Κενό τουλάχιστον 1.300 εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών θα εμφανίσει η Ελλάδα το 2015 παρά τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Empirica για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ζήτηση σε στελέχη πληροφορικής στην Ελλάδα ανέρχεται στον αριθμό των 65.000 για το 2015 ενώ η πλεονάζουσα ζήτηση στις 1.300. Βάσει των προβλέψεων της ίδιας έρευνας, το κενό σε θέσεις αυτής της κατηγορίας θα φτάσει τις 1.500 το 2017, ενώ εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 1.800 θέσεις εργασίας έως το 2020 όταν η συνολική ζήτηση θα έχει φτάσει τις 70.000 θέσεις.
Το φαινόμενο αυτό απλά αντικατοπτρίζει τη συνολική ευρωπαϊκή τάση, καθώς υπολογίζεται ότι εντός του 2015 σε όλη την Ευρώπη 509.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες απαιτούν υψηλές τεχνολογικές δεξιότητες δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν. Με τα σημερινά δεδομένα μάλιστα οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και για το μέλλον αφού το 2020 εκτιμάται ότι ο αριθμός των ελλείψεων θα φτάσει τις 913.000 (αύξηση 79,3%).
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PEOPLECERT, ο οποίος για την τετραετία 2015-2019 θα βρεθεί στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS), του μη κερδοσκοπικού φορέα που εκπροσωπεί 33 Ενώσεις από 32 χώρες και μετρά 450.000 μέλη. Σκοπός του Συμβουλίου είναι η προώθηση και η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη σε εξειδικευμένους εργαζομένους οδηγεί συχνά τις εταιρείες να απασχολούν υπαλλήλους με μειωμένες δεξιότητες. Οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Συμβουλίου, μόνο το 23% των επαγγελματιών Πληροφορικής διαθέτει τις κατάλληλες δεξιότητες για τις θέσεις που κατέχει, ενώ λιγότερο από το 20% των επαγγελματιών του κλάδου είναι κάτω των 30 ετών.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των πτυχιούχων πληροφορικής μειώνεται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η Πληροφορική δεν αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό μάθημα στα σχολεία μας, με αποτέλεσμα ο κλάδος να στερείται νέων ταλέντων. Στην Ελλάδα η ζήτηση για επαγγελματίες θα αυξάνεται σταθερά έως το 2020 και εάν οι υποψήφιοι υπολείπονται δεξιοτήτων, ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας δεν θα καλύπτεται» σημείωσε.
Η έλλειψη δεξιοτήτων έχει όμως σημαντικές επιπτώσεις και στις εθνικές οικονομίες. Εχει υπολογιστεί μάλιστα ότι οι απώλειες που σχετίζονται μ' αυτήν μόνο στην ολλανδική οικονομία ανέρχονται σε 19,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Λίγες οι γυναίκες
Την ίδια στιγμή απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία για τη συμμετοχή των γυναικών στον κλάδο ειδικά στη χώρα μας. Το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται στον χώρο της Πληροφορικής στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 8% και υπολείπεται αρκετά του ήδη χαμηλού πανευρωπαϊκού μέσου όρου που ωστόσο φτάνει το 15%. Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής κατέχει η Ιρλανδία με 22%.
Στις προτεραιότητες του κ. Νικολαΐδη από τη θέση του προέδρου σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα θα είναι κυρίως οι διαβουλεύσεις με την πολιτεία ώστε να δοθεί σημασία στη «βιομηχανία» της τεχνολογίας, η οποία άλλωστε συνεισφέρει το 6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ συμβάλλοντας κατά 50% στην αύξηση της παραγωγικότητας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ήδη κινητοποιηθεί και η Κομισιόν, η οποία προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη και τις χιλιάδες των κενών θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τις ΤΠΕ, καλεί κυβερνήσεις, οργανισμούς και επιχειρήσεις να συμβάλουν στη μείωση του χάσματος προσφοράς και ζήτησης (σε θέσεις εργασίας), μέσα από την πρωτοβουλία «Μεγάλη Συμμαχία για την Ψηφιακή Απασχόληση» (Grand Coalition for Digital Jobs).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ειδικότητες του κλάδου ΤΠΕ, στις οποίες εμφανίζεται η μεγαλύτερη ζήτηση είναι Web analysts, Web developers, Web technicians, Applications programmers, Software developers, Digital/Web designers, ICT Service Managers, IT business analysts, Systems analysts και Computer Network professionals. Αντιθέτως ιδιαίτερα δημοφιλείς ειδικότητες όπως αυτή του project manager ή του ICT consultant δεν εμφανίζονται πολύ ανθεκτικές στο μέλλον.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου