Σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ο Πρέσβης του Μαρόκου κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στη χώρα που χρησιμεύει ως δίοδος για την πρόσβασή τους στην αφρικανική αγορά.
Η Πρεσβεία του Βασιλείου του Μαρόκου στην Αθήνα, o Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και το Επίτιμο Προξενείο του Βασιλείου του Μαρόκου στην Θεσσαλονίκη συνδιοργάνωσαν στις 25 Σεπτέμβρη 2014, ημερίδα στην Θεσσαλονίκη με θέμα «Επιχειρηματικές ευκαιρίες και οικονομική συνεργασία ανάμεσα στο Μαρόκο και στην Ελλάδα».
Εκπρόσωποι περισσοτέρων από 100 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας παραστάθηκαν σε αυτήν την εκδήλωση, την οποία εμψύχωσε ο κ.Abdelkader EL ANSARI, Πρέσβης του Βασιλείου του Μαρόκου στην Ελλάδα, η κυρία Yasmina SBIHI, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Μαροκινού Γραφείου Ανάπτυξης Επενδύσεων (AMDI) στη Ρώμη και ο κύριος Αli MEHREZ, Προϊστάμενος του Τμήματος Στρατηγικής στο Μαροκινό Κέντρο Προώθησης Εξαγωγών “Μaroc Export”.
Ο Πρέσβης κ. EL ANSARI τόνισε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το μαροκινό μοντέλο στην περιοχή του και ειδικότερα την πολιτική σταθερότητά του, το άνοιγμά του και τις γενναίες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές, που ξεκίνησαν υπό την αιγίδα της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως του ΜαρόκουMohammed IV και ενίσχυσαν την αξιοπιστία του και την ευρωστία των μακροοικονομικών δεικτών.
Ο Πρέσβης κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στο Μαρόκο που χρησιμεύει ως δίοδος για την πρόσβασή τους στην αφρικανική αγορά και να εκμεταλλευτούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που καθιστούν το Βασίλειο μια από τις πολλά υποσχόμενες και πιο ελκυστικές βιομηχανικές πλατφόρμες στην περιοχή της Μεσογείου και της αφρικανικής ηπείρου. Παράλληλα τόνισε ότι το Μαρόκο επωφελείται ήδη της εμπιστοσύνης ενός μεγάλου αριθμού ξένων επενδυτών που αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους σε διάφορους τομείς.
Ο Επίτιμος Πρόξενος, κύριος Bantali ΑΝΤΑR και ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ Κυριάκος Λουφάκης χαιρέτισαν τη συνδιοργάνωση αυτής της Ημερίδας που επέτρεψε στους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας να ενημερωθούν για το επιχειρηματικό κλίμα στο Μαρόκο και για την πληθώρα των ευκαιριών επενδύσεων και συνεργασίας που προσφέρει η χώρα στους Έλληνες επιχειρηματίες. Ο κ. ANTAR και ο Δρ Λουφάκης εξέφρασαν τη λύπη τους για το χαμηλό επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και κάλεσαντους Έλληνες επιχειρηματίες να επωφεληθούν από τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να ενισχύσουν την παρουσία τους στο Μαρόκο και να ξεκινήσουν σχέδια εμπορικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τους ομολόγους τους στο Μαρόκο.
Ο Δρ Λουφάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, όπου η ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας μας αποτελεί μονόδρομο για την ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση, πολλοί επιχειρηματίες αναζητούν ευκαιρίες σε νέες αγορές, με στόχο τη διαφοροποίηση και τη στοχοθέτηση αγορών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα προϊόντα τους θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερη ζήτηση. Το Μαρόκο έχει τη δυναμική να αναδειχθεί σε έναν ενδιαφέροντα προορισμό – διέξοδο για τα ελληνικά προϊόντα και σε αυτό το πλαίσιο διοργανώσαμε τη σημερινή εκδήλωση.
Το Μαρόκο είναι μια από τις πλέον ανοιχτές και δυναμικές οικονομίες της Νότιας Μεσογείου, η οποία δεν έχει επηρεασθεί σημαντικά από τη διεθνή οικονομική κρίση, χαρακτηρίζεται από μακροοικονομική σταθερότητα, έχει χαμηλό πληθωρισμό και παρουσιάζει αξιόλογο σταθερό ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία της τάξης του 3-5%.»
Η κυρία Yasmina SBIHI, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Μαροκινού Γραφείου Ανάπτυξης Επενδύσεων (AMDI) στη Ρώμη, παρουσίασε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και τις ευκαιρίες επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς στους οποίους το Μαρόκο παρουσιάζει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης του ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική, της παραγωγής σε ανταγωνιστικό κόστος και των πιο σύγχρονων υποδομών της Αφρικανικής ηπείρου.
Αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο επενδύσεων που προσφέρει πολλά κίνητρα στους επενδυτές, καθώς και στα σχέδια της κυβέρνησης για να στηρίξει τους επενδυτές σε διάφορους τομείς της οικονομίας: Μαρόκο Πράσινο (γεωργία), Halieutis (αλιεία), Εθνικό Σχέδιο επιτάχυνσης της βιομηχανίας 2014-2020 (βιομηχανία), το Μαρόκο στην ψηφιακή εποχή (τεχνολογία ενημέρωσης), Σχέδιο ηλιακής ενέργειας (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), το σχέδιο logistics, το σχέδιο Azur 2010 (Τουρισμός), κ.λπ.
Ο κ.Ali Mehrez, Προϊστάμενος του Τμήματος Στρατηγικής στο Μαροκινό Κέντρο Προώθησης Εξαγωγών, επεσήμανε το άνοιγμα της οικονομίας του Μαρόκου στον ξένο ανταγωνισμό, μέσα από μια πολιτική απλοποίησης των διαδικασιών του εξωτερικού εμπορίου και τη σύναψη μιας σειράς συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία, οι χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης Αραβικής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών και οι αραβικές χώρες της Μεσογείου, που δίνουν στους επενδυτές που έχουν εγκατασταθεί στο Μαρόκο,πρόσβαση σε μια αγορά ενός δισεκατομμυρίου καταναλωτών, χωρίς τελωνειακούς δασμούς. Ο κ.Mehrez παρουσίασε το δυναμικό εξαγωγών του Μαρόκου, τη στρατηγική και τα διάφορα μέτρα και δράσεις της κυβέρνησης που έχουν ως στόχο να στηρίξουν τους εξαγωγείς στις ξένες αγορές.
Ο εκπρόσωπος του ομίλου ΙΝΤΡΑΛΟΤ, κληθείς να εκθέσει την προσωπική του εμπειρία στο Μαρόκο, εξήγησε ότι παρόλο που υπήρχαν κάποιες δυσκολίες στην αρχή, η Μαροκινή κυβέρνηση έχει κάνει αξιοσημείωτη προσπάθεια για να στηρίξει τους ξένους επενδυτές προκειμένου να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους στο Μαρόκο και να αναπτύξουν την εμπορική τους δραστηριότητα.
Τέλος o Πρέσβης κ. EL ANSARI στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Θεσσαλονίκη και της εκδήλωσης, συνοδευόμενος από τον Επίτιμο Πρόξενο κ. Bantali ΑΝΤΑR πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κ. Γιώργο Ορφανό, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, κατά τις οποίες συζήτησαν θέματα διμερών εμπορικών σχέσεων καθώς και συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος κ. Ιωάννη Μανδρίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου