Η δημιουργία του καταστήματος «Καπετάν Fishάει», που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, είναι μια ιδέα που προέκυψε από την αγγλική πρόταση του fish and chips. Πρόκειται για ένα fast food με έμφαση στο ψάρι και προσφέρει σάντουιτς με ψάρι και θαλασσινά στη λαδόκολλα
Η στροφή των καταναλωτών που παρατηρείται στα χρόνια της κρίσης στο φαγητό, με τα καταστήματα εστίασης να φυτρώνουν σαν μανιτάρια, φέρνει και στην Ελλάδα το φαγητό του δρόμου (street food), με προχωρημένες γεύσεις και έθνικ πινελιές.
Το σουβλάκι και η πίτσα φαίνεται πως έχουν πλέον κορεστεί και οι Ελληνες αναζητούν στη διασκέδασή τους διαφορετικές γεύσεις, από σούσι ως μεξικανικά μπουρίτος και φαλάφελ για ένα γρήγορο και οικονομικό γεύμα.
Επενδύουν στο διαφορετικό
Από το Ελσίνκι ως την Μπανγκόκ και από τη Νέα Υόρκη ως το Λονδίνο, το street food είναι μια τάση που κατακτά τον πλανήτη. Και στην Ελλάδα πια, όχι μόνο λόγω μόδας που ήρθε και στη χώρα μας αλλά και λόγω επιχειρηματικής ανάγκης των Ελλήνων να ασχοληθούν με κάτι φρέσκο και νέο, τον τελευταίο χρόνο ανοίγουν καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και στην περιφέρεια της πρωτεύουσας αλλά και εκτός αυτής, που προσφέρουν σε οικονομικές τιμές εναλλακτικές λύσεις γρήγορου φαγητού με πιο προχωρημένες γεύσεις, στο πλαίσιο της πιο έθνικ και υγιεινής διατροφής.
Πρώην διαφημιστές, πολιτικοί μηχανικοί γυρίζουν σελίδα στα τελματωμένα επαγγέλματά τους και περνούν στην εστίαση, η οποία ευνοείται λόγω της ανόδου της τουριστικής κίνησης, των χαμηλών ενοικίων, κ.ά.
Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, η κατανάλωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προβλέπεται να αυξηθεί μεταξύ 10% και 20% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, τονώνοντας σημαντικά τα έσοδα των επιχειρήσεών τους. Ειδικά το street food, όπου απαιτεί συνήθως μικρούς χώρους, ελκύει αρκετούς επενδυτές, οι οποίοι στοχεύουν στο διαφορετικό, π.χ. σούσι στο Κολωνάκι με 2 ευρώ, πίτα με φαλάφελ ή σάντουιτς με ψάρι και θαλασσινά, και στο μικρό αντίτιμο που θα δώσουν οι Ελληνες και όχι μόνο περιπατητές της Αθήνας.
Λιγότερο από δύο μήνες λειτουργεί το μικροσκοπικό, μινιμαλιστικό, κατάστημα με σούσι για το χέρι, κυρίως, που βρίσκεται στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στην Πατριάρχου Ιωακείμ. Το «Yoko sushi & Bento» ξεκίνησε με take away, αλλά διαθέτει και λίγα τραπέζια για να γευτείς την ιαπωνική κουζίνα, όπως σούσι από 1,5 ευρώ ως 3 ευρώ η δυάδα. Οπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Πουρνάρας, ιδιοκτήτης του Yoko και πρώην διαφημιστής, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στροφή στο διαφορετικό και υγιεινό street food στην Ελλάδα. Με τη νέα πρόταση μας, όπως συνεχίζει ο ίδιος, «μπορεί κάποιος να βάλει το σούσι στην καθημερινότητά του με χαμηλό κόστος. Το casual food στη χώρα μας είναι μια ανάγκη να καλύψει τον γρήγορο ρυθμό της πόλης».
Ψάρι σε σάντουιτς με 4,5 ευρώ
Μια πρωτότυπη ιδέα για την Ελλάδα πλάσαρε και το καινούργιο στέκι ψαροφαγίας, το «Καπετάν Fishάει», το οποίο μετρά περίπου επτά μήνες ζωής και προσφέρει σάντουιτς με ψάρι και θαλασσινά στη λαδόκολλα. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Εμμ. Μπενάκη, και είναι fast food με έμφαση στο ψάρι. Η ιδέα προέκυψε από την αγγλική πρόταση του fish and chips, σε πιο πλούσια εκδοχή, όπως επεσήμανε ο συνιδιοκτήτης του, κ. Νεκτάριος Κεφαλάς, ο οποίος τόνισε ότι «αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες και είδαμε ότι υπήρχε ένα κενό στο γρήγορο φαγητό όσον αφορά το ψάρι.
Λόγω κρίσης ο κόσμος έχει στραφεί στο street food, όπου με 4,5 ευρώ μπορεί να απολαύσει ένα σάντουιτς με λαβράκι». Εμείς, συνεχίζει ο ίδιος, «απευθυνόμαστε σε αυτούς που έχουν κορεστεί και βαρεθεί το σουβλάκι και αναζητούν κάτι πιο ποιοτικό και διαφορετικό».
Γκουρμέ σάντουιτς με ξιφία και μεξικανικό φαγητό στο χέρι
Υψηλή ζήτηση για υγιεινές, διαφορετικές και προσιτές διατροφικές λύσεις
Στην οδό Αιόλου εδώ και ένα χρόνο υπάρχει το «Falafellas», που σερβίρει αραβική πίτα με φαλάφελ, για όσους το γνωρίζουν από το εξωτερικό και όχι μόνο. Ο κ. Αρης Λαμπρινόπουλος, συνιδιοκτήτης και πρώην μηχανολόγος, η δουλειά του οποίου δεν είχε μέλλον πια στην Ελλάδα, αποφάσισε να προσφέρει στους Ελληνες το αγαπημένο του γεύμα, που είναι το ανατολίτικο φαλάφελ, αφού διαπίστωσε ότι υπήρχε μια ανάγκη για πιο υγιεινές, διαφορετικές και προσιτές διατροφικές λύσεις.
Η Αθήνα, όπως προσθέτει ο ίδιος, «είναι πλέον μια πολιτισμική πόλη, ενώ έχουν αλλάξει και οι συνήθειες των Ελλήνων που χρησιμοποιούν πια τα μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο για να τριγυρίσουν στο κέντρο της πόλης και να τσιμπήσουν ένα έθνικ και νόστιμο γρήγορο γεύμα. Ο κόσμος έγινε πιο εξωστρεφής, βλέπει την Αθήνα με άλλα μάτια και έχει ανάγκη για διαφορετικό street food».
Στη γειτονική Ιταλία μάς ταξιδεύει ο Ιταλός Antonio Tutera, με τα γκουρμέ σάντουιτς με ξιφία, μαγειρευτά άγρια μανιτάρια πορτσίνι, vitello tonnato, τρούφα, κ.ά., τα οποία μπορεί κανείς να δοκιμάσει στο «Pane Salame», στον πεζόδρομο της οδού Μηλιώνη, στο Κολωνάκι. Λειτουργεί μόλις ενάμιση μήνα και είναι μια εναλλακτική λύση για γρήγορο φαγητό. Οπως ανέφερε ο ίδιος, «αντί για σουβλάκι, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν συνταγές που θα είχαν σε ένα πιάτο, σε ψωμί, δηλαδή σάντουιτς με κρέατα, ψάρι και λαχανικά σχάρας, λόγω έλλειψης χρόνου».
Φεύγοντας από το κέντρο της Αθήνας και ανηφορίζοντας προς Χαλάνδρι, συναντάμε το μεξικανικό Ancho Mexican Grill, η κουζίνα του οποίου προσανατολίζεται στις καλιφορνέζικες και μεξικανικές γεύσεις όπου το μεξικανικό street food συναντά το καλιφορνέζικο burrito bar. Ο ιδιοκτήτης κ. Γιάννης Δερμούζος ζούσε στην Αμερική, λάτρευε το μεξικανικό φαγητό και σκέφτηκε να το φέρει στην Ελλάδα ως μια πιο ψαγμένη και έθνικ ιδέα για street food. Μπορεί να σπούδασε πολιτικός μηχανικός, αλλά στην Ελλάδα της κρίσης αυτό το πτυχίο δεν θα του έφερνε τα προς το ζην, οπότε επέλεξε τον δρόμο της εστίασης. Το εστιατόριο λειτουργεί εδώ και τέσσερις μήνες και προσφέρει μεξικανικό φαγητό στο χέρι και όχι μόνο.
ΒΗΜΑ