Σελίδες

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Θέσεις εργασίας, κεφάλαια και επενδύσεις φέρνει η νανοτεχνολογία


Λίγοι είναι οι κλάδοι που υπόσχονται ανάπτυξη, επενδύσεις και κέρδη στην Ελλάδα, κυρίως μετά την κρίση, όπου πολλοί επιχειρηματίες έχουν εξαφανιστεί ή έχουν παγώσει την ανάπτυξη των εταιρειών τους. Αντίθετα στο ρεύμα πηγαίνει η νανοτεχνολογία παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα δημιουργούνται δεκάδες νέες εταιρείες καινοτομίας στον χώρο της νανοτεχνολογίας και των οργανικών ηλεκτρονικών. Ηδη έχει συσταθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών HOPE-A, ο οποίος στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2014, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, υπέγραψε συμφωνία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας με σύνδεσμο Εταιρειών και Ερευνητικών Κέντρων από τη Γερμανία (Βόρεια Βεστφαλία). Οι εταιρείες νανοτεχνολογίας είναι σήμερα διασκορπισμένες σε όλη σχεδόν τη χώρα και δείχνουν τη δυναμική του κλάδου, κάτι που αφορά κυρίως του νέους επιστήμονες και ερευνητές. Το 49% αυτών των επιχειρήσεων έχει έδρα την Αττική και το 29% έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Τα προϊόντα νανοτεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν μια αγορά με τζίρο τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2013 ο τζίρος σε όλο τον κόσμο έφτασε το 1 τρισ., το 2019 αναμένεται να φθάσει τα 4 τρισ., ενώ ως τώρα έχουν δημιουργηθεί 160.000 επιχειρήσεις νανοτεχνολογίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, της ανάπτυξης και της εξέλιξης της νανοτεχνολογίας, στήνεται μια πιλοτική γραμμή παραγωγής και εκτύπωσης οργανικών ηλεκτρονικών στο Κέντρο Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών, που λειτουργεί στην περιοχή του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.

Σε μια έκταση 1.500 τ.μ. θα παραχθούν από το φθινόπωρο κυκλώματα ενέργειας για κάθε σχεδόν πιθανή χρήση. Πολλά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα «smartonics», ενώ τον ρόλο του συντονιστή έχει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

Στο τέλος της χρονιάς θα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη τρεις πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών και σε τέσσερα-πέντε χρόνια τα πρώτα προϊόντα που θα παραχθούν στη «γραμμή» της Θεσσαλονίκης θα ξεκινούν το ελπιδοφόρο ταξίδι τους για τις αγορές του κόσμου. Για την Ελλάδα όλα τα παραπάνω σημαίνουν και πολλές νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (όπως αυτό που τώρα φεύγει από τη χώρα). «Επενδύοντας στη βιομηχανία των οργανικών ηλεκτρονικών έχουμε τη μοναδική ευκαιρία όχι απλώς να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε μια παγκόσμια αγορά, αλλά πρωτοπόροι» εξηγεί ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Σ. Λογοθετίδης.


Τσακίρη Τόνια



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου