Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Σε ποια χώρα οι εργαζόμενοι πληρώνουν μηδενικό φόρο εισοδήματος;

Ο φόρος εισοδήματος αποτελεί μεγάλο βάρος για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.
Όχι όμως στην Ινδία. Σε αυτή τη χώρα, ο μέσος εργαζόμενος πληρώνει μηδενικό φόρο εισοδήματος και μηδενικές χρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η Ινδία, μάλιστα, αποτελεί τη μοναδική χώρα -μεταξύ των 39 που παρακολουθούνται για την ετήσια έρευνα του ΟΟΣΑ- όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων βλέπει το 100% του μισθού τους να μπαίνει στην τσέπη τους.

Πριν αρχίσετε, όμως, να σκέφτεστε πως η Ινδία αποτελεί κάποιου είδους καταφύγιο ή παράδεισο, αναλογιστείτε το εξής: Ο μέσος εργαζόμενος στην Ινδία λαμβάνει κατά προσέγγιση μόλις 80.000 ρουπίες ανά έτος – ποσό που αντιστοιχεί σε ετήσιο εισόδημα 5.000 δολαρίων. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στην Ινδία εξακολουθούν να πληρώνουν πολλά σε άλλους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου επί των πωλήσεων.

Στην Ινδία, οι περισσότεροι εργαζόμενοι πληρώνουν φόρο εισοδήματος μόνο όταν κερδίζουν πάνω από 250.000 ρουπίες ανά έτος ή έστω ποσό τρεις φορές υψηλότερο από το μέσο μισθό. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των Ινδών εργαζομένων, ωστόσο, ξεπερνά αυτό το όριο.Η κυβέρνηση της Ινδίας συγκέντρωσε περίπου 220 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, με περίπου το ένα τρίτο περίπου των μετρητών να προέρχονται από τις επιχειρήσεις. Οι πλούσιοι Ινδοί συνέβαλαν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρο εισοδήματος.

Την ίδια ώρα, ο μέσος εργαζόμενος στην Κίνα, το Μεξικό και τη Βραζιλία πληρώνει σε φόρο εισοδήματος και κοινωνικής ασφάλισης περίπου το 10% του μισθού του, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Όπως φαίνεται και στον πίνακα του CNN Money, το Βέλγιο είναι η χώρα που επέβαλε τα υψηλότερα επίπεδα φόρου εισοδήματος στον κόσμο, με ποσοστό 42%.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου