Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Καλλιέργειες λεβάντας

Η άνοδος της λεβάντας στην εγχώρια ζήτηση ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορεί να δώσει μια μέση παραγωγή 500 κιλά το στρέμμα και μια μέση τιμή 3-4 ευρώ το κιλό, η λεβάντα μπορεί να δώσει ένα ακαθάριστο εισόδημα 1.500-1.800 ευρώ το στρέμμα, με ένα καθαρό εισόδημα της τάξης των 700 ευρώ το στρέμμα

Στο προσκήνιο επανέρχεται η καλλιέργεια της λεβάντας, η εγχώρια ζήτηση για την οποία ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Ελλάδα. Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» με τη βοήθεια του γεωπόνου Κάσσανδρου Γάτσιου παρουσιάζουν όλα τα μυστικά για την προετοιμασία και την ανάπτυξη της καλλιέργειας αυτού του αρωματικού φυτού, που μπορεί να αποδώσει καθαρό κέρδος έως και 700 ευρώ ανά στρέμμα.

Το κλίμα, το έδαφος, το υψόμετρο, ο ξηρός αέρας και η βορινή τοποθεσία επιδρούν τόσο στη σύνθεση του αιθέριου ελαίου, όσο και στα ίδια τα φυτά. Η λεβάντα ευνοείται από τη μεγάλη ηλιοφάνεια.

Οι τοποθεσίες που συνήθως καλλιεργείται διακρίνονται από τον ψυχρό χειμώνα, αλλά δεν έχουν παγετούς άνοιξης, ενώ έχουν ξηρό και πολύ θερμό καλοκαίρι. Προτιμώνται οι περιοχές στις οποίες πέφτουν αρκετές βροχές τον Μάιο - Ιούνιο και σε αραιά διαστήματα τους άλλους μήνες του καλοκαιριού.

Τα πιο κατάλληλα εδάφη είναι τα ελαφρά χαλικώδη, ασβεστώδη. Ακατάλληλα θεωρούνται τα πολύ αργιλώδη, τα αμμώδη και λεπτής υφής εδάφη, όπως και τα κακώς αποστραγγιζόμενα.

Μεγάλη σημασία για την καλλιέργεια της λεβάντας έχει το υψόμετρο. Τα κυριότερα είδη της ευδοκιμούν στα εξής υψόμετρα:


• Lavandula vera σε υψόμετρο 600-1.300 μέτρα

• Lavandula spica σε υψόμετρο 0-600 μέτρα

• Lavandula hybrida σε υψόμετρο 400-700 μέτρα.

Εύκολη καλλιέργεια
Δεν απαιτεί πολλές καλλιεργητικές εργασίες. Η προσθήκη κοπριάς και μίας μικρής ποσότητας λιπασμάτων δίνει καλά αποτελέσματα.

Ο πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει με σπόρο, μοσχεύματα και παραφυάδες. Ο κυριότερος τρόπος πολλαπλασιασμού της λεβάντας είναι με μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα είναι τεμάχια βλαστών μήκους 8-12cm των οποίων έχουν αφαιρεθεί όλα τα φύλλα εκτός της κορυφής.


Η φύτευση των μοσχευμάτων γίνεται τον Αύγουστο - Οκτώβριο ή Μάρτιο - Απρίλιο, η δε μεταφύτευση όταν αποκτήσουν καλό ριζικό σύστημα. Το ποσοστό ριζοβολίας φθάνει το 80-90%.

Η φύτευση γίνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο από 600 μέτρα γίνεται την άνοιξη. Η φύτευση γίνεται σε γραμμές.

Η προσθήκη λιπασμάτων δίνει καλά αποτελέσματα. Η ζιζανιοκτονία γίνεται με σκαλίσματα ή με τη χρησιμοποίηση ζιζανιοκτόνων. Οι ανάγκες της σε νερό είναι μικρές. Η καλύτερη μέθοδος αρδεύσεως είναι με σταγόνες.

Η συλλογή γίνεται όταν τα φυτά είναι σε πλήρη ανάπτυξη και βρίσκονται σε πλήρη άνθηση. Οταν η έκταση της καλλιέργειας είναι μικρή, γίνεται με δρεπάνια, ενώ όταν είναι μεγάλη με ειδικές χορτοκοπτικές μηχανές.

Η συλλογή γίνεται από τον πρώτο χρόνο της φυτεύσεως, η δε παραγωγή είναι μικρή (50 κιλά/ στρέμμα), το δεύτερο και τρίτο έτος (100 και 200 κιλά/ στρέμμα), από το τέταρτο και μετά 500-600 κιλά/ στρέμμα. Οι ποσότητες αυτές αφορούν το υβρίδιο, ενώ η L. vera δίνει μικρότερες αποδόσεις (400 κιλά/ στρέμμα). Η οικονομική ζωή μίας φυτείας λεβάντας διαρκεί 7-10 χρόνια.

Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία, τη φαρμακευτική κ.λπ. Παραλαμβάνεται με απόσταξη και σε μερικές περιπτώσεις με εκχύλιση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η λεβάντα μπορεί να δώσει μια μέση παραγωγή 500 κιλά το στρέμμα και μια μέση τιμή 3-4 ευρώ το κιλό, η λεβάντα μπορεί να δώσει ένα ακαθάριστο εισόδημα 1.500-1.800 ευρώ το στρέμμα, με ένα καθαρό εισόδημα της τάξης των 700 ευρώ το στρέμμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου