Σελίδες

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Γάλα γαϊδούρας: O νέος χρυσός

Ο ίδιος έψαχνε μια ευκαιρία για να μεγαλώσει τα παιδιά του. Εγκατέλειψε την δουλειά του ψυκτικού, έφτιαξε φάρμα με γαϊδούρια στη Σκιάθο και πουλά το γάλα τους που γίνεται ανάρπαστο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο μηναχονολόγος-ψυκτικός Παναγιώτης Καλογιάννης προσπαθούσε να δει τι θα κάνει επαγγελματικά, αφού όπως αναφέρει στο Έθνος, δεν μπορούσε πλέον να συντηρεί την οικογένειά του. Παράλληλα προσπαθούσε να βρει λύση στο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε με τη ψωρίαση κατά πλάκας.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα, διάβασε ότι το γάλα γαϊδούρας κάνει καλό στην ασθένειά του και επειδή δεν έβρισκε στην αγορά, σκέφτηκε να πάρει μερικά δικά του γαϊδουράκια και να έχει την δική του παραγωγή. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν άμεσα ορατά και το πρόβλημά του βελτιώθηκε αισθητά.

Διέθετε ένα κτήμα στην Σκύρο το ποίο και μετέτρεψε σε φάρμα και πλέον έχει 28 γαϊδουρακια, ενώ η παραγωγή γάλατος φτάνει τα 5 λίτρα την ημέρα. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημοσίευσε στην εφημερίδα της κυβέρνησης την απόφαση σχετικά με τις προϋποθέσεις και τους όρους για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διάθεση του γάλακτος ιπποειδών.

Έτσι, σύμφωνα με απόφαση, το γάλα γαϊδούρας θα περνά από θερμική επεξεργασία και το αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο της παστερίωσης, ενώ στη συσκευασία θα αναγράφεται “Γάλα όνου” ή “Γάλα γαϊδούρας” ή “Γαϊδουρίσιο γάλα” ή “Γάλα φοράδας”, ανάλογα με το είδος του εκτρεφόμενου ζώου.

Η Κλεοπάτρα της Αιγύπτου, η Ποππαία Σαβίνα, σύζυγος του Νέρωνα, η πριγκίπισσα Σίσσυ και η Ζοζεφίνα Βοναπάρτη, έκαναν μπάνιο καθημερινά με γάλα γαϊδούρας, ενώ το γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α1, Β1, Β2, C και E, όπως και σε ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.

Το άρμεγμα των ιπποειδών γίνεται αυστηρά με το χέρι αφού, όπως αναφέρει η εφημερίδα το γάλα που δίνει το ζώο είναι λίγο και η χρήση ηλεκτρικής μηχανής, θα προκαλούσε βλάβη στο γαϊδουράκι.