Κακή γραμματική , περίτεχνη γλώσσα και πολλές λεπτομέρειες σας κρατούν μακριά από τη δουλειά των ονείρων σας. Δείτε ποια είναι τα υπόλοιπα.
Το βιογραφικό σας είναι το πρώτο βήμα που θα σας φέρει πιο κοντά στην δουλειά των ονείρων σας και φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση.
Σε ένα τέτοιο σημαντικό έγγραφο, λοιπόν, δεν επιτρέπονται λάθη.
Κακή γραμματική, περίτεχνη γλώσσα και λεκτική φλυαρία είναι μόνο κάποια από τα λάθη που μπορούν να κάνουν τους πιθανούς εργοδότες να πετάξουν το βιογραφικό σας στα σκουπίδια.
1. Ορθογραφικά λάθη
Τα νούμερο 1 στα λάθη που μπορείτε να κάνετε και να αποβούν μοιραία είναι να στείλετε μια επιστολή ή βιογραφικό με ορθογραφικά λάθη. Το βιογραφικό είναι ο καθρέφτης σας, αν έχει λάθη δείχνει επιπολαιότητα και δε νομίζω πως κάποιος υποψήφιος θέλει να είναι αυτό το πρώτο στοιχείο που θα αφήσει να διαφανεί. Διαβάστε πολλές φορές το βιογραφικό σας πριν το στείλετε. Μη ξεχνάτε πως κρίνεται το μέλλον σας από αυτό, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης.
2. Πολυσέλιδο και λεπτομερές
Δεν υπάρχει χειρότερο από ένα μακροσκελές βιογραφικό στο οποίο έχετε συμπεριλάβει και την παραμικρή λεπτομέρεια της επαγγελματικής πορείας σας, από την πρώτη σας πρακτική μέχρι μια άσχετη προς την αγγελία εθελοντική εργασία. Συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα, όλα τα άλλα θα συζητηθούν στη συνέντευξη.
3. Βιογραφικά ίδια με του LinkedIn
Πρέπει να κάνετε σαφές τι σας ξεχωρίζει από τους άλλους και σας κάνει να υπερτερείτε.
4. Βιογραφικό που δε συνδέεται με την αγγελία
Κάθε βιογραφικό είναι αποκλειστικά για μια εταιρεία. Δεν μπορείτε να στέλνετε το ίδιο σε εταιρείες μάρκετινγκ, τράπεζες κλπ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίζετε άλλα στοιχεία, ανάλογα με το που απευθύνεστε.
5. Κακή γραμματική και περίτεχνη γλώσσα
Η σωστή σύνταξη και γραμματική είναι το ίδιο σημαντική με την σωστή ορθογραφία. Επίσης, δε χρειάζεται να χρησιμοποιείται ένα απαρχαιωμένο λεξιλόγιο για να εντυπωσιάσετε, δεν είναι διαγωνισμός ελληνικής γλώσσας αλλά το βιογραφικό σας.
6. Δεν είναι κατανοητή η θέση και η ημερομηνία
Το βιογραφικό σας θα πρέπει να διαβάζεται εύκολα, γρήγορα και οι υπεύθυνοι του ΑΔ να μπορούν να σχηματίζουν μια πρώτη εικόνα χωρίς δυσκολία. Τι πρέπει να κάνετε εσείς γι αυτό; Να είστε σαφείς στο ρόλο που είχατε στην εταιρεία. Τι ακριβώς κάνατε και ποια ήταν τα καθήκοντα σας; Αυτά πρέπει να αναλύονται. Ένα «βοηθός μάρκετινγκ» δεν είναι αρκετό. Εξηγείστε ποια ήταν τα καθήκοντα σας. Το ίδιο σημαντικό είναι να σημειώσετε και την χρονική περίοδο για την οποία δουλεύατε στην εκάστοτε θέση.
7. Επιτυχίες
Πρόκειται για ένα κομμάτι που το γνωρίζουν λίγοι. Όσο σημαντική είναι η θέση που είχατε, άλλο τόσο σημαντικό είναι και τι αποκομίσατε από αυτό. Με ποιο τρόπο συμβάλλατε ώστε να επιτευχθούν οι εταιρικοί στόχοι; Τονίστε το στο βιογραφικό σας.
8. Άσχημη μορφοποίηση
Δε χρειάζεται να είστε εξπέρ στην τεχνολογία για να φτιάξετε ένα βιογραφικό ευανάγνωστο. Θυμηθείτε πως αν έχετε ένα παλαιότερο λειτουργικό σύστημα, μπορεί εκείνος που θα διαβάσει το βιογραφικό σας να μη μπορεί να ανοίξει το αρχείο. Και τι σημαίνει αυτό; Απορριφθήκατε πριν καν δούνε τι έχετε κάνει. Ένα ωραίο format, ευανάγνωστο και καλαίσθητο, είναι η «πρώτη σας χειραψία» – φροντίστε , λοιπόν, να τη δούνε όλοι.
9. Περίληψη
Άλλη μια σημαντική παράλειψη στα βιογραφικά, εκτός από τα επιτεύγματα σας, είναι η περίληψη. Δεν νοείται βιογραφικό χωρίς μια εισαγωγική παράγραφο – ποιοι είστε, ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά σας, σε ποιους τομείς έχετε εντρυφήσει; Μια καλή εισαγωγή θα κάνει τους υπεύθυνου του Ανθρώπινου Δυναμικού να θέλουν να διαβάσουν λεπτομερώς τι έχετε κάνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου