Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

6 λάθη που μπορούν να ζημιώσουν την καριέρα σας


Οι δρόμοι προς την επαγγελματική επιτυχία είναι πολλοί, αλλά οι παγίδες που συναντάμε στη διαδρομή είναι περισσότερες. Όποιο και αν είναι το σχέδιό σας, υπάρχουν μερικά λάθη που θα υπονομεύσουν την προσπάθειά σας. Λάθη που είναι εντελώς δικά σας και που πρέπει να αποφύγετε πάση θυσία. Ο Bernard Marr, σύμβουλος στρατηγικής και performance management, ξεχώρισε τα έξι μεγαλύτερα.

Ανευθυνότητα
Ένα από τα πράγματα που ποτέ δεν θα ακούσετε από το στόμα των πραγματικά επιτυχημένων ανθρώπων είναι φράσεις όπως «δεν τα καταφέραμε και φταίει ο τάδε», ή «θα το έκανα, αλλά δεν με άφησε ο δείνα». Δεν έχουν τη νοοτροπία ούτε της συνεχούς κατηγορίας των άλλων, ούτε να το παίζουν «θύματα» της κατάστασης. Όταν τα πράγματα πάνε στραβά θα πάρουν πάνω τους και την ευθύνη και το φταίξιμο. Έτσι και θα μάθουν από αυτό και θα φροντίσουν να μην επαναληφθεί από κανέναν.

Αναβλητικότητα
Σύμφωνα με το γνωστό ρητό, αναβλητικότητα είναι η κακή συνήθεια να αναβάλλεις για μεθαύριο αυτό που έπρεπε να είχε γίνει προχθές. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αγαπούν τη δράση, άσχετα αν είναι «η σωστή στιγμή» ή όχι. Όταν ο Γουτεμβέργιος κατασκεύασε την πρώτη εκτυπωτική μηχανή σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Ευρώπης ήταν αγράμματος – όχι και τόσο καλή εποχή για μαζική παραγωγή βιβλίων. Στην εποχή μας, πριν το iPhone κανείς δεν ήξερε ότι χρειαζόταν smartphone και μάλιστα με τόσες λειτουργίες, σήμερα είναι αναντικατάστατο. Μην περιμένετε την τέλεια στιγμή για να ξεκινήσετε κάτι. Πολλές φορές μπορείτε να είστε εσείς εκείνος που θα οδηγήσει τις εξελίξεις.

Πας με το «ρεύμα»
Καθημερινά διαβάζουμε εκατοντάδες ειδήσεις, μελέτες, στατιστικές. Καθημερινά παρουσιάζονται νέα προϊόντα, υπηρεσίες, εφαρμογές. Δεν χρειάζεται να αντιδρούμε σε κάθε τι από όλα αυτά, δεν είναι ανάγκη να υιοθετούμε κάθε μικρό και μεγάλο trend που παρουσιάστηκε στη δημόσια σφαίρα και στα social media. Αντίθετα, πρέπει να βρίσκουμε τη ρίζα, τη βάση κάθε τάσης, να κρίνουμε αυτή αν έχει σχέση με τη δραστηριότητά μας και να επικεντρώνουμε εκεί τις προσπάθειές μας. Για παράδειγμα, αν δουλειά μας είναι οι πωλήσεις ή το μάρκετινγκ είναι πιο χρήσιμο να μελετήσουμε την ανθρώπινη ψυχολογία παρά τις τελευταίες εξελίξεις στα εργαλεία και τις προωθητικές ενέργειες στα social media.

Προσπαθείς μόνος σου
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι περιστοιχίζονται από άλλους επιτυχημένους ανθρώπους. Όχι από έπαρση ή σνομπισμό, αλλά επειδή μοιράζονται κοινές αξίες και ιδέες. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να πορευτεί εντελώς μόνος του. Ακόμα και οι συμβουλές για αδυνάτισμα περιλαμβάνουν το να προσπαθεί κανείς μέσα σε ομάδα· είναι αποτελεσματικότερο. Φτιάξτε δίκτυο συνεργατών, επιχειρηματικών φίλων, μια άτυπη ή επίσημη ομάδα brainstorming από διαφορετικούς κύκλους, οι καλύτερες ιδέες έρχονται με τη συλλογική σκέψη.

Έλλειψη αυτοπεποίθησης
Αν δεν πιστεύετε πραγματικά ότι θα πετύχετε τότε δεν υπάρχει καν λόγος να προσπαθήσετε· ο ίδιος σας ο εαυτός θα σας σαμποτάρει κάθε στιγμή. Πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, θέληση και όραμα επιτυχίας, παρά τις όποιες πρόσκαιρες αποτυχίες και τα εμπόδια στη διαδρομή.

Έλλειψη ισορροπίας
Η εργασία μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αλλά δεν πρέπει να γίνεται η ίδια μας η ζωή. Η οικογένεια, οι φίλοι, η ξεκούραση, η απόλαυση μικρών και μεγάλων πραγμάτων, όλα όσα μας κάνουν χαρούμενους πρέπει να έχουν σαφή και διαχωρισμένο ρόλο στην καθημερινότητά μας. Διαφορετικά θα είμαστε μεν επιτυχημένοι, αλλά όχι και ευτυχισμένοι.



FORTUNEGREECE