαγόρευση της διαφήμισης σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο έχει συγκρατήσει τους ανταγωνιστές της εταιρείας από το να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου