Σελίδες

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Πως να αντιμετωπίσετε την έντονη κριτική στην εργασία σας


Σε κανέναν δεν αρέσει η κριτική, αλλά είναι αναπόφευκτο τόσο στον εργασιακό τομέα όσο και στις σχέσεις. Ο καθένας από εμάς έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο που πιστεύει πως πρέπει να γίνονται τα πράγματα και συχνά δεν ταιριάζει με των υπολοίπων. Τι γίνεται όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια σκληρή κριτική;

Αξιολογήστε όλα όσα είπαν για εσάς συγκριτικά με την αντίληψη σας

Αν για παράδειγμα νιώθετε ανασφαλείς κατά τη διάρκεια μια παρουσίας και δεν είστε σίγουροι για την ικανότητα να μεταδώσετε τις πληροφορίες στο κοινό, το να «κριτικάρει» κάποιος τις επιδώσεις σας θα σας κάνει πιο ευαίσθητους καθώς και επιρρεπείς σε υπερβολικές αντιδράσεις. Αποστασιοποιηθείτε και προσπαθήστε να ακούσετε τη κριτική που σας ασκούν χωρίς να προβάλετε τις δικές σας ανασφάλειες και δώστε σημασία σε αυτά που σας λένε, και μην τα ερμηνεύετε όπως θέλετε.

Συγκρατήστε τον εαυτό σας

Είναι η φύση του ανθρώπου τέτοια που τον οδηγεί στο να αμύνεται κάθε φορά που έρχεται σε δύσκολη θέση, ακόμα κι αν αυτό διαδραματίζεται σε λεκτικό επίπεδο. Σε περίπτωση που δε σας αρέσει η κριτική αποφύγετε να έρθετε σε άμεση ρήξη. Το πιο πιθανό είναι πως για να αμυνθείτε θα «χτυπήσετε» τον συνομιλητή σας σε προσωπικό επίπεδο και όχι σε επαγγελματικό, κάτι που θα έχει συνέπειες.

Αξιολογήστε τη πηγή 

Μην παίρνετε υπ’ όψιν κάθε κριτική που ασκείται. Έχει ιδιαίτερη σημασία από ποιον προέρχεται, αφού κάποιοι άνθρωποι θέλουν να υποτιμήσουν τους άλλους, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος για να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα.

Πόσο αληθή είναι όσα ειπώθηκαν 

Υπάρχει πηγή αλήθειας στη κριτική; Για παράδειγμα αν κάποιος φίλος σας, σας κάνει κάποια παρατήρηση για τα τρύπια παπούτσια που φοράτε και σας προτείνει να αγοράσετε ένα νέο ζευγάρι, μη βιαστείτε να τον αποπάρετε. Σκεφτείτε μήπως όντως αυτή η εικόνα δεν είναι «καθώς πρέπει» και θα ήταν ωφέλιμο να αγοράσετε καινούργια παπούτσια.

Επιλύστε εποικοδομητικά τις διαφορές σας

Υπάρχουν δύο είδη κριτικής: η εποικοδομητική (καλοπροαίρετη) και η κακοπροαίρετη. Η εποικοδομητική επικεντρώνεται στη συμπεριφορά, όχι στο πρόσωπο, ενώ στην κακοπροαίρετη το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε πως είναι πολύ σημαντικό να μπορέσετε να ελέγξετε τον εαυτό σας.