Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η επανάσταση της ΑΣΟΕΕ - ιδρύει ερευνητικό κέντρο με τον ΟΤΕ


Πριν από μια εβδομάδα μια μικρή ομάδα καθηγητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ - πρώην ΑΣΟΕΕ) μπήκε στο μέγαρο του ΟΤΕ, στην οδό Κηφισίας, συνοδεύοντας τον πρύτανη του Ιδρύματος κ. Κωνσταντίνο Γάτσιο. Στο τελευταίο όροφο του Μεγάρου και το γραφείο της διοίκησης του Οργανισμού οι καθηγητές μπήκαν όχι για μια τυπική συνάντηση, αλλά για μια συζήτηση, που την ίδια στιγμή άνοιγε νέα προοπτική για τα όλα ανώτατα ιδρύματα της χώρας μας.

Η πρώτη μεγάλη στρατηγική συμφωνία μεταξύ ενός ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος και μιας μεγάλης επιχείρησης, με προοπτικές «ανοίγματος» της συνεργασίας αυτής σε ευρωπαϊκούς εταίρους τους, εκτός των ελληνικών τειχών, υπογράφεται επισήμως το προσεχές φθινόπωρο, με τη δημιουργία ενός πρότυπου επιστημονικού εργαστηρίου.

Τα οφέλη από τη συμφωνία
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», η ομάδα των «κομάντος» σε θέματα Πληροφορικής και Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στην οποία συμμετείχε και ο κοσμήτορας της Σχολής Πληροφορικής του Ιδρύματος κ. Π. Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε και συνομίλησε με τον γενικό διευθυντή Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής του ομίλου ΟΤΕ, κ. Γ. Αθανασόπουλο και τους συνεργάτες του.

Τι συζητήθηκε; Το τι θα δώσει και φυσικά τι θα κερδίσει η κάθε πλευρά.

Από την πλευρά του ΟΤΕ ένα μεγάλο θέμα που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση των «big data», των τεράστιων δηλαδή βάσεων στατιστικών δεδομένων που κατέχει ο Οργανισμός, το πελατολόγιό του και η αναβάθμισή τους. Ο Οργανισμός ζητεί αναβάθμιση του δικτύου του, συμβουλές σε θέματα μάρκετινγκ και, κυρίως, ενίσχυση της ασφάλειάς του. Ετσι απευθύνεται στους κυρίαρχους του χώρου. Το ΟΠΑ κατατάσσεται συστηματικά από τη διεθνή λίστα αξιολόγησης QS στο ανώτερο 4% μεταξύ των 20.000 πανεπιστημίων ανά τον κόσμο, ενώ πρόσφατα πήρε διεθνές βραβείο στον ανασχεδιασμό της αρχιτεκτονικής του Διαδικτύου (σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες από τη Φινλανδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο).

Από την πλευρά του το Οικονομικό Πανεπιστήμιο θα επιτύχει εξειδικευμένη βοήθεια και στήριξη των φοιτητών του στις διατριβές τους σε συνεργασία με τον ΟΤΕ, πιθανότατα και επαγγελματική αποκατάσταση. Διεκδίκηση μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε συνεργασία με τον Οργανισμό, εισαγωγή και εξαγωγή τεχνολογίας και έρευνα από κοινού ώστε να προκύψουν πρωτοποριακά νέα προϊόντα. Στο σημείο αυτό, βεβαίως, υπάρχει νομικό «κενό» καθώς τα δημόσια πανεπιστήμια δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τα εμπορικά δικαιώματα της τεχνογνωσίας που παράγουν, τα οποία φυσικά και θα τους παρείχαν ένα μεγάλο πρόσθετο έσοδο που θα έφτανε κατευθείαν στα άδεια ταμεία τους.

Εκείνο που συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι η δημιουργία ενός μεγάλου επιστημονικού εργαστηρίου που θα μπορεί να εξυπηρετεί κοινές δράσεις. Το εργαστήριο αυτό θα εδρεύει στο κτίριο του ΟΤΕ ή και σε χώρους του πανεπιστημίου (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη), θα το χρησιμοποιούν για έρευνα οι φοιτητές και οι καθηγητές του αλλά και στελέχη του ΟΤΕ, ενώ μία από τις κύριες χρήσεις του θα είναι η υποστήριξη μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ακόμη, στο εργαστήριο αυτό θα μπορούν να συγγράφουν τις διπλωματικές εργασίες τους φοιτητές του Ιδρύματος.

Το «μνημόνιο» αυτό γίνεται σε περίοδο δυσβάσταχτη για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, με τα πανεπιστήμια να ασφυκτιούν και να διαπραγματεύονται την ίδια την ύπαρξή τους, ενώ δίπλα τους τα ιδιωτικά κολέγια ανδρώνονται και διεκδικούν ένα κομμάτι από την ίδια «πίτα». Και ποιος ο καλύτερος δρόμος για ένα Ιδρυμα αυτή την περίοδο, αν όχι εκείνος της... ενηλικίωσής του.

Στήριξη στα οικονομικά
«Ενα πανεπιστήμιο συνεργάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας με μια μεγάλη εταιρεία σε μια κοινή προσπάθεια που θα έχει στόχο να στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας και είναι βέβαιο ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν ζητούμε αποκλειστικότητα» λέει ο κ. Γάτσιος μιλώντας στο «Βήμα».

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΟΤΕ ξεκίνησαν τον Απρίλιο που πέρασε με πρωτοβουλία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Το ΟΠΑ και ο ΟΤΕ βρίσκονται τώρα στη διαδικασία δημιουργίας κοινών ομάδων συναποτελούμενων από μέλη ΔΕΠ, ερευνητές και φοιτητές του ΟΠΑ και στελέχη-ερευνητές του ΟΤΕ, οι οποίες θα συγκροτηθούν στη βάση συγκεκριμένων λειτουργικών περιοχών ενδιαφέροντος (π. χ. data analytics, data management, ΙΤ Security, διαχείριση καινοτομίας). Ευελπιστούμε ότι τον Σεπτέμβριο ή το φθινόπωρο η συμφωνία μας θα έχει πάρει τη μορφή μνημονίου» λέει ο πρύτανης του ιδρύματος, που έχει δεχθεί επιθέσεις στο παρελθόν από ομάδες ακροαριστερών φοιτητών για αντίστοιχα θέματα. «Στο παρελθόν είχαν υπάρξει συνεργασίες σε ατομικό επίπεδο μεταξύ καθηγητών του Ιδρύματός μας και του ΟΤΕ. Ο δικός μου στόχος όμως ήταν να περάσουμε αυτό το στάδιο και να το κάνουμε κεντρικά και θεσμικά» προσθέτει.

Η συνεργασία αυτή είναι συνηθέστατη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου συνιστά παράδειγμα «καλών πρακτικών» μεταξύ εκπαιδευτικών φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Μέσα σε όλα αυτά, βέβαια, πληρείται ο γενικότερος στόχος: η αναζήτηση συνεργασιών που θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, εκτός κρατικού προϋπολογισμού. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών λαμβάνει ετησίως τέσσερα εκατομμύρια από το υπουργείο Παιδείας. «Φτάνουν νομίζετε αυτά για να λειτουργήσει ένα πανεπιστήμιο;» ρωτάει ο κ. Γάτσιος. «Θα είχαμε κλείσει από καιρό...».

Προγράμματα 25 εκατ. ευρώ
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεργάζεται από το 2010 ως σήμερα με 1.800 εταιρείες και οργανισμούς σε επίπεδο πρακτικής άσκησης, δράσεων επιχειρηματικότητας και διασύνδεσης των φοιτητών με την αγορά εργασίας.
Μόνο την τελευταία τριετία, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, αναλήφθηκαν από καθηγητές και ερευνητές 700 περίπου νέα ερευνητικά και εκπαιδευτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Ετσι, με έναν προϋπολογισμό πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας αλλά και μιας συνετής οικονομικής διαχείρισης των οικονομικών του, το Ιδρυμα μπορεί πλέον να ενισχύει και τη βασική έρευνά του. «Από τα προγράμματα αυτά έχουν ωφεληθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια πάνω από 150 νέοι καθηγητές, μεταδιδάκτορες ερευνητές και νέοι επιστήμονες, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης» λέει ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος κ. Γ. Γιαγλής.


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Εγγραφές μέσω... κινητού
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας εισάγει από την ερχόμενη χρονιά μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το νέο website του Ιδρύματος, το οποίο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό ως τα τέλη του 2014, θα παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες σε κάθε φοιτητή, δίνοντάς του τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί (υπολογιστή, tablet, smartphone), καθώς και να διεκπεραιώνει αιτήματα και διαδικασίες online.

Οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν ξεκινούν από την απευθείας πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής γραμματείας (βαθμολογίες μαθημάτων, καρτέλα φοιτητή κ.τ.λ.) και φθάνουν ως υπηρεσίες e-class (πρόσβαση σε ιστότοπους μαθημάτων, ηλεκτρονική βιβλιογραφία και σημειώσεις, κ.τ.λ.). Επίσης οι ενδιαφερόμενοι για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΟΠΑ θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ηλεκτρονικά.




Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ