Σελίδες

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ένα χωριό της Κρήτης- Μία όαση επιχειρηματικότητας

Κρυμμένο στην επαρχία της Κρήτης, μέσα σε καταπράσινες εκτάσεις και τρεχούμενα νερά, βρίσκεται ένα χωριό πρότυπο δημιουργίας. Αρκετοί κάτοικοί του έχουν μετατρέψει σε επάγγελμα τις πρωτοποριακές τους ιδέες που σχετίζονται με το ελληνικό προϊόν ή την ντόπια παράδοση και γνωρίζουν την επιτυχία.
Μία μοντέρνα υφάντρα με δύο αργαλειούς, μία οικογένεια που καλλιεργεί αβοκάντο και εξάγει λάδι ή καλλυντικά από τον καρπό τους και μια μικρή επιχείρηση, η μοναδική στην Ελλάδα, που φτιάχνει τσάι, αλεύρι, μέλι και ζυμαρικά από χαρούπι, προϊόντα τα οποία γίνονται ανάρπαστα στην Ευρώπη. Η Αργυρούπολη Ρεθύμνου δείχνει τον δρόμο εν μέσω κρίσης.

Η 30χρονη Μαρία Μανούσακα, η οποία πουλά φυτικά προϊόντα από αβοκάντο, αποκαλύπτει στο «Έθνος», αυτό που θεωρεί μυστικό της επιτυχίας: «Τα τελευταία ο ανταγωνισμός στη χώρα μας έχει γίνει copy paste», λέει. «Βλέπουμε κάτι που πιάνει και το αντιγράφουμε. Οι πρωτοποριακές ιδέες έχουν χαθεί. Μπορεί να ακούγομαι λίγο επικριτική, όμως όταν κάποιος ακολουθεί αυτόν τον κανόνα μπορεί να πετύχει πολλά».
Αισιόδοξο μήνυμα στέλνει και η επιχείρηση Creta Carob, η οποία, αν και μετρά λίγα χρόνια λειτουργίας, δέχεται καθημερινά παραγγελίες από το εξωτερικό: Αλεύρι για αρτοποιία ή ζαχαροπλαστική, μέλι, τσάι, υποκατάστατο κακάο ή καφέ, όλα φτιαγμένα από χαρούπι -ένα είδος που ενώ βρισκόταν σε αφθονία στην Κρήτη, παρέμενε για δεκαετίες αναξιοποίητο.
Από την πλευρά της η κ. Ελένη, υφάντρα του χωριού, συναντά σημαντική ανταπόκριση ακολουθώντας όχι μία καινοτομία, αλλά την παράδοση χιλιάδων ετών που εγκαταλείφθηκε λόγω της μαζικής παραγωγής.