Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Οι τεχνολογικές δεξιότητες που θα σας βρουν δουλειά


Η τεχνολογία έχει δεκάδες πτυχές και ειδικότητες. Ξεχωρίσαμε τις σημαντικότερες που θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση το 2015.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι τόσο καταιγιστικές που πράγματα που έμαθε κάποιος πέρσι ίσως δεν είναι πια σχετικά φέτος. Σύμφωνα με την επιθεώρηση Research in Labor Economics, όσο προχωρά ο κλάδος της τεχνολογίας καθιστά άχρηστο το 30% των πληροφοριών και των συμπερασμάτων του. Αυτό σημαίνει πως κάθε τρία χρόνια πρέπει να μαθαίνετε τα πάντα από την αρχή; Όχι ακριβώς.

Η συνεχής ενασχόληση κρατά πάντα κάποιον στην αιχμή των εξελίξεων. Μαθαίνει συνεχώς, προσαρμόζεται και προχωρά και εκείνος ενσωματώνοντας τα νέα δεδομένα στην καθημερινότητά του.

Ο Aaron Skonnard είναι ιδρυτής και CEO της Pluralsight, εταιρείας εκπαίδευσης στελεχών σε εταιρείες τεχνολογίας η οποία έχει εκτιμώμενη αξία σχεδόν 1 δισ. Δολάρια.

Σε πρόσφατο άρθρο του εντόπισε τις έξι τεχνολογικές δεξιότητες που θα χρειαστούν περισσότερο από κάθε άλλες το 2015 σε όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Αν και είναι μάλλον υπερβολή να κυνηγήσει κανείς και τις έξι, όσα περισσότερα γνωρίζει κανείς τόσο ευκολότερα θα προσαρμοστεί και θα κινηθεί στα νέα δεδομένα.

1. Κώδικας

Ο προγραμματισμός είναι η Νο1 ειδικότητα σε ζήτηση παγκοσμίως. Κατά τη γνώμη μου είναι εξίσου σημαντική γνώση με τα μαθηματικά και θα έπρεπε ήδη να διδάσκεται στα σχολεία. Το καλό είναι πως η φύση της δεξιότητας αυτή την κάνει σχετικά εύκολη να τη μάθει κανείς, είτε με online μαθήματα είτε στην πράξη. Δείτε το Code School και το Hour of Code.

2. Big data

Αναπόσπαστα «δεμένο» με το Internet of Things, είναι το εργαλείο που θα ενσωματώσει την ψηφιακή τεχνολογία στα πάντα γύρω μας. Όσο περισσότερα data παράγονται σε κάθε τομέα, τόσο θα μεγαλώνει η ανάγκη ανάλυσής τους, ειδικά στο κομμάτι των προτιμήσεων των πελατών και τις επιχειρηματικές διαδικασίες. Σε όποιο κλάδο και αν δραστηριοποιείστε, σίγουρα υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που εξαρτάται από το big data.

3. Cloud computing

Πλέον το σύνηθες είναι τα data μας να βρίσκονται περισσότερο στο «σύννεφο» παρά στον υπολογιστή μας. Με τη μείωση του κόστους για τις εταιρείες που υιοθετούν λύσεις cloud να φτάνει έως και 90%, όσοι έχουν την ικανότητα να αξιοποιούν τις δυνατότητές του σε κάθε επίπεδο θα έχουν πλεονέκτημα.

4. Mobile

Το 2015 θα είναι η χρονιά κατά την οποία οι εταιρείες θα έχουν σημαντικά έσοδα μέσω από διαδικασίες και εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (αγορές, κουπόνια κ.λπ.). Επιπλέον, το cloud και το mobile θα ενοποιηθούν ακόμα περισσότερο κάνοντας τις διαδικασίες άμεσα συμβατές και λειτουργικές σε όποια πλατφόρμα και αν τις βλέπει κανείς.

5. Infographics

Τα δεδομένα αναλύθηκαν, τα συμπεράσματα βγήκαν, πώς όμως τα παρουσιάζεις; Υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για επαγγελματίες που θα οπτικοποιήσουν την πληροφορία που έχει σημασία με τρόπο που θα ξεχωρίζει από τον «θόρυβο» όλων των άλλων. Δεν είναι web design, δεν είναι καν προγραμματισμός. Δείτε εργαλεία όπως το Visual.ly, το Infogr.am και το Google Developers.

6. Περιβάλλον χρήστη

Οι σχεδιαστές UX ασχολούνται με το κομμάτι εκείνο της εφαρμογής, του site ή του προγράμματος που ο χρήστης βλέπει και αλληλεπιδρά μαζί του. Όσο πολύπλοκο και αν είναι στη λειτουργία του, στα μάτια του χρήστη πρέπει να φαίνεται άμεσο και απλό. Να εκτελεί απίστευτα σύνθετες διαδικασίες αν είναι δυνατόν και με ένα κουμπί. Χρειάζεται μελέτη και έμπνευση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου