Απαραίτητο εργαλείο για όσους θέλουν να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό θεωρείται η καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας.
Οι ανάγκες για εξειδικευμένους επιστήμονες στον τομέα της Λογοθεραπείας αυξάνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και μαζί με αυτές αυξάνεται και η ζήτηση από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών για τα δύο τμήματα που λειτουργούν στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Στη χώρα μας Τμήματα Λογοθεραπείας λειτουργούν στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα) και στο ΤΕΙ Ηπείρου (Ιωάννινα).
Οι πτυχιούχοι Λογοθεραπείας έχουν εξαιρετικά καλές πιθανότητες επαγγελματικής απασχόλησης και μάλιστα από τις σχετικές αγγελίες φαίνεται ότι η ζήτηση είναι αυξανόμενη από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, που ζητούν προσωπικό τόσο για απασχόληση σε ειδικά σχολεία αλλά και σε εξειδικευμένα κέντρα. Απαραίτητο εργαλείο για όσους θέλουν να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό θεωρείται η καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας.
Τη φετινή χρονιά οι βάσεις εισαγωγής που καταγράφηκαν στα δύο αυτά τμήματα ήταν από τις υψηλότερες σε όλα τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ αρκετοί εισαχθέντες συγκέντρωσαν βαθμολογία με την οποία θα μπορούσαν να έχουν περάσει σε κάποια από τα περιζήτητα πανεπιστημιακά.
Το ότι υποψήφιοι με βαθμολογίες που "άγγιξαν" τα 18.000 μόρια επέμειναν να βάλουν το Τμήμα Λογοθεραπείας στην κορυφή του μηχανογραφικού δείχνει ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα προσφέρει ευοίωνες προοπτικές στην αγορά εργασίας. Στις Πανελλαδικές του 2014 σχεδόν 9.000 υποψήφιοι επέλεξαν τα δύο Τμήματα Λογοθεραπείας. Στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας η βάση διαμορφώθηκε στα 14.717 μόρια, ενώ επιλέχθηκε ως πρώτη προτίμηση από 224 υποψηφίους. Στο ΤΕΙ Ηπείρου η βάση ήταν 14.555 μόρια. Στην κορυφή του μηχανογραφικού το επέλεξαν 207 υποψήφιοι.
Το επίπεδο των εισαχθέντων, πάντως, είναι αρκετά υψηλό, αφού ορισμένοι από αυτούς εισήλθαν ακόμη και με 17.941 μόρια. Με αυτά τα μόρια θα μπορούσαν να έχουν εισαχθεί σε σχολές Νοσηλευτικής, Κτηνιατρικής, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας κ.ά.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στα τμήματα αυτά δεν μπορεί να φοιτήσει όποιος παρουσιάζει κώφωση - βαρηκοΐα, δυσαρθρία, τραύλισμα, εγκεφαλοπάθεια που επηρεάζει τη λειτουργία λόγου - άρθρωσης ή παθολογική φωνή.
Εξετάσεις
Οσοι εισάγονται στα τμήματα αυτά υποβάλλονται σε σχετικές εξετάσεις με ευθύνη του τμήματος και αν διαπιστωθεί ότι κάποιος παρουσιάζει μία από τις παραπάνω παθήσεις, διαγράφεται από το συγκεκριμένο τμήμα και εισάγεται στην αμέσως επόμενη επιλογή του. Οι θέσεις στα συγκεκριμένα τμήματα δεν είναι πολλές και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου