της Αν Φίσερ
Ιδού πέντε τρόποι για να ξεχωρίσετε από το πλήθος, καθώς ψάχνετε για δουλειά. Μας τους παρουσιάζουν οι σύμβουλοι της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού OI Global Partners και η διευθύνουσα σύμβουλός της, Πάτι Πρόσερ.
Εξειδικεύστε την επικοινωνία σας με κάθε εργοδότη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γράφετε και να σβήνετε συνεχώς το βιογραφικό σας για κάθε εργοδότη ξεχωριστά. Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει πολύ χρόνο και θα σας προκαλέσει σύγχυση καθώς θα προσπαθείτε να θυμηθείτε τι στείλατε πού. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε τις σωστές λέξεις-κλειδιά σε κάθε αίτηση και αναφέρετε συγκεκριμένα προσόντα στη συνοδευτική επιστολή (cover letter), μην ξεχνώντας να συμπεριλάβετε και το όνομα του διευθυντή προσλήψεων της εταιρείας.
Να είστε έτοιμος να εξηγήσετε πώς η εμπειρία σας ταιριάζει με τον νέο ρόλο.
«Είναι δύσκολο κάποιες φορές για τους μελλοντικούς εργοδότες να ερμηνεύσουν πώς οι δεξιότητές σας θα παράγουν τα αποτελέσματα που οι ίδιοι επιθυμούν», σημειώνει η Πρόσερ. «Μην περιμένετε να σας ρωτήσει αυτός που σας παίρνει συνέντευξη. Εξηγήστε όσο πιο καθαρά μπορείτε πώς τα προσόντα σας θα τροφοδοτήσουν τη δουλειά που κυνηγάτε, παραθέτοντας και ένα ή δυο παραδείγματα προηγούμενων επιτευγμάτων σας που συνδέονται με τη νέα εργασία».
Βεβαιωθείτε ότι τα προφίλ των κοινωνικών σας μέσων έχουν λέξεις-κλειδιά που μπορεί κάποιος να αναζητήσει
Η Πρόσερ σημειώνει ότι περίπου 8 στους 10 διευθυντές προσλήψεων χρησιμοποιούν το LinkedIn για να αναζητούν υποψηφίους, και άρα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορούν να σας βρουν. «Τσεκάρετε τα προφίλ άλλων εργαζομένων του κλάδου σας στο LinkedIn για να βρείτε τακτικά χρησιμοποιούμενες λέξεις-κλειδιά», προτείνει. «Τιτιβίσματα στο Twitter και νέες αναρτήσεις στο blog σας μπορούν επίσης να προβάλλουν το προφίλ σας διαδικτυακά».
Προσπαθήστε να έχετε όσες περισσότερες συναντήσεις δικτύωσης μπορείτε.
Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε θέσεις εργασίας που δεν διαφημίζονται, η Πρόσερ συστήνει συναντήσεις δικτύωσης πρόσωπο-με-πρόσωπο. «Μην χάνετε χρόνο στέλνοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε επαφές του δικτύου σας», συμβουλεύει. «Είναι ταχύτερο και ευκολότερο μεν, αλλά οδηγεί στην απώλεια της προσωπικής επαφής».
Αναζητήστε μοναχά θέσεις εργασίας για τις οποίες έχετε τουλάχιστον το 75% των απαιτούμενων προσόντων.
Μην χάνετε τον χρόνο σας βομβαρδίζοντας το τμήμα προσλήψεων της εταιρείας που προτιμάτε με αιτήσεις για κάθε πιθανή και απίθανη θέση που ανοίγει. Τσεκάρετε πρώτα τα προσόντα που απαιτούνται. Όπως επισημαίνει και η Πρόσερ, «αν δεν διαθέτετε τουλάχιστον το 75% των προσόντων που αναφέρονται στην αγγελία, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχουν πολλοί άλλοι υποψήφιοι που θα ταιριάζουν πολύ καλύτερα με το προφίλ της δουλειάς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου