Σελίδες

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Οι σπουδές Πληροφορικής ανοίγουν παράθυρο στο μέλλον

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Πληροφορικής έχουν έναν τεράστιο πραγματικά χώρο για να κινηθούν και να εργαστούν είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως στελέχη σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.

Το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων Τμημάτων Πληροφορικής διαφαίνεται αρκετά ευοίωνο, ακόμη και στην εποχή της κρίσης που διανύουμε, η οποία έχει προκαλέσει αρκετές δυσκολίες στους νέους κυρίως στη χώρα μας όχι όμως και στο εξωτερικό.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν στην κυριολεξία κατακλύσει τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας. Η αλματώδης ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και η διείσδυσή τους σε όλες σχεδόν τις παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής οδήγησαν στην κατακόρυφη αύξηση των αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό στις νέες τεχνολογίες.

Οι απόφοιτοι των τμημάτων πληροφορικής έχουν έναν τεράστιο πραγματικά χώρο για να κινηθούν και να εργαστούν είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως στελέχη σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.

Οπως για παράδειγμα: Προγραμματιστές (Software Engineer), τόσο σε υπηρεσίες Μηχανογράφησης του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, όσο και σε εμπορικές επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης λογισμικού διάφορων τύπων και εφαρμογών, σχεδιαστές, αναλυτές και μηχανικοί υπολογιστικών συστημάτων (computer systems engineer). Σχεδιαστές, αναλυτές και διαχειριστές δικτύων πληροφοριακών συστημάτων και τηλεπικοινωνιών (network and telecommunations engineer/administrator). Σχεδιαστές, προγραμματιστές, διαχειριστές Βάσεων Δεδομένων (Database Administrator κ.ά.).

47 τμήματα
Σήμερα υπάρχουν 47 τέτοια τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και συνεπώς ένας υποψήφιος έχει πολλές επιλογές. Βέβαια η ζήτηση εξακολουθεί να είναι τεράστια και οι προσφερόμενες θέσεις δεν επαρκούν. Η νέα γενιά ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για μια θέση στον μαγικό κόσμο της Πληροφορικής και χιλιάδες υποψήφιοι κάθε χρόνο θέλουν να μυηθούν στα μυστικά των Η/Υ, τις τηλεπικοινωνίες, το στήσιμο δικτύων και γενικά την ψηφιακή τεχνολογία.

Τα τελευταία πάντως χρόνια οι βάσεις στα περιζήτητα τμήματα των ΤΕΙ δεν είναι στα ύψη (με εξαίρεση το 2014) και συνεπώς η είσοδος σε τέτοια τμήματα δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός, όπως παλιότερα. Σε κάθε περίπτωση η τεχνολογία αυτή δεν θα σταματήσει ν' αναπτύσσεται και συνεπώς το εξειδικευμένο προσωπικό πάντα θα έχει ζήτηση από την αγορά εργασίας.
Και αυτή τη στιγμή εκατοντάδες εταιρείες -βέβαια κυρίως του εξωτερικού- αναζητούν αποφοίτους ειδικοτήτων όπως αυτές των ηλεκτρολόγων, των μηχανικών Η/Υ, των τεχνολόγων, των ηλεκτρονικών και φυσικά Πληροφορικής (όπως τεχνικούς εφαρμογών πληροφορικής δικτύων και αυτοματισμού γραφείου, ειδικούς εφαρμογών πληροφορικής με πολυμέσα και σχεδιαστές μέσω συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών).
Τα τμήματα που υπάρχουν σήμερα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι πολλών ταχυτήτων, αλλά βέβαια αυτό που όλοι θα ήθελαν να πετύχουν είναι αυτό των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ, με βάση που σχεδόν κάθε χρόνο αγγίζει το τέλειο και μόλις 1 στους 5 υποψηφίους ή ποσοστό 19,09% από όσους το δηλώνουν ως πρώτη προτίμησή τους παίρνει το πολυπόθητο εισιτήριο εισαγωγής. Το 2013 η βάση εισαγωγής στο τμήμα αυτό ήταν 18.914 μόρια και φέτος εκτοξεύθηκε στα 19.072 μόρια (!), αλλά οι τυχεροί που βρίσκονται εκεί είναι σαν να κερδίζουν τον πρώτο λαχνό... στο λαχείο, αφού στην ουσία λαμβάνουν και το εισιτήριο για μια εξαιρετική θέση στην αγορά εργασίας σε Ελλάδα ή εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για τα αντίστοιχα τμήματα σε Πάτρα και Θράκη.
Τα μυστικά για μια επιτυχημένη καριέρα
Στόχος των προπτυχιακών σπουδών στα Τμήματα Πληροφορικής, όπως αναφέρει το τμήμα του Οικονομικού πανεπιστημίου της Αθήνας, είναι η προετοιμασία επιστημόνων Πληροφορικής με εφόδια που θα τους επιτρέπουν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη τεχνολογιών Πληροφορικής και στην εισαγωγή τους σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, καθώς
και ικανών να αντεπεξέλθουν στις ραγδαίες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις στον κλάδο. Η ραγδαία αναπτυσσόμενη και ανταγωνιστική αγορά εργασίας στον κλάδο της Πληροφορικής επιβάλλει να γίνεται σωστός επαγγελματικός προγραμματισμός από τον πρώτο χρόνο των προπτυχιακών σπουδών ενός φοιτητή. Ορισμός ακαδημαϊκών στόχων, σωστές επιλογές μαθημάτων κατά τη διάρκεια των σπουδών αποτελούν τα κλειδιά για μια επιτυχημένη καριέρα.
Η βασική φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών στηρίζεται στην πεποίθηση ότι για την ουσιαστική συνεισφορά στον χώρο της Πληροφορικής είναι απαραίτητη και η σε βάθος γνώση της Επιστήμης των Υπολογιστών, και η γνώση του αντικειμένου του πεδίου εφαρμογής. Ετσι, ο φοιτητής του Τμήματος μπορεί να παρακολουθήσει εκτός από μαθήματα Πληροφορικής και προχωρημένα μαθήματα Οικονομικών, Διοικητικής Επιστήμης και Επιχειρησιακής Ερευνας.
Ο φοιτητής πρέπει αρχικά να παρακολουθήσει έναν αριθμό μαθημάτων που καλύπτουν ένα εκτεταμένο, αλλά απαραίτητο, γνωστικό υπόβαθρο, κοινό για όλους τους φοιτητές. Στη συνέχεια εμβαθύνει στους τομείς που επιθυμεί παρακολουθώντας μαθήματα επιλογής τα οποία καλύπτουν τη μεθοδολογία μιας ορισμένης επιστημονικής περιοχής.
Τα μαθήματα επιλογής είναι οργανωμένα σε κύκλους μαθημάτων, με κάθε κύκλο να αποτελείται από ορισμένα υποχρεωτικά μαθήματα τα οποία παρέχουν τις βασικές γνώσεις του κύκλου, καθώς και ορισμένα μαθήματα επιλογής, τα οποία επιτρέπουν περαιτέρω εμβάθυνση σε επί μέρους εξειδικεύσεις του κύκλου. Οι κύκλοι είναι:
1. Θεωρητική Πληροφορική.
2. Συστήματα και Δίκτυα Υπολογιστών.
3. Πληροφοριακά Συστήματα και Ασφάλεια.
4. Βάσεις Δεδομένων και Διαχείριση Γνώσης.
5. Επιχειρησιακή Ερευνα και Οικονομικά Πληροφορικής.
6. Υπολογιστικά Μαθηματικά και Επιστημονικοί Υπολογισμοί.
Το προφίλ τους
Τα 9 τμήματα που κάνουν τη διαφορά

Μαζί με την αλματώδη ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, είχαμε και την ίδια ανάπτυξη και στα τμήματα που λειτουργούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σχεδόν κάθε χρόνο... φύτρωναν και μερικά αντίστοιχα τμήματα για να φτάσουμε να έχουμε σήμερα συνολικά 47 τμήματα πληροφορικής, μηχανικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιών και δικτύων (25 τμήματα ΑΕΙ και 11 τμήματα ΤΕΙ πληροφορικής με την ευρεία έννοια και 11 τμήματα ΤΕΙ νέων τεχνολογιών).
Μια μικρή και... συμπυκνωμένη πλοήγηση στο περιεχόμενο των σπουδών ορισμένων από τις σχολές βγάζει τα εξής στοιχεία:
1. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ: Είναι τα πιο περιζήτητα και πιο υψηλόβαθμα τμήματα. Δίνουν έμφαση στον σχεδιασμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, στα ολοκληρωμένα συστήματα εργοστασίων, στη ρομποτική, στους αυτοματισμούς, στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, στα διανεμημένα υπολογιστικά και πληροφοριακά συστήματα καθώς και στις επιχειρήσεις και στον δημόσιο τομέα.
2. Πληροφορικής και Τηλεματικής: Εχει ως αποστολή την καλλιέργεια και την προαγωγή της επιστήμης της πληροφορικής, πρωτίστως στο πεδίο των δικτυοκεντρικών πληροφοριακών συστημάτων και των σχετικών προς αυτά ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της τηλεματικής (τηλεπληροφορικής), που σχετίζονται με τις δικτυακές και διαδικτυακές τεχνολογίες.
3. Πληροφορικής: Σκοπός των τμημάτων είναι η ανάπτυξη της επιστήμης της πληροφορικής, η οποία ασχολείται με την επεξεργασία, την οργάνωση, την αποθήκευση, την ανάκτηση και τη διάδοση πληροφοριών. Απαιτείται σε βάθος γνώση όχι μόνο της επιστήμης των υπολογιστών, αλλά και του γνωστικού αντικειμένου του πεδίου εφαρμογής.
4. Εφαρμοσμένης Πληροφορικής: Αποστολή του είναι η προαγωγή και η μετάδοση της γνώσης με τη διδασκαλία και την έρευνα στο γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης της πληροφορικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη συστημάτων για εφαρμογές σε Οικονομικές, Διοικητικές και άλλες Κοινωνικές Επιστήμες.
5. Ψηφιακών Συστημάτων: Οι πτυχιούχοι εφοδιάζονται με τις απαιτούμενες γνώσεις για να απασχοληθούν ως σχεδιαστές, διαχειριστές, εκπαιδευτές και χρήστες της σύγχρονης τεχνολογίας και των εφαρμογών της σε επιχειρήσεις, οργανισμούς ερευνητικά κέντρα.
6. Επιστήμης Υπολογιστών: Σκοπός είναι η εκπαίδευση σε βάθος στην πληροφορική, η οποία ασχολείται με την επεξεργασία, οργάνωση, αποθήκευση και ανάκτηση πληροφοριών.
Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών: Χωρίζεται σε τρεις τομείς: Θεωρητικής Πληροφορικής - Σ7. υστημάτων Λογισμικού - Τεχνολογίας Υπολογιστών.
8. Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών: Λειτουργούν οι εξής τομείς: Επεξεργασίας Σήματος - Τεχνολογίας Συστημάτων Επικοινωνίας - Δικτύων Επικοινωνιών, Υπηρεσιών και Εφαρμογών
9. Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων: Στόχος είναι η προετοιμασία μηχανικών με ιδιαίτερα εφόδια που θα τους επιτρέπουν να υποστηρίζουν με επιτυχία την εισαγωγή της τεχνολογίας των Η/Υ και της Πληροφορικής στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και δικτύων, καθώς και στην ανάπτυξη ασφαλών συστημάτων Η/Υ και ηλεκτρονικού εμπορίου.
Προγράμματα υψηλού επιπέδου και από τα ΤΕΙ
Στον χώρο των TEI λειτουργούν τμήματα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών, που τα τελευταία χρόνια ανταγωνίζονται στα προγράμματα σπουδών ορισμένα από τα πανεπιστημιακά. Σαν εναλλακτικές λύσεις προσφέρονται ορισμένα από αυτά.

• Aυτοματισμού: Στόχος των τμημάτων είναι να αποκτήσουν οι σπουδαστές το τεχνολογικό υπόβαθρο ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στη σχεδίαση βιομηχανικών αυτοματισμών και στον έλεγχο με τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης.
• Πληροφορικής: H κύρια ειδίκευση είναι η ανάλυση και ο σχεδιασμός συστημάτων και ο σχεδιασμός και υλοποίηση λογισμικού εφαρμογών και συστημάτων. Tο Tμήμα Πληροφορικής Aθήνας, εκτός των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων, μετέχει σε προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας σε ευρωπαϊκά προγράμματα συνεργασίας τριτοβάθμιων ιδρυμάτων (Erasmus, Tempus). Aρκετοί από τους αποφοίτους του τμήματος της Aθήνας παρακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει ήδη μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Πληροφορικής και Eπικοινωνιών: Tο γνωστικό αντικείμενο του τμήματος είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός εγκατάστασης, ο προγραμματισμός, η εποπτεία, η επέκταση, η συντήρηση και αξιολόγηση των βάσεων δεδομένων, ψηφιακών και αναλογικών, τοπικών και απομακρυσμένων δικτύων κάθε μορφής.
• Bιομηχανικής Πληροφορικής: Tο γνωστικό αντικείμενο του τμήματος καλύπτει την εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας της Bιομηχανικής Πληροφορικής, με έμφαση στους τομείς της ανάπτυξης εγκατάστασης, ελέγχου και επιτήρησης λογισμικού και υλικού πληροφοριακών συστημάτων βιομηχανικών παραγωγικών μονάδων.Eφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων: Tο αντικείμενο σπουδών καλύπτει τη γνωστική περιοχή της επιστήμης με έμφαση αφενός στις εφαρμογές της πληροφορικής και αφετέρου στην ανάπτυξη και διαχείριση δικτύων επικοινωνιών και στην ανάπτυξη των τεχνικών των πολυμέσων.
Απασχόληση
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Πληροφορικής έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα: με βάση τις γενικές και τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους διαθέτουν γνωστικό υπόβαθρο συναφές με το υλικό και το λογισμικό για τη συγκέντρωση, ταξινόμηση, επεξεργασία και μετάδοση της πληροφορίας, και έχουν την ικανότητα να ασχοληθούν ενδεικτικά με δραστηριότητες όπως μελέτη, σχεδίαση, ανάλυση, υλοποίηση, εγκατάσταση, επίβλεψη, λειτουργία, αξιολόγηση, διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και πιστοποίησης στους επιστημονικούς τομείς:

Α. του υλικού και λογισμικού των ηλεκτρονικών υπολογιστών
Β. της πληροφορικής
Γ. των συστημάτων και δικτύων επικοινωνιών, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εφαρμογών Διαδικτύου, και
Δ. των συστημάτων και εφαρμογών, γραφικών, επεξεργασίας σημάτων, επεξεργασίας εικόνας και επεξεργασίας ομιλίας...».
Οι θέσεις και οι βάσεις ανά τμήμα
ΤΜΗΜΑ
ΒΑΣΕΙΣ
ΘΕΣΕΙΣ
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ
19.072
202
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Αθήνας
17.221
202
Πληροφορικής και Τηλεματικής Αθήνας
14.530
112
Επιστήμης Υπολογιστών (Ηράκλειο)
13.270
157
Πληροφορικής Πειραιάς
15.255
157
Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική (Λαμία)
12.236
159
Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (Ιωάννινα)
14.342
202
Πληροφορικής Θεσσαλονίκης
16.334
112


Νικολίτσα Τρίγκα, Μιχάλης Νιβολιανίτης









ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου