Σελίδες

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Tα δύο voucher που υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ σήμερα

Δύο προγράμματα "επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας" υλοποιούνται αυτή τη στιγμή από τον ΟΑΕΔ. Το πρώτο είναι το πρόγραμμα «Επιταγής Εισόδου στην Αγορά Εργασίας» 18 έως 24 ετών και το δεύτερο είναι το πρόγραμμα «Επιταγής Εισόδου στην Αγορά Εργασίας» 25 έως 29 ετών.

«Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας» 18 έως 24 ετών: έως 20/9 οι αιτήσεις 

Ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων του νέου προγράμματος επιταγής εισόδου (Voucher) για 12.000 νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών. Σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας. Από τους 12.000 νέους, οι 3.000 θέσεις αφορούν απόφοιτους Πανεπιστημίων/ΤΕΙ, ενώ 9.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα προσφέρει μέσω «voucher» θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις, ενώ το εκπαιδευτικό επίδομα που θα λαμβάνουν οι ωφελούμενοι ανέρχεται σε 2.410 ευρώ για τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και 2.240 για τους αποφοίτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους ωφελούμενους σε τρεις δόσεις (1η με την ολοκλήρωση της θεωρητικής κατάρτισης ? 2η με την ολοκλήρωση 180 ωρών πρακτικής άσκησης και 3η με την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης).

Μάλιστα, η δράση συγχρηματοδοτείται από πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και ειδικότερα στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία».

Με βάση το πρόγραμμα, στους νέους από 18 έως 24 ετών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ παρέχεται θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών και πρακτική άσκηση / Εργασιακή εμπειρία 420 ωρών (περίπου 5 μηνών). Για απόφοιτους Δευτεροβάθμιας / Μεταδευτεροβάθμιας προβλέπεται θεωρητική κατάρτιση 120 ωρών και πρακτική άσκηση / Εργασιακή εμπειρία 380 ωρών (περίπου 5 μηνών).


Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άνεργοι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας & μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ / ΤΕΙ), οι οποίοι έχουν έχουν γεννηθεί από 1.1.1990 έως και 31.12.1996.

Οι άνεργοι νέοι θα πρέπει να πιστοποιούν το επίπεδο εκπαίδευσης με την προσκόμιση -κατά περίπτωση- τίτλου σπουδών, απολυτηρίου Γυμνασίου/Λυκείου/ΙΕΚ ή άλλου ισοδύναμου τίτλου σπουδών, ενώ θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης στο διάστημα του τελευταίου τετραμήνου πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Ωστόσο, δικαίωμα συμμετοχής έχουν επίσης και όσοι έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης προγενέστερα (δηλαδή πριν από την 30/5/2014), με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμμετάσχει σε αυτό το διάστημα σε καμία ενεργητική πολιτική απασχόλησης. Ακόμη, θα πρέπει να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.


Τα κριτήρια επιλογής

Μερικά από τα βασικά κριτήρια επιλογής είναι η διάρκεια της ανεργίας (μέγιστος βαθμός είναι τα 20 μόρια). Από 0 έως 4 μήνες, ο υποψήφιος λαμβάνει τρία μόρια ανά πλήρη μήνα ανεργίας από τον πρώτο έως και τον τέταρτο μήνα ανεργίας με μέγιστο βαθμό τα 12 μόρια. Από 5 μήνες και άνω, ο υποψήφιος λαμβάνει 12 μόρια συν 0,5 μόρια για κάθε πλήρη μήνα ανεργίας από τον πέμπτο μήνα ανεργίας και άνω με μέγιστο βαθμό τα 20 μόρια

Σημαντικό ρόλο έχει και το συνολικό εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό οικ. Ετους 2014, το οποίο μπορεί να δώσει έως και 15 μόρια. Ως ατομικό εισόδημα, νοείται το εισόδημα του υπόχρεου σε περίπτωση που υποβάλλει μόνος του φορολογική δήλωση (π.χ. άγαμος, μονογονέας, διαζευγμένος). Ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το εισόδημα του υπόχρεου, της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αιτούντες που δεν είχαν οι ίδιοι υποχρέωση υποβολής δήλωσης δηλώνουν το συνολικό οικογενειακό εισόδημα της πατρικής οικογένειας.


Δικαιολογητικά

Για τους απόφοιτους ΑΕΙ / ΤΕΙ απαιτείται:

- Αντίγραφο του τίτλου σπουδών

- Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής ταυτότητας

- Αντίγραφο της κάρτας ανεργίας σε ισχύ

- Αντίγραφο Eκκαθαριστικού σημειώματος (οικ. Ετους 2014)

- Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές

Οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας/Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να υποβάλλουν αντίγραφο Απολυτηρίου, αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, αντίγραφο της κάρτας ανεργίας σε ισχύ, αντίγραφο Eκκαθαριστικού σημειώματος (οικ. έτους 2014) και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές.


Εγγραφείτε στο Μητρώο για Voucher

Κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελουμένων και να συμμετέχει στην παρούσα δράση θα πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλει τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής» στην ειδική ιστοσελίδα http://www.youthguarantee.yeka.gr/.

Εν συνεχεία ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να διαφυλάξει το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της.

Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, πίνακες κ.ά.) που θα δημοσιεύονται στο πλαίσιο του προγράμματος από το υπουργείο Εργασίας. Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.


ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΓΕΝΗΣ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ VOUCHERS ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Θέσεις ΑΕΙ/ΤΕΙ
Υπόλοιπες θέσεις
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ? ΘΡΑΚΗ
210
630
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
240
720
ΗΠΕΙΡΟΣ
120
360
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
59
175
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
234
702
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
150
450
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
54
162
ΚΡΗΤΗ
165
495
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
600
1.800
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
72
216
ΑΤΤΙΚΗ
900
2.700
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
76
230
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
120
360
ΣΥΝΟΛΟ
3.000
9.000
*Θέσεις για αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
ΠΗΓΗ



«Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας» 25 έως 29 ετών: έως 15/9 οι αιτήσεις 

«Επιταγές εισόδου» στην αγορά εργασίας για 30.000 νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών δίνει το υπουργείο Εργασίας. Αφορά σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και ΤΕΙ-ΑΕΙ. Αναλυτικά οι προϋποθέσεις.

Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης και στη συνέχεια πρακτικής άσκησης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν για τουλάχιστον 6 μήνες 30.000 νέοι ηλικίας από 25 έως 29 ετών, μέσω της «Επιταγής Εισόδου» στην αγορά εργασίας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους έως τα μεσάνυχτα της 15ης Σεπτεμβρίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.voucher.gov.gr.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 108 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν συνολικά 30.000 άνεργοι ηλικίας 25 έως 29 ετών, εκ των οποίων οι 12.000 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ και οι 18.000 θα είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει τα εξής:

*Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών.

*Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας συνολικής διάρκειας 450 ωρών σε δύο φάσεις. Οι πρώτες 200 ώρες θα αφορούν την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση του καταρτιζόμενου στο εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης και οι υπόλοιπες 250 ώρες θα αφορούν δεξιότητες που συνδέονται με τις προδιαγραφές της θέσης πρακτικής άσκησης. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης στο σύνολό της δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση συμμετοχής σε μία μόνο Διοικητική Περιφέρεια.

Η επιλογή και η εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων θα γίνει με μοριοδότηση βάσει τον εξής κριτηρίων:

*Διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας.

*Συνολικό εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, οικονομικού έτους 2014.

*Συμμετοχή ωφελούμενων σε αντίστοιχες δράσεις.

Η μέγιστη μοριοδότηση είναι τα 90 μόρια.

Η μη επιλεγέντες άνεργοι έχουν δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του Μητρώου Ωφελούμενων. Το αργότερο είκοσι μέρες μετά την υποβολή των αντιρρήσεων, θα πρέπει η αρμόδια επιτροπή να αποφανθεί γι' αυτές.

Επιχειρήσεις που θα προβούν στην πρόσληψη του ωφελούμενου μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης, δύναται να επιχορηγηθούν με άλλο πρόγραμμα, του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.

Η κατάρτιση θα παρασχεθεί από παρόχους κατάρτισης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων της συγκεκριμένης δράσης.

Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εάν επιλεγεί βάσει των κριτηρίων που ισχύουν στη συγκεκριμένη δράση, θα εγγραφεί σε Μητρώο Ωφελουμένων και θα δικαιούται την «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας», η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρία και πρακτική).

Η Επιταγή Εισόδου αντιστοιχεί σε ποσό 1.080 ευρώ το άτομο, προς τους παρόχους κατάρτισης για θεωρία και πρακτική άσκηση. Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 1.380 ευρώ το άτομο στην περίπτωση που η πρακτική άσκηση μετατραπεί σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, διάρκειας έξι μηνών το λιγότερο.

Επίσης παρέχεται στον ωφελούμενο εκπαιδευτικό επίδομα, τόσο για τη θεωρητική κατάρτιση, όσο και για την πρακτική άσκηση. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 2.550 ευρώ για τους αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ (θεωρητική κατάρτιση 480 ευρώ και 2.070 ευρώ πρακτική άσκηση). Για αποφοίτους δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 2.280 ευρώ (θεωρητική κατάρτιση 480 ευρώ και 1.800 ευρώ επίδομα πρακτικής άσκησης).

Οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης καταβάλλονται από τον πάροχο κατάρτισης μετά την ολοκλήρωση της κάθε φάσης είτε της θεωρητικής κατάρτισης, είτε της πρακτικής άσκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου