Σελίδες

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ταχύρρυθμα σεμινάρια για τους μελισσοκόμους


Ξεκίνησαν ταχύρρυθμα σεμινάρια για την εκπαίδευση των μελισσοκόμων όλης της χώρας. Στόχος είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της κυψέλης και να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό μέλι, το οποίο κερδίζει συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.

Με τα σεμινάρια επιδιώκεται να στηριχθεί και να βελτιωθεί η μελισσοκομία στη χώρα μας, καθώς μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην αγροτική οικονομία και κυρίως να συμβάλει στη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Δικαίωμα συμμετοχής στην ταχύρρυθμη εκπαίδευση έχουν όλοι οι μελισσοκόμοι της χώρας και ο κύκλος κάθε σεμιναρίου διαρκεί 3 μέρες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα θα «τρέχει» για την τριετία 2014-2016.

Ειδικά για φέτος τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου, ενώ για τα έτη 2015 και 2016 η διεξαγωγή των εκπαιδεύσεων θα πραγματοποιείται από την 1η Φεβρουαρίου έως την 30ή Ιουνίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα Κέντρα Μελισσοκομίας, όπως και στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα (το οποίο είναι προϋπολογισμού 300.000 ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 50% από την ΕΕ και κατά 50% από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), προβλέπεται η πραγματοποίηση κύκλων μαθημάτων ανά επιλέξιμη περιοχή, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος να έχουν καλυφθεί όλες οι θεματικές ενότητες.

Η επιλογή των περιοχών διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων θα γίνει με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη όλης της χώρας και λαμβάνοντας υπόψη το μελισσοκομικό ενδιαφέρον, τον αριθμό των κυψελών και των μελισσοκόμων, καθώς και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, οι οποίες καθορίζουν την ευκολία πρόσβασης (π.χ. οδικό δίκτυο, έκταση Περιφερειακής Ενότητας, νησιωτικές περιοχές κ.λπ.).

Το πρόγραμμα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης για μελισσοκόμους έχει στόχο: Την άμεση διασύνδεση της επιστήμης με την πρωτογενή παραγωγή, την πρόσβαση των ενδιαφερόμενων μελισσοκόμων στην εφαρμόσιμη γνώση, και την προώθηση της καινοτομίας και της φιλοσοφίας της επιχειρηματικής γεωργίας.

Ακόμα επιδιώκει να διασφαλίσει ένα επιθυμητό επίπεδο εφαρμογής ορθής γεωργικής – μελισσοκομικής πρακτικής, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται το εισόδημα του Ελληνα παραγωγού, αλλά και η υγεία του Ελληνα καταναλωτή, μέσω της παραγωγής ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μελισσοκόμοι της χώρας. Στόχος του προγράμματος η βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της κυψέλης

Ποιες είναι οι θεματικές ενότητες

Οι θεματικές ενότητες των σεμιναρίων είναι οι εξής:
  • Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του
  • Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους
  • Μελισσοκομικά φυτά
  • Βασιλοτροφία
  • Παραγωγή βασιλικού πολτού
  • Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και καταπολέμησής τους (συμβατικές και εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης)
  • Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών
  • Παραγωγή προϊόντων κυψέλης και συντήρησή τους
  • Τυποποίηση – Εμπορία – Προώθηση – Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων
  • Βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις)
  • Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου
  • Πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων
  • Παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα της κυψέλης (π.χ. καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, φάρμακα κ.λπ.)
  • Μεταχείριση των μελισσιών στη διάρκεια του έτους – τροφοδοσία
  • Νομοθεσία – Προγράμματα

Εφη Καραγεώργου, ETHNOS