Σελίδες

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Διά βίου κατάρτιση στα... λόγια


Η κρίση χτυπά και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια: Περικοπές στις δαπάνες αλλά και μη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων - Μεγάλη πτώση δείχνουν τα στοιχεία της ΕΕΔΕ για το 2013.

Η εκπαίδευση και η δια βίου κατάρτιση, όπως όλοι αναγνωρίζουν και δέχονται, αποτελούν απαραίτητες επενδύσεις στον πλέον πολύτιμο πόρο μίας επιχείρησης, στο ανθρώπινο δυναμικό της. Μόνο, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, απέχουν πολύ από το να εφαρμόζουν στην πράξη αυτή τη γενική αρχή. 

«Δυστυχώς, όταν οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, η πρώτη δαπάνη που περικόπτουν αφορά στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρωπίνου δυναμικού τους. Μάλιστα παρατηρούμε ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν αξιοποιούν τον διαθέσιμο πόρο 0,45% του ΛΑΕΚ, παρότι μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για την κατάρτιση των υπαλλήλων τους», τόνισε στη Voria.gr o διευθυντής τουΤμήματος Μακεδονίας της Έλληνικής Εταιρείας Διοίκσης Επιχειρήσεων,Στέλιος Πολυχρόνης. 

Η εκπαίδευση των εργαζομένων σε μία εταιρεία, δεν είναι ζήτημα μεγέθους της επιχείρησης αλλά περισσότερο θέμα επιχειρηματικής κουλτούρας και αντίληψης. 

«Παρατηρούμε ότι υπάρχει μία μετατόπιση ως προς το ποιος αναλαμβάνει το κόστος της εκπαίδευσης, βλέπουμε δηλαδή η δαπάνη να χρηματοδοτείται αρκετές φορές από τους ίδιους τους εργαζομένους, στο μέρος που δεν καλύπτεται από επιδοτήσεις, αντί από τους εργοδότες», προσθέτει ο ίδιος.

Τα στοιχεία για το 2013, όπως μάλιστα παρουσιάστηκαν κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση του Τμήματος, μιλάνε από μόνα τους. 

Πιο συγκεκριμένα, το 2013, τα σεμινάρια που συνολικά πραγματοποιήθηκαν ήταν 62 τον αριθμό, έναντι 81 την προηγούμενη χρονιά (-23,5%). Ο αριθμός των συμμετεχόντων ανήλθε σε 791 άτομα, έναντι 1.359 ατόμων ( -41,8%), ενώ οι ώρες εκπαίδευσης ανήλθαν σε 3.770 έναντι 5.637 ωρών το 2012 ( -33,1%). Μάλιστα η μεγάλη μείωση καταγράφηκε στα διεπιχειρησιακά προγράμματα, που είναι διαρκείας 8 έως 24 ωρών, προσεγγίζουν επίκαιρα θέματα του μάνατζμεντ, έχουν προσιτές τιμές και μπορούν να επιδοτηθούν από το λογαριασμό ΛΑΕΚ 0,45%.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τα διεπιχειρησιακά, ο Τομέας Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Τμήματος, σχεδιάζει και υλοποιεί ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα, μεταπτυχιακά αλλά και πιστοποιούμενα. 

«Μερικώς η πτώση που καταγράφηκε το 2013 οφείλεται και στη διεξαγωγή, το 2012, του κύριου όγκου των προγραμμάτων εκπαίδευσης που έγιναν από τη συνεργασία του Τμήματος με επιχειρήσεις, που είχαν εντάξει το κόστος της εκπαίδευσης του προσωπικού τους σε επιδοτούμενες δράσεις. Επίσης, το 2012, διεξήχθησαν και δύο προγράμματα εκπαίδευσης ανέργων στη Πληροφορική», εξήγησε ο κ. Πολυχρόνης. 

Αυτό όμως το οποίο επισημάνθηκε, και το οποίο αποτελεί γενική παραδοχή, είναι ότι σε περιόδους κρίσης, οι επιχειρήσεις πρέπει να δίνουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις δράσεις εκείνες που μπορούν να ενισχύσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και, μία από αυτές, είναι οπωσδήποτε η εκπαίδευση του προσωπικού. 

«Παρατηρούμε διαχρονικά», καταλήγει ο κ. Πολυχρόνης, «ότι υπάρχουν κλάδοι που πιστεύουν περισσότερο στην εκπαίδευση του προσωπικού τους από εξειδικευμένους φορείς και άλλοι, που σχεδόν περιορίζονται στη μεταβίβαση γνώσης από τους παλαιότερους υπαλλήλους στους νεότερους. Από τους πιο εσωστρεφείς κλάδους σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευσης, είναι ο ξενοδοχειακός, ενώ έχουν καλύτερα δείγματα από το λιανεμπόριο και τις επιχειρήσεις με σύγχρονη οργάνωση και δομές».



A. Καρολίδου, VORIA