Σελίδες

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Καλλιτεχνικό χωριό στην Κρήτη αναζητά νέους κατοίκους



Από την Κατερίνα Ροββά

Πρόσκληση σε ανθρώπους με δημιουργικές ιδέες που θέλουν να εργαστούν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, απευθύνει ένα μικρό χωριό στα Χανιά. Το Καλλιτεχνικό Χωριό Βερέκυνθος, ένας μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα οικισμός φτιαγμένος από χειροτέχνες που ζουν και εργάζονται σε αυτό, δηλώνει έτοιμο να φιλοξενήσει τα σχέδιά τους.


Το γραφικό χωριό αποτελείται από 35 εργαστήρια τα οποία διαθέτουν πατάρι -που χρησιμοποιείται ως οικία από όσους επαγγελματίες το επιθυμούν- και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: κεραμική, κόσμημα, παραδοσιακό κρητικό μαχαίρι, υαλουργία, κατασκευή μάσκας, χειροποίητα στέφανα γάμου, παραδοσιακά δερμάτινα σανδάλια, μουσειακά αντίγραφα, υφαντική με αργαλειό, ζωγραφική αλλά και ψηφιδωτά.
Δέκα από τα εργαστήριά του παραμένουν τον τελευταίο καιρό εκτός λειτουργίας και οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να απευθύνουν μια δελεαστική πρόταση σε όσους ασχολούνται με τη χειροτεχνία:


Καλούν όσους το επιθυμούν από την Αθήνα ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας να τα μισθώσουν αντί 200 ή 300 ευρώ το καθένα και να μετακομίσουν σε αυτά για να εξασκήσουν την τέχνη τους. Eργαστήριο και σπίτι, σε αυτή τη χαμηλή τιμή.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αναζητούν «συγχωριανούς» από άλλα μέρη της Ελλάδας, ώστε να εμπλουτιστεί η φιλοσοφία του χωριού με νέες ιδέες και φρέσκο αέρα.
Στο φιλόξενα μέρη του οι χειροτέχνες θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους, ενώ παράλληλα θα ζουν σε ένα όμορφο περιβάλλον κοντά σε ανθρώπους με παρόμοιες αναζητήσεις.

Η φιλοσοφία

Ενδεικτικές της φιλοσοφίας που διαπνέει την κοινότητα είναι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει ώστε να διατηρεί το ζωντανό χαρακτήρα της.
Το Καλλιτεχνικό Χωριό είναι εκείνο που είχε αναλάβει τη συνδιοργάνωση και τη διακόσμηση του ομαδικού γάμου που τέλεσαν ζευγάρια από την Κίνα στα Χανιά στα τέλη του περασμένου Απριλίου, ενώ συχνά στους χώρους του επαγγελματίες παραδίδουν μαθήματα της τέχνης τους, όπως της κεραμικής.
Επίσης, τα περισσότερα εργαστήρια εξάγουν τη δουλειά τους ή έχουν μεγάλες συνεργασίες με γνωστά καταστήματα και πολυτελή ξενοδοχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οι πωλήσεις
Για λιανικές πωλήσεις, εκτός από τον ντόπιο πληθυσμό, οι χειροτέχνες απευθύνονται κατά βάση σε τουρίστες, οι οποίοι μπορούν να επισκεφθούν το χωριό οποιαδήποτε ώρα το επιθυμούν, να μπουν ελεύθερα στα εργαστήρια και να δουν πώς δουλεύουν, αφού οι περισσότεροι εργάζονται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Η Ελένη Μαυρογένη, διακοσμήτρια. Άφησε την Αθήνα και εργάζεται στο καλλιτεχνικό χωριό κατασκευάζοντας χειροποίητα είδη γάμου.

Όπως εξηγεί στο «Εθνος» η κ. Ελένη Μαυρογένη διακοσμήτρια που διαθέτει το δικό της εργαστήριο με χειροποίητα είδη γάμου στο χωριό, «λάβαμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε νέους κατοίκους, θέλοντας να του δώσουμε νέα πνοή.
Ούτε σε εμάς αρέσει η εικόνα των άδειων εργαστηρίων ούτε είναι κάτι ελκυστικό για τους επισκέπτες. Τα κενά εργαστήρια ανήκουν σε χειροτέχνες που τα είχαν αγοράσει, αλλά δεν τα λειτουργούν πλέον.
Οι υπόλοιποι, αφού συνεννοηθήκαμε μεταξύ μας, καταλήξαμε ότι μια λογική τιμή ενοικίου για καιρούς κρίσης, που να επιτρέπει όμως και στον ιδιοκτήτη τη συντήρηση του ακινήτου, είναι περίπου 200 ευρώ για εργαστήρια 85 τ.μ. και περίπου 300 ευρώ για εργαστήρια 135-150 τ.μ.».


Κεραμοποιοί και κατασκευαστές παπουτσιών και δερμάτινων σανταλιών εν ώρα εργασίας στο μοναδικό στην Ελλάδα Καλλιτεχνικό Χωριό Βερέκυνθος.
Η κ. Μαυρογένη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ζει από επιλογή στα Χανιά και θεωρεί ότι η δική της εμπειρία θα μπορούσε να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους. «Ζούσα στην Αθήνα και δούλευα ως εκτελωνίστρια», εξηγεί.
«Εδώ ο τρόπος ζωής είναι ωραίος. Μπορεί ο καθένας μας να δρα ανεξάρτητα, όμως μαζευόμαστε όλοι μαζί για να βρούμε λύσεις, κάνουμε παρέες, πλέον αναζητούμε και άλλους ανθρώπους για να προσθέσουν τη δική τους πινελιά στην κοινότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι από τη στιγμή που θα έρθουν εδώ να ασκήσουν την τέχνη τους επαγγελματικά.
Σε κάθε περίπτωση», προσθέτει, «αυτό που συμβαίνει στον Βερέκυνθο είναι κάτι μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μια παρόμοια προσπάθεια έχει γίνει και στην Ισπανία, όμως εκεί τα εργαστήρια στεγάζονται σε τολ, ενώ το δικό μας χωριό είναι γραφικό, με πεζοδρόμους και μικρά σπιτάκια...».


Βερέκυνθος, το βουνό των Ιδαίων Δακτύλων
Σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα Χανιά, ανάμεσα στη Σούδα και τα Τσικαλαριά, όπου παλαιότερα λειτουργούσαν εργαστήρια κατασκευής τσικαλιών, βρίσκεται το Καλλιτεχνικό Χωριό.
Πήρε το όνομα Βερέκυνθος από το ομώνυμο βουνό της Κρήτης, στο οποίο, σύμφωνα με τη μυθολογία, ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοι του Δία και προστάτες των τεχνών.
Στο μέρος εκείνο στο οποίο οι αρχαίοι πίστευαν ότι οι Ιδαίοι Δάκτυλοι πήγαν για να διδάξουν τις πανάρχαιες τέχνες της μεταλλουργίας, της κεραμικής, της υαλουργίας και της υφαντικής στους ανθρώπους, ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια η πρωτότυπη αυτή κοινότητα των χειροτεχνών.
Στόχος των εμπνευστών της ιδέας ήταν η ανάδειξη των τεχνών που ήταν συνυφασμένες με τη ζωή και τον πολιτισμό του κρητικού λαού.

 

Την παράδοση της περιοχής στην κατασκευή κεραμικών και άλλων έργων μαρτυρούν δύο παλιά καμίνια του χωριού, στα οποία οι αγγειοπλάστες έψηναν με ξύλα τα κεραμικά τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου