Σελίδες

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Βιργινία Γκριν: Η Ελληνίδα που εργάζεται στη Γερμανία και αναδείχτηκε «Μάνατζερ της χρονιάς για το 2014 σε όλο τον κόσμο»


Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριό του Εβρου, που έφερε  την ονομασία Τερζάνικες Πόρτες, λόγω της απομόνωσής του.
Στα πέντε καταστήματα της ENCOS GmbH απασχολούνται 150 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων οι 25 είναι Ελληνες. «Οι Ελληνες συνεργάτες μας είναι εξαιρετικά δραστήριοι, πολύ εργατικοί. Δεν υπολείπονται σε κάτι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και αυτό είναι κάτι που τονίζω συνεχώς στους Γερμανούς, από την αρχή της κρίσης και παλιότερα», λέει η καλύτερη μάνατζερ του 2014.

Η ίδια όμως σήμερα έχει «κατακτήσει» όλο τον κόσμο έχοντας ορμητήριο το Αμβούργο, με άλλα τέσσερα υποκαταστήματα της εταιρείας της σε Γερμανία και Ελλάδα. Η Βιργινία Γκριν (διατηρεί το επώνυμο του αείμνηστου συζύγου της) από το Ασπρονέρι -όπως ονομάζεται σήμερα- ένα μικρό χωριό έξω από το Διδυμότειχο, είναι εδώ και λίγες μέρες η «Μάνατζερ της χρονιάς για το 2014 σε όλο τον κόσμο». Τον τίτλο της απένειμε ο κολοσσιαίος πολυεθνικός όμιλος TUV Nord, που απασχολεί πάνω από 10.000 μόνιμους υπαλλήλους και άλλους τόσους συνεργάτες, σε 70 χώρες παγκοσμίως.

«Η ζωή και η καριέρα μου είναι εδώ και χρόνια στη Γερμανία, η καρδιά μου όμως βρίσκεται στην Ελλάδα και θέλω να πω πόσο Ελληνίδα νιώθω», ήταν μια από τις πρώτες της δηλώσεις.Η Βιργινία Γιοβανούδη, όπως είναι το πατρικό της όνομα, βρέθηκε στα 18 της χρόνια στο Ντόρτμουντ ως φοιτήτρια.

Σπούδασε χημικός-μηχανικός, έκανε διδακτορικό στο Αμβούργο και σχεδόν αμέσως έπιασε δουλειά σε μια πολυεθνική εταιρεία. Με τον Γερμανοσκοτσέζο σύζυγό της, Βόλφγκανγκ Γκριν, ίδρυσαν στο Αμβούργο την Green Engineering που δραστηριοποιούνταν στις τεχνικές μελέτες για χημικές, πετροχημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες.


Το ελληνικό δυναμικό και το ταλέντο των Ελλήνων είναι σπουδαία. Πρέπει να αποβάλουμε ως Ελληνες τη μελαγχολία και την απαισιοδοξία, και να βγούμε μπροστά

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η εταιρεία συγχωνεύτηκε με άλλες δύο μικρότερες του κλάδου και έγινε η ENCOS GmbH (Engineering Constructions Service). Σήμερα έχει έδρα το Αμβούργο και υποκαταστήματα σε Φρανκφούρτη, Γκράιφσβαλντ, Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πελάτες της είναι μεγάλες πυρηνικές, φαρμακευτικές και πετροχημικές βιομηχανίες, καθώς αναλαμβάνει μελέτες και διαχείριση έργων μέχρι 30 εκατ. ευρώ.

Η Βιργινία Γκριν είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, βρίσκεται καθημερινά 10 ώρες στο γραφείο της, ενώ αρκετές ώρες, ακόμη και τα σαββατοκύριακα, περνά στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αμβούργου, όπου είναι πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας.

Η βράβευσή της τη χαροποίησε και παράλληλα της πρόσθεσε ευθύνες, όπως λέει, αποτέλεσε αφορμή για να μιλήσει για τους Ελληνες συνεργάτες της, αφού από τους 150 εργαζομένους της στα πέντε καταστήματα της ENCOS GmbH, οι 25 είναι Ελληνες. «Το ελληνικό δυναμικό και το ταλέντο των Ελλήνων είναι σπουδαία. Πρέπει να αποβάλουμε ως Ελληνες τη? μελαγχολία και την απαισιοδοξία και να βγούμε μπροστά», είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω του «Εθνους της Κυριακής».

Αναγνωρίζει ότι οι Ελληνες δουλεύουν πολύ, είναι συνεπείς, συνεργάσιμοι και καλά καταρτισμένοι και επιπλέον έχουν γλωσσικές δεξιότητες, μιλούν πολύ καλά αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά.

«Οι Ελληνες συνεργάτες μας είναι εξαιρετικά δραστήριοι, πολύ ευέλικτοι, εργατικοί. Δεν υπολείπονται σε κάτι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και αυτό είναι κάτι που τονίζω συνεχώς στους Γερμανούς, από την αρχή της κρίσης και παλιότερα. Δεν ισχύει η εικόνα που πολλοί προσπαθούν να δείξουν ότι ο Ελληνας είναι αραχτός όλη μέρα με φραπέ σε μια παραλία. Δεν ξέρετε πόσο με ενοχλεί αυτό», αναφέρει.

Στη Θεσσαλονίκη τα αδέλφια της
Στην Ελλάδα βρίσκεται τουλάχιστον 7-8 φορές τον χρόνο. Διαθέτει σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της, πρώην ακόλουθο Τύπου, Σταύρο Σταθουλόπουλο, έχουν καλούς φίλους και στις δύο πόλεις, Ελληνες και πολλούς Κύπριους. Στη Θεσσαλονίκη άλλωστε ζουν και τα δύο αδέρφια της, ο Πασχάλης Γιοβανούδης, που είναι διευθυντής στο υποκατάστημα της ENCOS Hellas και η Ολυμπία, βιολόγος και δασκάλα.

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες της μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την «ακούραστη» Βιργινία. «Είναι αυστηρή ως εργοδότρια, εξαιρετικά απαιτητική, αλλά δίκαιη και πιστεύει πολύ στην ίση μεταχείριση των εργαζομένων. Εχει φοβερό αξιοκρατικό κριτήριο, ξεχωρίζει με μια μικρή συνέντευξη τον ικανό, απεχθάνεται τις μη αξιοκρατικές διαδικασίες και τη διαφθορά και μισεί την παραπληροφόρηση», λένε οι υπάλληλοι του γραφείο της ENCOS Hellas στη Θεσσαλονίκη.

Αλλά και η διοίκηση του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) έσπευσε να τη συγχαρεί και να μιλήσει δημόσια για την επιτυχημένη πορεία της.

Η επιστροφή στην πατρίδα
«Η Βιργινία είναι πρότυπο επιχειρηματία που ενσωματώθηκε στη γερμανική κοινωνία και την επιχειρηματική κοινότητα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε ένα τόσο χαρισματικό και αξιόλογο άτομο στις τάξεις των μελών μας», δήλωσε, μόλις έγινε γνωστή η είδηση της βράβευσής της, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του DHW, Φαίδων Κοτσαμπόπουλος. Σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Ερευνας της Παγγερμανικής Ενωσης των Επιμελητηρίων, της συνέλευσης «Αξιότιμοι Εμποροι του Αμβούργου», της Ενωσης Γερμανών Μηχανικών και της Γερμανικής Εταιρείας για το Πετρέλαιο και τη Χημεία του Ανθρακα.
Στο σπίτι της όμως μιλάει πάντα ελληνικά, μαγειρεύει ελληνικά φαγητά και ακούει μόνο ελληνική μουσική στις καθημερινές διαδρομές με το αυτοκίνητό της. Και παρότι λόγω έλλειψης χρόνου αποφεύγει γενικά τις συνεντεύξεις, απαντά με χαρά στις ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων.Ισως επειδή στο πίσω μέρος του μυαλού της έχει το όνειρο της επιστροφής στην πατρίδα, αλλά αυτό δεν το λέει στα παιδιά της, αφού τόσο ο γιος της όσο και η κόρη της δεν ακολούθησαν τις σπουδές της, δεν εργάζονται μαζί της και μάλλον δεν επιθυμούν να ζήσουν στην Ελλάδα.

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου