Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Τα FAQ της συνέντευξης εργασίας


Ιδιαίτερα αγχωτική για τον κάθε υποψήφιο είναι η διαδικασία της συνέντευξης.  Ο οδηγός που ακολουθεί με πληροφόρηση από το EURES θα σας φανεί χρήσιμος

Συμβουλές σχετικά με την αίτηση θέσης εργασίας 

Κανονικά, ο υποψήφιος αποστέλλει βιογραφικό σημείωμα αφού έλθει σε επαφή με τον εργοδότη είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε προσωπικά. Το βιογραφικό σημείωμα πρέπει να συνοδεύεται από επιστολή υπογεγραμμένη από τον υποψήφιο, στην οποία εκτίθενται οι λόγοι για τους οποίους ο υποψήφιος επιθυμεί να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση. 

Πρέπει να επισυνάψω φωτογραφία στο βιογραφικό μου; 

Στο βιογραφικό είθισται να επισυνάπτεται φωτογραφία του υποψηφίου, η οποία όμως δεν είναι υποχρεωτική. Εξαιρείται ο τουριστικός κλάδος, όπου οι εργοδότες σε ξενοδοχεία και εστιατόρια ενδέχεται να απαιτήσουν την επισύναψη φωτογραφίας του υποψηφίου. 

Είναι προτιμότερο η αίτηση να είναι χειρόγραφη; 

Όχι, προτιμότερη είναι η υποβολή δακτυλογραφημένης επιστολής. 

Το μοντέλο Europass χρησιμοποιείται ευρέως και είναι αποδεκτό για τη σύνταξη βιογραφικών; 

Κατά κανόνα, ένα τυπικό ελληνικό βιογραφικό σημείωμα δεν υπερβαίνει τις δύο σελίδες. Ωστόσο, το μοντέλο Europass είναι γνωστό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ο εργοδότης ενδιαφέρεται περισσότερο για τις δεξιότητες, την εργασιακή εμπειρία, την προσωπικότητα και τον ζήλο του υποψηφίου για εργασία, παρά για το μοντέλο του βιογραφικού του σημειώματος. Βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σημείωμα είναι αναλυτικό και ορθά δομημένο, ότι περιλαμβάνει τα στοιχεία και τις σχετικές βεβαιώσεις όλων των προσώπων που προτίθενται να παράσχουν συστάσεις ή συστατικές επιστολές, οσάκις απαιτείται. 

Τηλεφωνική επικοινωνία 

Στις τηλεφωνικές επαφές με τον εργοδότη να είστε ευγενικοί, σοβαροί, να εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας, να ακούτε προσεκτικά και να είστε ειλικρινείς. 

Πρέπει να επισυνάψω στην αίτησή μου τα πτυχία μου; 

Όχι, εκτός εάν σας ζητηθεί ρητά. Ωστόσο, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του όλα τα διαθέσιμα αναγκαία έγγραφα (πτυχία, πιστοποιητικά, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας) επικυρωμένα κατά τη συνάντησή του με τον υπεύθυνο προσλήψεων. Συνήθης χρόνος αναμονής μεταξύ της δημοσίευσης της ανακοίνωσης για την κενή θέση εργασίας και της έναρξης της απασχόλησης. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την κοινοποίηση της κενής θέσης μέχρι την έναρξη της εργασίας μπορεί να φθάσει και τον ένα μήνα. 

Προετοιμασία για τη συνέντευξη 

Προτού παραστείτε στη συνέντευξη, καλό θα ήταν να συγκεντρώσετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε σχετικά με την επιχείρηση. Σε περίπτωση που αδυνατείτε να παραστείτε στη συνέντευξη για σοβαρό λόγο, ζητήστε δύο-τρεις μέρες νωρίτερα ένα νέο ραντεβού. 

Ποιοι παρίστανται στη συνέντευξη; 

Στο πλαίσιο μιας ατομικής συνέντευξης, ενδέχεται να συμμετέχετε μόνον εσείς και ο αξιολογητής. Ενδέχεται να διεξαχθούν δύο διαδοχικές συνεντεύξεις με διαφορετικά άτομα. Εάν η συνέντευξη διεξάγεται ενώπιον επιτροπής, είναι πολύ πιθανό να παρίστανται σε αυτήν τρία έως πέντε άτομα. Εάν η συνέντευξη είναι ομαδική, περισσότεροι του ενός υποψήφιοι καλούνται να συμμετάσχουν σε συζήτηση. 

Επιτρέπονται οι χειραψίες; 

Ναι, η χειραψία πριν και μετά τη συνέντευξη αποτελεί επαγγελματικά αποδεκτή χειρονομία αβρότητας. 

Η συνέντευξη ακολουθεί τυπική δομή; 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο υπεύθυνος προσλήψεων προσπαθεί να διαπιστώσει τις δεξιότητες του υποψηφίου και τους πιθανούς όρους απασχόλησής του. Υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της συνέντευξης είναι ο διευθυντής του τμήματος που προσφέρει τη θέση ή ο διευθυντής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού. Ενδέχεται να διεξαχθούν δύο έως τέσσερις συναντήσεις και δοκιμασίες πριν από την πρόσληψη. Γενικά, η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων ή των δοκιμασιών είναι χαλαρή, φιλική και διερευνητική. Το ποσοστό μη επαγγελματικών και επαγγελματικών θεμάτων που θίγονται στη συνέντευξη είναι περίπου 30 % προς 70 %. Ο υποψήφιος πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη συνέντευξη και να ακούει προσεκτικά τις ερωτήσεις του εργοδότη. Πρέπει να επιδείξει επαγγελματισμό και αξιοπρέπεια. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος πρέπει να μετακομίσει προκειμένου να καταλάβει τη θέση εργασίας, ο υπεύθυνος προσλήψεων περιμένει ότι θα επιλύσει ο ίδιος ζητήματα γλώσσας, καθώς και ζητήματα στέγασης του ίδιου και της οικογένειάς του. 

Πότε μια ερώτηση υπερβαίνει τα όρια; 

Ερωτήσεις σχετικά με τις πολιτικές σας πεποιθήσεις και την προσωπική σας ζωή θεωρούνται αυστηρά προσωπικές. 

Πρέπει να προσκομίσω συστάσεις, συστατικές επιστολές ή πιστοποιητικό καλής διαγωγής; 

Εξαρτάται από τον εργοδότη. Συστάσεις κανονικά δεν χρειάζονται, αλλά ένας πρώην εργοδότης θα μπορούσε να δώσει συστάσεις. Οι συστάσεις πρέπει να ενδυναμώνουν τη θέση του υποψηφίου και να επιβεβαιώνουν το ποιόν του και τις δεξιότητές του. Συστατικές επιστολές συνήθως δεν ζητούνται, πρέπει όμως να είναι διαθέσιμες οποτεδήποτε. Πιστοποιητικό καλής διαγωγής ενδέχεται να χρειάζεται για θέσεις στον τομέα της ασφάλειας ή για υψηλόβαθμες θέσεις. 

Διαπραγματευθείτε τις αποδοχές σας και τις λοιπές παροχές 

Οι τυποποιημένες συμβάσεις περιλαμβάνουν όρους σχετικά με τη διάρκεια της απασχόλησης, τις γενικές αποδοχές και το επίδομα αδείας. Συνιστάται να αφήσετε τον εργοδότη να κάνει το πρώτο βήμα. Στη συνέχεια μπορείτε να διαπραγματευθείτε χωριστά τις αποδοχές σας και τα ετήσια πριμ. Οι πιο συνηθισμένες πρόσθετες παροχές περιλαμβάνουν δέκατο τρίτο μισθό στο τέλος του έτους, πρόσθετη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εταιρικό αυτοκίνητο και ποσοστά. Τα θέματα αυτά τα συζητάτε με εκπρόσωπο του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού ή με τον διευθυντή του τμήματος που προσφέρει τη θέση. 

Είναι πιθανό να ζητηθεί δοκιμαστική εργασία πριν από την υπογραφή της σύμβασης εργασίας; 

Δεν έχετε καμία υποχρέωση να συμφωνήσετε σε αίτημα του εργοδότη για την παροχή δοκιμαστικής εργασίας πριν από την πρόσληψη. 

Πόσο διαρκεί η προβλεπόμενη δοκιμαστική εργασία μετά την υπογραφή της σύμβασης εργασίας; 

Η προβλεπόμενη δοκιμαστική εργασία μετά την υπογραφή σύμβασης εργασίας έχει διάρκεια 12 μηνών και πληρώνεται. Εάν η σύμβαση καταγγελθεί εντός της εν λόγω περιόδου, ο απολυθείς εργαζόμενος δεν δικαιούται αποζημίωση. 

Ο εργοδότης καλύπτει τις δαπάνες προσέλευσης του υποψηφίου στη συνέντευξη; 

Εξαρτάται από τον εργοδότη. 

Πότε θα πληροφορηθώ το αποτέλεσμα της διαδικασίας επιλογής; 

Η διαδικασία διαρκεί κατά κανόνα περίπου έναν μήνα. 

Ανατροφοδότηση και συνέχεια 

Συνήθως ο εργοδότης αναλαμβάνει να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνέντευξης. Οι υποψήφιοι δεν είθισται να ζητούνανατροφοδότηση. 

Τι ώρα θα πρέπει να φθάσω στον χώρο διεξαγωγής της συνέντευξης; 

Ο υποψήφιος πρέπει να είναι συνεπής. Καλό θα είναι να φθάσετε στον χώρο διεξαγωγής της συνέντευξης 10 λεπτά νωρίτερα. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένετε την ίδια συνέπεια από πλευράς εργοδότη. 

Συμβουλές σχετικά με τον ενδυματολογικό κώδικα 

Ελέγξτε την εμφάνισή σας και βεβαιωθείτε ότι είστε καθαροί, ξυρισμένοι και καλοντυμένοι, σύμφωνα με τον ενδυματολογικό κώδικα της επιχείρησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου