Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα που δεν λέει να εκσυγχρονίσει τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια οδηγεί τους νέους να επιλέξουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους εκτός των συνόρων. Ταυτόχρονα μη ξεχνάμε ότι το ποσοστό των Ελλήνων που επιλέγουν να μεταναστεύσουν για οικονομικούς λόγους συνεχώς αυξάνεται. Οπότε δεν είναι λίγοι οι γονείς που επιλέγουν να σπουδάσουν τα παιδία τους στο εξωτερικό λέγοντας καλύτερα να φύγει στα 18 και να ενσωματωθεί από τώρα στη χώρα που θα εργαστεί παρά να γίνει οικονομικός μετανάστης αργότερα.
Οι Έλληνες φοιτητές εν μέσω οικονομικής κρίσης διατηρούν τις πρώτες θέσεις και για το 2014 στους φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν εκτός συνόρων. Περισσότεροι από 30.000 υπολογίζονται οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν εκτός Ελλάδος. Βάση των σημερινών δεδομένων , υπάρχουν δυνατότητες για σπουδές στο εξωτερικό για όλα τα πορτοφόλια. Αν υπολογίσει κανείς ότι το κόστος ζωής στη Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία δεν ξεπερνά μαζί με τη στέγαση τα 400 ευρώ / μήνα, ενώ σε αντίθεση στη χώρα μας τα 400 ευρώ αποτελούν το κόστος μίσθωσης της φοιτητικής εστίας, πολλοί είναι οι γονείς που επιλέγουν το παιδί τους να σπουδάσει στο εξωτερικό. Είτε επειδή εισήλθε σε σχολή κατώτερη των προσδοκιών τους ,ή γιατί εκτιμούν ότι σε περίπτωση φοίτησης σε Ελληνικό ΑΕΙ δεν θα έχει την επαγγελματική πορεία που ονειρεύονται.
Επιπλέον δεν είναι και λίγοι οι γονείς που αναζητούν χώρες που παρέχουν φοιτητικά δάνεια για τα παιδία τους μέσω των εκάστοτε κυβερνήσεων τα οποία αποπληρώνονται μετά την αποφοίτηση και πρόσληψη του σπουδαστή. Δάνεια που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων προσφέρει η Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη Σκωτία δεν υπάρχουν ετήσια δίδακτρα.
Η χώρα που συγκεντρώνει τους περισσότερους Έλληνες είναι η Βρετανία. Περισσότεροι απ τους μισούς που έχουν επιλέξει να μεταναστεύσουν σπουδάσουν εκεί. Από τα πανεπιστήμια της προέρχεται το 50,97% των βασικών τίτλων, το 69,21% των μεταπτυχιακών και το 51,01% των διδακτορικών. Τη δεύτερη θέση έχει η Ιταλία με ποσοστό 11,25% στα προπτυχιακά.
Οκτώ στους δέκα (84% ) επιλέγει να σπουδάσει σε ΑΕΙ χωρών της Ε.Ε της Νορβηγίας και της Ελβετίας , το 7,6 % επιλέγει να σπουδάσει στις ΗΠΑ και το Καναδά , το 5,6 % επιλέγει να σπουδάσει σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Σερβία , Ρουμανία κτλ), ενώ κάτω από το 1% είναι αυτοί που επιλέγουν να σπουδάσουν σε χώρες όπως η Κίνα, η Κεντρική & η Νότια Αφρική . Επιπλέον στο χάρτη των Πανεπιστημίων που επιλέγουν τα Ελληνόπουλα έχουν εισαχθεί χώρες όπως η Τουρκία, η Κίνα και η Ρωσία. Ενώ τα τελευταία χρόνια η «χώρα της Τουλίπας» προσελκύει όλο και περισσότερους Έλληνες φοιτητές. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ το 2013 το 3% των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού σπούδαζαν στην Ολλανδία σημειώνοντας αύξηση 36% συγκριτικά με το 2012. Στην αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού από την Ελλάδα έχουν συμβάλλει τα χαμηλά δίδακτρα, το υψηλό επίπεδο των σπουδών καθώς και η γλώσσα των σπουδών που είναι η Αγγλική.
Οι ελληνικές οικογένειες που διαθέτουν «μεγαλύτερα» πορτοφόλια για τις σπουδές των παιδιών τους επιλέγουν τη Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Καναδά. Χώρες που πάντοτε αποτελούσαν «θέρετρα» σπουδών για τους έχοντες στη χώρα μας.
Έδαφος και φέτος συνεχίζουν να κερδίζουν οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία & Ουγγαρία ) λόγο του οικονομικού κόστους διαβίωσης, κατοικίας & διδάκτρων καθώς και τη κατάργηση του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΕΚΑΤΣΑ) που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Στη Ρουμανία στη πόλη Ιάσιο σήμερα φοιτούν πάνω από 1.000 Έλληνες με κατεύθυνση κυρίως στην Ιατρική, Οδοντιατρική & Φαρμακευτική όπου δεν χρειάζονται εισαγωγικές εξετάσεις και το ετήσιο κόστος σπουδών δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ για τα δίδακτρα ενώ το 1 ευρώ ισοδυναμεί ακόμη με 4 - 4,5 leu. Το κόστος για την ενοικίαση ενός 2χωρου ακινήτου 40-55 τμ στο κέντρο της πόλης 5 λεπτά με τα πόδια από τις σχολές στα γνωστά συγκροτήματα δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ, ενώ το κόστος διαβίωσης (φαγητό, καφέ κ.τ.λ ) βρίσκεται στο 1/3 με την Ελλάδα.
Η γειτονική Βουλγαρία & Σερβία επιλέγεται κυρίως για τις σχολές της ιατρικής χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις , στη πόλη Πλεβέν στη Βουλγαρία το κόστος σπουδών είναι 8.000 ευρώ / έτος . Το κόστος στη φοιτητική εστία είναι 50-70 ευρώ / μήνα, η ενοικίαση διαμερίσματος από 150-200 ευρώ / μήνα και η ενοικίαση δωματίου σε ιδιωτικό διαμέρισμα δε ξεπερνά τα 80 ευρώ / μήνα.
Βάση του κόστους σπουδών, διαβίωσης, κατοικίας καθώς και το επίπεδο του κάθε ΑΕΙ διαμορφώνεται το συνολικό κόστος που καλείτε να καλύψει η Ελληνική οικογένεια για την πραγματοποίηση των ονείρων των παιδιών τους.
Ο υποψήφιος θα πρέπει να προσέχει στην επιλογή του πανεπιστημίου στης χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης ώστε να είναι βέβαιος ότι δεν υπάγονται σε εξετάσεις του ΔΟΑΤΑΠ. Ανάλογη προσοχή πρέπει να έχουν και στην επιλογή πανεπιστημίων στην Αγγλία και Καναδά διότι πολλές σχολές χρησιμοποιούν τον όρο University αλλά δεν αποτελούν αναγνωρισμένα πανεπιστήμια.
Του Θεμιστοκλή - Ανδρέα Μπάκα
Διευθύνοντα Συμβούλου του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates A.E.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου