Αρχή μιας γόνιμης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στη νεοφυή επιχειρηματικότητα μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αποτέλεσε το διήμερο συνέδριο-workshop, που ολοκληρώθηκε αργά χτες στην Αθήνα και απέφερε ήδη τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα.
Το workshop, το οποίο συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης, ο ΣΕΒ, το ΕΕΝΕ και η ισραηλινή πρεσβεία, εστίασε στους καινοτόμους τομείς της τεχνολογίας τροφίμων, του τραπεζικού κλάδου, της ψηφιακής υγείας, της τεχνολογίας του διαδικτύου και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Οι «πρώιμες» ελληνικές start ups έχουν να κερδίσουν από τις «ώριμες» νεοφυείς ισραηλινές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται μάλιστα στην παγκόσμια πρωτοπορία, τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς, ξεκινώντας από την απορρόφηση κεφαλαίων -στο εσωτερικό και το εξωτερικό - καθώς και την υιοθέτηση των καλών πρακτικών, συντομεύοντας τον χρόνο της εδραίωσής τους, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές.
Ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία και όπως χαρακτηριστικά ακούστηκε στο συνέδριο, start up είναι μια εταιρεία, που χτίζεται «με την κατάλληλη δομή, προκειμένου να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα», για να «σπάσει» γρήγορα και τις δυσκολίες του πρώιμου σταδίου.
Στο συνέδριο υλοποιήθηκαν οι πρώτες συνέργειες, καθώς πολλές ελληνικές start ups απέκτησαν ισραηλινούς «μέντορες», δηλαδή συμβούλους και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Δόθηκε έμφαση στην «αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του ανθρώπινου κεφαλαίου της Ελλάδας» σε κρίσιμους τομείς, όπως στον «χώρο της μηχανικής», καθώς και στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ινστιτιούτων ερευνών και της επιχειρηματικής κοινότητας. Εξετάστηκε επίσης η δημιουργία ειδικών επενδυτικών ομάδων, π.χ. angel groups.
Στο workshop συμμετείχαν 14 Ισραηλινοί εκπρόσωποι-επενδυτές, επιχειρηματίες και η πρεσβεία, με την πρέσβη του Ισραήλ Ίριτ Μπεν Άμπα παρούσα και τις δύο ημέρες, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν περισσότερες από 65 εταιρείες start ups και περισσότεροι από 15 επικεφαλής -leaders- σημαντικών φορέων, όπως Jeremy fund managers, venture capitalists, angels investors, incubators και accelerators. Οι Έλληνες leaders πήραν μέρος σε μια «κλειστή» συνάντηση με τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες και leaders, κατά την οποία εξερευνήθηκαν μορφές συνεργασίας και προτάθηκαν συγκεκριμένες συνέργειες, με άξονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε χώρας.
«Με αυτή την εκδήλωση δόθηκε σε νέους επιχειρηματίες πρόσβαση σε συμπυκνωμένη γνώση και εμπειρία, σημαντικά παραδείγματα, χρήσιμα εργαλεία, πρακτικές συμβουλές και ένα συνολικό όραμα για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στους σημαντικούς τομείς της καινοτομίας» δήλωσε ο σύμβουλος στρατηγικής και εξωτερικών σχέσεων της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) Παύλος Ευθυμίου, εκ των οργανωτών του συνεδρίου.
Από ισραηλινής πλευράς συμμετείχαν, μεταξύ άλλων:
- Η Γουέντι Σίνγκερ: εκτελεστική διευθύντρια του Start-Up Nation Central από το Φεβρουάριο 2013. Έχει εργαστεί με χρηματοδότες που εδρεύουν στις ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργήσει μια ομάδα επαγγελματιών και να αναπτύξει τις απαραίτητες υποδομές, προσελκύοντας κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στο Ισραήλ για να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα για την καινοτομία στη χώρα.
- Η Ινμπάλ Αριέλι: αντιπρόεδρος Στρατηγικών Εταιρικών Σχέσεων (Start-Up NationCentral) η οποία έχει εργαστεί σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και start-ups, ενώ έχει δημιουργήσει και προγράμματα για καινοτόμες επιχειρήσεις, όπως το 8200Entrepreneurship and Innovation Support Program και το GAMMADO.
- Η Σιρ Χαλπερν: συν-ιδρύτρια του WIT, ενός fund για αγρο-τεχνολογικές επιχειρήσεις και start-ups επιχειρήσεις. Είναι ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια από το 2008 της πρώτης «αγοράς αγροτών» στο Τελ Αβίβ, ενός θεσμού που, ήδη, μετρά τέσσερις ακόμη αγορές σε άλλες πόλεις.
- Ο Αμνον Κέιναν: συν-ιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Healarium, με 25 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στον τομέα των ασφαλειών, των τηλεπικοινωνιών, της ασφάλειας δεδομένων, των επιχειρηματικών διαδικασιών και της διαχείρισης παροχής υπηρεσιών. Η Healarium δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας (τόσο σε εφαρμογές για κινητά όσο και στο διαδίκτυο) με μία πλατφόρμα που επιτρέπει παρεμβάσεις, σε πραγματικό χρόνο, με βάση κλινικές μελέτες.
- Ο Δρ Ραμί Κοέν: ιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος της Telesofia MedicalLTD, με 17 χρόνια εμπειρίας στη διαδικτυακή επιχειρηματικότητα, συνδύασε την ιατρική με την τεχνολογία δημιουργώντας μία πρωτοποριακή επιχείρηση. ΗTelesofia Medical διαθέτει πλατφόρμα που επιτρέπει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να δημιουργήσουν αυτόματα εξατομικευμένα εκπαιδευτικά βίντεο για τους ασθενείς, προκειμένου να παρέχουν σαφείς ιατρικές πληροφορίες.
- Ο Κόμπι Φρίντμαν: ιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος της Comilion, μιας start-upεταιρίας στον τομέα της άμυνας στον κυβερνοχώρο. Συμμετέχει σε ομάδες ερευνών στον κυβερνοχώρο και επιτροπές άμυνας και άλλες σχετικά με την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών και κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Η Comilion δραστηριοποιείται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, με έμφαση στην ανάπτυξη οικοσυστήματος για τη συλλογική ασφάλεια.
- Ο Μπάρακ Μπεν-Εζερ: διευθύνων σύμβουλος & ιδρυτής της NEEMA ο οποίος έχει εργαστεί για τη Microsoft, έχει δημιουργήσει εφαρμογή για iPhone και έχει συστήσει τη LibraTrade, μια πλατφόρμα συναλλαγής νομισμάτων. H Neema παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο και ιδίως σε χώρες με ελλιπείς ή ανύπαρκτες τραπεζικές υπηρεσίες.
- Ο Σάι Ζαντάνι: ιδρυτής & διευθύνων σύμβουλος της Cytegic, με πολυετή εμπειρία στην πληροφορική, τον προγραμματισμό και την ανάλυση και διαχείριση προγραμμάτων. Έχει, επίσης, διατελέσει υπεύθυνος για τη σύσταση του τμήματος ανάλυσης πληροφοριών της Ισραηλινής Αεροπορίας. Η Cytegic παρέχει μια πλατφόρμα διαχείρισης κινδύνου στον κυβερνοχώρο.
- Ο Αβνερ Μορ: διευθύνων σύμβουλος & συνιδρυτής της Dyadic Security. ΗDyadic δραστηριοποιείται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο με την επαναστατική πρωτοποριακή τεχνολογία MPC (multi party computing).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου