Σελίδες

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Πρώτη στη Σουηδία η ελληνική φέτα


Χρυσό μετάλλιο- και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο ανταγωνιστή- παίρνει η ελληνική φέτα στη Σουηδία, με την προτίμηση των Σουηδών για κατανάλωση του επώνυμου προϊόντος να γίνεται εντονότερη με την πάροδο του χρόνου, εντασσόμενη στη γενικότερη στροφή προς υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας, το 2013 οι εξαγωγές ελληνικής φέτας διαμορφώθηκαν στους 3.471 τόνους, όταν ο δεύτερος "παίκτης", η Γερμανίαεξήγαγε 513 τόνους, η Δανία, 251 τόνους και η Φιλανδία 12 τόνους. Ανοδική πορεία που συνεχίζεται και την φετινή περίοδο με το πεντάμηνο να κλείνει για το επώνυμο ελληνικό προϊόν στους 1.561 τόνους. 

Οι προοπτικές της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων στη Σουηδία είναι λαμπρές, αναφέρει σε επιστολή του το ελληνικό γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Στοχόλμη, δεδομένου ότι αυξάνεται η κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ συνεχώς κυκλοφορούν στην αγορά νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι η Σουηδία εισάγει το 50% των τροφίμων της και οι δυνατότητες περαιτέρω αύξησης των ελληνικών εξαγωγών είναι πολύ μεγάλες, αναφέρει η επιστολή. Η λιανική αγορά τροφίμων είναι ολιγοπωλιακή, καθώς τρεις αλυσίδες και συγκεκριμένα η ICA, η Coop και η Axfood ελέγχουν το 85%-90% της σουηδικής αγοράς.

Την ίδια στιγμή, σημειώνουν συνεχώς άνοδο τα μικρά καταστήματα σε γειτονιές με μεγάλη συγκέντρωση οικονομικών μεταναστών που αναζητούν παραδοσιακά εισαγόμενα τρόφιμα από τις χώρες τους. Επίσης εστιατόρια διεθνούς κουζίνας έχουν προκαλέσει ζήτηση για πολλά εισαγόμενα τρόφιμα. 

Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ στη Σουηδία ανήλθε σε περίπου 420 δισ. ευρώ το 2013, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα για το ίδιο έτος ήταν 43.770 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,6% έναντι του 2012. Η Σουηδία πρωτοπορεί διεθνώς ως χώρα ελεύθερου εμπορίου και περισσότερη από τη μισή της οικονομίας εξαρτάται από το εξωτερικό της εμπόριο.

Η αξία των εξαγωγών της χώρας κατά το 2013 ανήλθε σε 126,2 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές ήταν 120,4 δισ. ευρώ. Το 2013 το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας έφθασε τα 5,9 δισ. ευρώ.





1 σχόλιο: