Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Think tank δημιουργούν οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας

"Δεξαμενή σκέψης" (Think Tank), δημιουργούν οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας της Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού.

Όπως έκανε γνωστό χθες από το βήμα τις 39ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο απερχόμενος πρόεδρος, Δημήτρης Λακασάς, το «Think Τank ΣΕΒΕ», όπως θα είναι η ακριβής ονομασία του, θα λειτουργεί ως μια "δεξαμενή σκέψης", με ευρύτερα θέματα οικονομικής, πολιτικής, γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής φύσης. Θα συμμετέχουν σ΄αυτό προσωπικότητες του Ελληνισμού, αλλά και του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Λακασάς προσκάλεσε δημόσια όσους ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στο «Think tank ΣΕΒΕ», το οποίο θα συντονίζει ο ίδιος, να απευθυνθούν στο ΣΕΒΕ.

Ο κ. Λακασάς επισήμανε επίσης, ότι το οικονομικό μοντέλο, με την επωνυμία «Παράγω και Εξάγω», που προτείνει ο ΣΕΒΕ, βασίζεται, μεταξύ άλλων, στους ακόλουθους πυλώνες: συμμετοχή της συνολικής εξωστρέφειας (εξαγωγές αγαθών, υπηρεσιών και ακαθάριστες ξένες επενδύσεις) στο 50% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2020, εφαρμογή ενιαίου φορολογικού συντελεστή σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις σε ποσοστό 15%, αποκατάσταση του περί κοινού δικαίου αισθήματος, με την καταπολέμηση της διαφθοράς, το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΣΕΣ) να κατευθυνθεί στην πραγματική αγορά, δηλαδή στις παραγωγικές, εξαγωγικές και καινοτομικές επιχειρήσεις, παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε στρατηγικό αξιόπιστο επενδυτή, στοχευόμενη σεισάχθεια στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με την εφαρμογή μέτρου 120 δόσεων, όπως στην Ιταλία, για την τακτοποίηση υποχρεώσεων προς το κράτος, με ευέλικτα κριτήρια ή συμψηφισμό, θέσπιση και οριοθέτηση της ΑΟΖ εντός του 2014, κ.α. "Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνουμε το λάθος ως κοινωνία και ως οικονομία και να επιστρέψουμε στη δεκαετία του ΄80 με τα τραγικά σφάλματά της", είπε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Εξάλλου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, διευθυντής-επικεφαλής του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, στην ομιλία του τόνισε ότι η κρίση ανέδειξε κάτι που οι επιχειρηματίες και ειδικά οι εξαγωγείς, γνώριζαν πολύ καλά και πριν από όλους, ότι "δεν υπάρχει ευημερία σε μια κοινωνία χωρίς μια υγιή, ανταγωνιστική οικονομία που εξάγει και σήμερα όλοι αναγνωρίζουν αυτή την αναγκαιότητα" και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα "συντελείται μια ταχύτατη προσαρμογή από ένα αντι-εξαγωγικό περιβάλλον σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο οικονομικής επανεκκίνησης μέσω των εξαγωγών".

Στο μεταξύ, στο χαιρετισμό του, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, απευθύνθηκε στους επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι αυτοί αποτελούν σήμερα τους πρωτοπόρους σε αυτό που ονομάζουμε νέα «βαριά» βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι αυτό που χρειάζεται από εδώ και στο εξής η χώρα είναι "μια περίοδος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και ασφάλειας, προκειμένου να κάνουμε σίγουρα βήματα μπροστά", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό στους εξαγωγείς απηύθυνε και αναπληρώτρια γενική γραμματέας ΔΟΣ και ΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών, Μάγδα Καρακόλη, επισημαίνοντας ότι "ο κρατικός μηχανισμός απαιτεί για την αποτελεσματικότερη δράση του, την ισχυρή παρουσία και συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας".


ΑΠΕ-ΜΠΕ, από ΚΕΡΔΟΣ