Προσκεκλημένος ομιλητής στο συνέδριο ήταν και ο καθηγητής κ. Γιώργος Ιωάννου, διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος ΜΒΑ International του ΟΠΑ.
«Τα επόμενα 20 χρόνια θα υπάρχουν ένα εκατομμύριο απόφοιτοι ΜΒΑ που θα έχουν αποφοιτήσει από τις 215 πιστοποιημένες Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων. Γεγονός που αναδεικνύει τα ΜΒΑ ως μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που, μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα, θα αποφέρει έσοδα 25 δισ. δολάρια. Αυτοί οι ένα εκατομμύριο κάτοχοι ΜΒΑ δημιουργούν μια πολύ μεγάλη ομάδα ηγετών παγκοσμίως, που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας των επιχειρήσεων, στην πολιτική, στο περιβάλλον, ακόμη και για το ίδιο το μέλλον αρκετών χωρών».
Το ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΜΒΑ (Association of MBAs) ανεξάρτητου οργανισμού πιστοποίησης προγραμμάτων ΜΒΑ παγκοσμίως, Αντριου Μέιν Ουίλσον, στο ετήσιο διεθνές συνέδριο του οργανισμού «Deans and Directors Conference 2014» που έγινε στο Παρίσι στις 28-30 Απριλίου 2014 και το παρακολούθησαν 250 εκπρόσωποι 127 σχολών από 47 χώρες, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων όπως ο Νικ Λίντερ, Managing Director της Google France, η Ιβόν Μπάισμαν, Regional Director της Apple, ο Ρατζές Χιούτζα, Head Talent Acquisition - EMEA & APAC, Infosys, όπως και ερευνητές από το GMAC και το ETS οι οποίοι και παρουσίασαν τις σημερινές και μελλοντικές τάσεις στις επιχειρήσεις και τις αντίστοιχες εξελίξεις και επιρροές στην εκπαίδευση των στελεχών σε επίπεδο ΜΒΑ.
Ηλεκτρονικές δεξιότητες
Προσκεκλημένος ομιλητής στο συνέδριο ήταν και ο καθηγητής Γιώργος Ιωάννου, διευθυντής του μεταπτυχιακού Προγράμματος ΜΒΑ International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος συμπεριέλαβε στην παρουσίασή του και τις ηλεκτρονικές δεξιότητες (e-skills) για τις οποίες το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατέκτησε το βραβείο Καινοτομίας του οργανισμού (AMBA MBA Innovation Award 2013). Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες του προγράμματος στους τομείς της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας, ενώ το ΜΒΑ International συμπεριελήφθη στις βέλτιστες πρακτικές που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο βρετανικός τηλεοπτικός φορέας ΙΤΝ.
Με δεδομένη τη σημαντική αύξηση των προγραμμάτων που προσφέρονται online, στο συνέδριο υπογραμμίσθηκε ότι η διαπροσωπική επαφή θα παραμένει το δυνατότερο συστατικό στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας, χωρίς να παραγνωρίζονται, ωστόσο, τα οφέλη που προσφέρει η πρωτοπόρος τεχνολογία και το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο του Διαδικτύου. «Αν το Διαδίκτυο ήταν χώρα, θα ήταν η πέμπτη υψηλότερη σε ΑΕΠ, πιο μπροστά από τη Γερμανία και από τη Γαλλία» ανέφερε ο Νικ Λίντερ, διευθύνων σύμβουλος της Google France. Ομολόγησε ωστόσο ότι ακόμη και στην Google προτιμούν τη διαπροσωπική –face to face– επαφή την οποία και υποστηρίζουν ως εταιρική κουλτούρα για τους εργαζομένους τους.
Κύρια χαρακτηριστικά
Στα κύρια χαρακτηριστικά που αναζητούν οι εργοδότες από τους απόφοιτους ΜΒΑ περιλαμβάνονται η αισιοδοξία, η προσαρμοστικότητα, η διεθνής εμπειρία, η ικανότητα του εργαζομένου να λειτουργεί στο πλαίσιο μιας ομάδας με την ελάχιστη επαφή με τον προϊστάμενο της ομάδας, κάτι που διευκρινίζεται με τον όρο «bosslessness». Σημαντικό για τους εργοδότες είναι επίσης, οι κάτοχοι ΜΒΑ να μπορούν να εμπλουτίζουν τις εμπειρίες τους με τη συμμετοχή τους και σε άλλες δραστηριότητες, όπως η κοινωνική εργασία και προσφορά και να αναπτύσσουν έτσι δεξιότητες πολύ σημαντικές για τη μετέπειτα πορεία της σταδιοδρομίας τους.
Για τη σύνδεση των προγραμμάτων με την αγορά εργασίας αναφέρθηκε η αύξηση των αποφοίτων που επιλέγουν την επιχειρηματικότητα ως καριέρα, όπως και οι τρόποι ανεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων, με δεδομένη τη μείωση των κρατικών κονδυλίων για τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Αναφέρθηκε επίσης, ότι τα ΜΒΑ θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από την εξοικείωση της νέας γενιάς των φοιτητών με την online επικοινωνία, όπως και με την ψηφιακή καινοτομία. «Η επόμενη γενιά των αποφοίτων ΜΒΑ θα έχουν παγκόσμια κινητικότητα και θα θέλουν να βιώσουν την επιχειρηματικότητα σε παγκόσμια κλίμακα με πρόσβαση στις καλύτερες ευκαιρίες και στη μάθηση».
Κύριες τάσεις
Οι κύριες τάσεις που επισημάνθηκαν στα προγράμματα ΜΒΑ συνοψίζονται ως εξής: Ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών μεταξύ των σχολών σε παγκόσμιο επίπεδο. Περαιτέρω διαφοροποίηση στον σχεδιασμό των ΜΒΑ προγραμμάτων. Αύξηση των προγραμμάτων ΜΒΑ στις αναδυόμενες οικονομίες και στις αναπτυσσόμενες χώρες «Να μαθαίνεις την επιχειρηματικότητα στον ίδιο τον τόπο που αναπτύσσεται». Περαιτέρω διείσδυση του online learning. Μεγαλύτερη ενσωμάτωση θεμάτων σχετικών με την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα στα προγράμματα των ΜΒΑ. Βιωματική εκπαίδευση. Θέματα σχεδιασμού.