Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

H Μοναστηριακή Κουζίνα κεντρίζει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων


Αυστριακοί και Γερμανοί εκπρόσωποι Τύπου έζησαν τη γαστρονομική εμπειρία της εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας με τίτλο «Η Μοναστηριακή Κουζίνα». Οκτώ σεφ παρουσίασαν πιάτα και μενού με έμπνευση από την αγιορείτικη γαστρονομία, με την υπογραφή και την επιμέλεια της σεφ Ντίνας Νικολάου.

Δείπνα εμπνευσμένα από τις τράπεζες των Ιερών αγιορείτικων Μονών, γαστρονομικοί περίπατοι ανάμεσα σε βυζαντινά μνημεία και σε καταστήματα με μοναστηριακά είδη, παρουσιάσεις γαστρονομικών βιβλίων αφιερωμένων στην αγιορείτικη μαγειρική, οινο-περιηγήσεις και παρουσιάσεις αγιορείτικων οίνων γέμισαν τις βραδιές της τρίτης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του Άθω Περιοχή Kouzina τίτλο με "Η Μοναστηριακή Κουζίνα", η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ουρανούπολης / Αμμουλιανής από τις 26 μέχρι και τις 31 Μαΐου 2014.

Αυστριακοί και Γερμανοί εκπρόσωποι Τύπου ξεναγήθηκαν εντός και περιμετρικά της Αθωνικής Πολιτείας, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο της προσοχής τους.


Η γιορτή ξεκίνησε από την Ουρανούπολη, όπου επισκέπτες πραγματοποίησαν πολιτιστικο-γαστρονομικούς περιπάτους και συνεχίστηκε στο «εστιατόριο Καμάρες" του Eagles Palace Hotel & Spa, όπου ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός και ο κ σεφ. Ηλίας Γκότσης μαγείρεψαν εκπληκτικό ψάρι με λαχανικά, ψήνοντάς το σε αυθεντικό νταβά με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο. διαίτερο ήταν όμως και το μοναστηριακό μενού του "restaurant Σκήτες Bungalows", αλλά και εκείνο των «Κρητικός Gallery & Εστιατόρια», μέσω των οποίων οι κ.κ. σεφ Γιάννης Σαρρής και Γιάννης Κρητικόςανέδειξαν τη χρήση των τοπικών προϊόντων μέσα από λιτές συνταγές και αυθεντικά αγιορείτικα πιάτα. Δεκάδες επισκέπτες έδειξαν έμπρακτο ενθουσιασμό, δοκιμάζοντας τους εξαίρετους γευστικούς συνδυασμούς που δημιουργεί η γη και η θάλασσα.


Αίσθηση προκάλεσε όμως και η παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου κας Μαριάνθης Μυλωνά με τίτλο «Συνταγές από το Περιβόλι της Παναγιάς", η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ουρανούπολης σε κεντρικό σημείο του οικισμού. Το μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής που ακολούθησε από τους κ.κ. σεφ Δημήτρη Στοίτση και Χρήστο Καραδήμο απέσπασε τις καλύτερες κριτικές, ενώ ένα δεύτερο, που παραδόθηκε στο "ψαροταβέρνα Μεγάλη Άμμος» στην Αμμουλιανή από την κα Αργυρώ Κιάκη και τον κ. Βασίλη Βεζύνια, απέδειξε ότι τα απλοϊκά / λιτά πιάτα που σερβίρονται στις αγιορείτικες τράπεζες αποτελούν την πιο εύγεστη και υγιεινή τροφή.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με παρουσίαση οίνων από το «Μετόχι Χρωμίτσα" της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, όπου στο "cafe Astromedia" του Guest House Ηλίανθος στην Αμμουλιανή, εκπρόσωποι Τύπου και επισκέπτες γεύθηκαν κρασιά, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν σε λαϊκό γλέντι.

Η επόμενη εβδομάδα του Άθω Περιοχή Kouzina είναι αφιερωμένη στην "Κουζίνα των Αλησμόνητων Πατρίδων", δεδομένης της επιρροής που δέχθηκε η περιοχή από τη μικρασιατική και ποντιακή καταβολή μεγάλου μέρους του πληθυσμού της.



TravelDailyNews