Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Η σημασία της συστατικής επιστολής στην εύρεση εργασίας


Μην αφήνετε «απογυμνωμένο» το βιογραφικό σας… στείλτε μαζί μια συστατική επιστολή για να ξεχωρίσετε από τους άλλους υποψήφιους! Ποιός δεν προσπαθεί να συντάξει ένα πιο ελκυστικό βιογραφικό ή να προωθήσει καλύτερα την καριέρα του; Σε μια συνέντευξη όλοι θέλουν να πάρουν τη δουλειά… αλλά με λάθος τρόπο. Πολλοί δεν έχουν καταλάβει τη σημασία της συστατικής επιστολής θεωρώντας ότι είναι απλά ένα συνοδευτικό έγγραφο. Και όμως, ένα τέτοιο φυλλάδιο μπορεί να δώσει νόημα στην πρακτική σας άσκηση ή να σας φέρει πρώτο στις επιλογές του μελλοντικού εργοδότη σας…

Τι είναι η Συστατική Επιστολή

Η σημασία της συστατικής επιστολής… περνά από πολλούς απαρατήρητη. Λάθος! Πρόκειται για ένα έγγραφο που δίνει μια πλήρη εικόνα του εαυτού σας, όσον αφορά το χαρακτήρα, τη συμπεριφορά και τις ικανότητές σας. Και όμως υπάρχουν πράγματα που δεν φαίνονται μέσα σε ένα βιογραφικό, όπως είναι η αξιολόγηση από έναν επαγγελματία. Είτε πρόκειται να περάσετε από μια συνέντευξη για μια θέση εργασίας, είτε να κάνετε αίτηση για ένα μεταπτυχιακό… μην τις παραλείψετε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχετε συλλέξει τουλάχιστον 2-3 συστατικές επιστολές, αφού πρόκειται για ένα «κλειδί» που πιστοποιεί τις ικανότητες και την εμπειρία σας.

Η σημασία της… στην εύρεση εργασίας!


Δεν υπάρχει άλλο έγγραφο που να καταφέρνει να επιβεβαιώνει τόσο άμεσα την εικόνα του βιογραφικού σας! Αν σκεφτείτε ότι ο μελλοντικός εργοδότης σας δεν έχει το χρόνο να αποκτήσει από πριν διασταυρωμένες πληροφορίες για την επάρκειά σας… τότε θα καταλάβετε τη σημασία της συστατικής επιστολής. Άλλωστε, κάθε εργοδότης γνωρίζει ότι κανένας επαγγελματίας δεν θα υπογράψει μια συστατική επιστολή, αν όντως δεν πιστεύει τα λεγόμενά της, αφού θα χάσει από κύρος και αξιοπιστία. Έτσι αν τη χρησιμοποιήσετε θα έχετε ένα «ατού» παραπάνω σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους, οι οποίοι οδηγούνται στη συνέντευξη με ένα βιογραφικό στο χέρι. Θυμηθείτε ότι δυο τέτοιες επιστολές μπορούν να σας κάνουν να ξεχωρίσετε σε εμπειρία, συστάσεις και ικανότητες!

Από που να ζητήσουμε συστατική επιστολή…

Εφόσον έχετε μπει στη διαδικασία να ζητήσετε μια συστατική επιστολή, καλό είναι να απευθυνθείτε σε ανθρώπους που έχετε συνεργαστεί στο ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό τομέα. Είναι προτιμότερο να πλησιάσετε έναν καθηγητή από το πανεπιστήμιο, ο οποίος να έχει μια εξέχουσα θέση ή ακόμα και τον προϊστάμενο της προηγούμενης δουλειάς σας, αν έχετε δουλέψει με αυτόν τουλάχιστον δύο χρόνια. Προσοχή όμως! Εϊναι καλύτερο να μην κοιτάξετε τη θέση του καθηγητή, αλλά το πόσο καλά γνωρίζει εσάς και τις δεξιότητές σας. Παράλληλα, προσπαθήστε να έχετε μια ποικιλία στις συστατικές σας επιστολές, δηλαδή να έχουν δοθεί από διαφορετικούς χώρους, ώστε να μην αναγράφονται διαρκώς τα ίδια προσόντα σας, όπως π,χ από έναν οργανισμό που έχετε βραβευτεί.

Χρήσιμες συμβουλές για κάθε υποψήφιο!
  • Ο ιδανικός χρόνος για να ζητήσετε μια συστατική επιστολή είναι πριν τη χρειαστείτε! Πρέπει να συνηθίζετε να συλλέγετε στοιχεία από την ώρα που θα μπείτε μέσα στο πανεπιστήμιο και αποκτάτε «επαγγελματικές» εμπειρίες ζωής!
  • Αν η συστατική επιστολή έχει δοθεί 10 χρόνια πριν… τότε καλύτερα να την κρατήσετε στο συρτάρι, αφού μπορεί να βάλει σε σκέψεις τον μελλοντικό εργοδότη σας όσον αφορά την πρόσφατη εμπειρία σας.
  • Κάθε επιστολή ελέγχεται με βάση την αξιοπιστία του ανθρώπου που τη δημιούργησε. Μην προσπαθήσετε να τη συντάξετε μόνοι σας… αφού δίνεται βάση ακόμα και στο επιστολόχαρτο του φορέα.

  • Ζητήστε συστάσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά το έργο σας, ώστε να μην γράφουν γενικόλογα.
  • Όταν στέλνετε ένα βιογραφικό σημείωμα, ακόμη κι αν ο εργοδότης σας δεν απαιτεί συστατική επιστολή, συμπεριλάβετε στο τέλος μία ενότητα με τον τίτλο «Συστάσεις».
  • Μην ζητήσετε να σας γράψουν μια συστατική επιστολή… αλλά μια καλή επιστολή. Ακόμα και αν έχετε ένα καλό βιογραφικό, αν η επιστολή γραφτεί επιφανειακά, μπορεί να δημιουργήσει δισταγμούς στον υποψήφιο κριτή σας.
  • Πείτε στον άνθρωπο που συντάσσει την επιστολή ότι υπάρχει περίπτωση να επικοινωνήσει μαζί του ο μελλοντικός εργοδότης σας . Προσέξτε να έχετε 100% εμπιστοσύνη στο τι λόγια θα πει στον εργοδότη σας.
  • Ετοιμάστε ένα προφίλ στο LinkedIn για να αποδείξετε τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σας και συμμετέχετε σε επαγγελματικά blog

Λιάνα Γεωργουλοπούλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου