Σελίδες

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Εξωτικά κέρδη από το χρυσό μούρο

Ο καρπός του χρυσού μούρου είναι μικρός σε μέγεθος, φθάνει περίπου στο 1,5 έως 2 εκατοστά και συνήθως είναι λείος, έντονα κίτρινος προς το πορτοκαλί και αρκετά χυμώδης, με χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση


Ενα εξωτικό λαχανικό, περιζήτητο στις αγορές της Ευρώπης, μπαίνει με αξιώσεις στη λίστα με τις εναλλακτικές καλλιέργειες. Ο λόγος για το χρυσό μούρο, ή φυσαλίδα, ή ακόμη και ντοματίνι του Μαρόκου, που μοιάζει με μικρή ντομάτα και καλλιεργείται ευρέως στην Τουρκία.

Το χρυσό μούρο ή φυσαλίδα είναι ένας καρπός των τροπικών περιοχών, γνωστός με πάρα πολλές διαφορετικές ονομασίες σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα ποώδες φυτό που καλλιεργείται σε τροπικές αλλά και σε υποτροπικές περιοχές. Καλλιεργείται με επιτυχία σήμερα σε πολλές περιοχές της νότιας Γαλλίας αλλά και στην Τουρκία.

Οπως επισημαίνει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος, το εξωτικό αυτό λαχανικό είναι συγγενικό φυτό με πολλά άλλα γνωστά βρώσιμα φυτά, όπως είναι η ντομάτα, η μελιτζάνα, η πατάτα κ.λπ. Μάλιστα, συγγενεύει με το τοματίνο και γι' αυτό σε μερικές χώρες η φυσαλίδα ή χρυσό μούρο έχει την ονομασία «ντοματίνι του Μαρόκου».

Η συγκομιδή γίνεται όταν οι καρποί της φυσαλίδας παίρνουν ένα πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα. Στη συνέχεια οι καρποί τοποθετούνται σε ψυγεία μέσα σε διάστημα 3 ημερών. Μπορεί να διατηρείται στους 2 οC ενώ στην περίπτωση που ο καρπός παραμείνει στο εσωτερικό του φυλλώματος μπορεί να διατηρηθεί έως και 5 μήνες, με την προϋπόθεση ότι η υγρασία θα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.


Κυριότερες χώρες παραγωγής της φυσαλίδας είναι η Κολομβία, το Περού και ο Ισημερινός. Στην Ευρώπη εισάγονται ετησίως πάνω από 2.500 τόνοι κολομβιανής φυσαλίδας, ενώ οι κυριότερες χώρες εισαγωγής είναι η Ολλανδία και η Γερμανία, κατέχοντας το 70% της εισαγόμενης ποσότητας, και εν συνεχεία ακολουθεί η Αγγλία με 25%.

Κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες καλλιέργειας έγιναν κατά το παρελθόν και στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη, αλλά λόγω κακής οργάνωσης της εμπορίας του καρπού δεν είχαν μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επιτυχημένες προσπάθειες στη γειτονική μας Τουρκία και ήδη στις λαχαναγορές της χώρας το προϊόν πωλείται σε αρκετά καλή τιμή ανά κιλό.

Στη χώρα μας η εταιρεία εισάγει το λαχανικό αυτό από την Ολλανδία και είναι κολομβιανής προελεύσεως προϊόν, το οποίο διαθέτει στην αγορά σε συσκευασίες των 1,2 κιλών. Η μέση τιμή διάθεσης στη χονδρική κυμαίνεται στα 7,5 - 8,5 ευρώ ανά κιλό.

Οι καρποί της περιέχουν μεγάλες ποσότητες β-καροτίνης και βιταμίνης C. Καταναλώνονται ως νωποί καρποί, σε μείγματα φρουτοσαλάτας, σε πολλά προϊόντα στη ζαχαροπλαστική, σε γαρνιτούρες στη μαγειρική για παραγωγή γκουρμέ εδεσμάτων κ.λπ.

Η μορφή και το μέγεθος του καρπού της φυσαλίδας μοιάζει με το κεράσι και έχει πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα.

Ο καρπός του είναι μικρός σε μέγεθος, φθάνει περίπου στα 1,5 έως 2 εκατοστά και συνήθως είναι λείος, έντονα κίτρινος προς το πορτοκαλί και αρκετά χυμώδης, με χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση. Στο εσωτερικό του έχει πολυάριθμους μικρούς κίτρινους σπόρους και όταν ωριμάσει είναι αρκετά γλυκός.

Το φυτό αυτό πρέπει να καλλιεργείται σε θέσεις με καλή έκθεση στον ήλιο ή και σε ημισκιά. Προτιμά εδάφη με pΗ γύρω στο 7, που έχουν καλή στράγγιση και είναι πλούσια σε οργανική ουσία.