Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Οδηγός επιβίωσης για τις οικογενειακές επιχειρήσεις


Οι οικογενειακές επιχειρήσεις παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία, γι' αυτό και χρειάζονται συμβουλές επιβίωσης στην κρίση.

Σύμφωνα με μελέτη για τις οικογενειακές επιχειρήσεις του οργανισμού ALBA, εκτός από τον μεγάλο αριθμό τους - στις περισσότερες δυτικές οικονομίες οι οικογενειακές επιχειρήσεις ξεπερνούν το 80% του συνόλου των επιχειρήσεων -, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο Εθνικό Προϊόν κάθε χώρας και απασχολούν ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων. Αν και οι περισσότερες είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι παράγουν περισσότερο από το 40% του εκάστοτε Εθνικού Προϊόντος και απασχολούν περισσότερο από το 35% των εργαζομένων. Αντίστοιχα, αν όχι μεγαλύτερα, εκτιμάται ότι είναι και τα ποσοστά στην Ελλάδα σε όλους τους κλάδους δραστηριοποίησης.

Τα εργαλεία επιβίωσης που προτείνει η ίδια μελέτη στις οικογενειακές επιχειρήσεις απέναντι στην κρίση και στις δυσκολίες είναι:

1) Επένδυση στο μέλλον, εξαγορές, εκπαίδευση, αποδέσμευση κεφαλαίων κ.λπ.

2) Επαναδιαπραγμάτευση δανεισμού και εκμετάλλευση ευνοϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αύξηση δανεισμού για την υποστήριξη επιχειρηματικών κινήσεων.

3) Πάγωμα ή μείωση μισθών μελών της οικογένειας για την τόνωση της ρευστότητας.

4) Χρηματοοικονομικό και διοικητικό «νοικοκύρεμα» στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των διαδικασιών διοίκησης, ανάπτυξη των νεότερων μελών της οικογένειας με απόκτηση εμπειρίας σε άλλες επιχειρήσεις και επιμόρφωση.

5) Δημιουργία ενός υποστηρικτικού οικογενειακού πλαισίου και ανάπτυξη της ενδοοικογενειακής επικοινωνίας.

Παράλληλα, η ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, σε συνεργασία με τη IE Business School της Μαδρίτης και τη NextGen Leadership S.L. διοργανώνει την Τετάρτη 7 Μαΐου εκδήλωση με θέμα «Family Businesses: Engines of the Economy» που εστιάζει στον ρόλο των οικογενειακών επιχειρήσεων στην οικονομία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η εκδήλωση στοχεύει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα, όπως το πώς μεταβιβάζουν στην επόμενη γενιά την επιχειρηματική σκέψη και τις αντίστοιχες δεξιότητες οι οικογενειακές επιχειρήσεις και πώς διατηρούν και αναπτύσσουν την οικογενειακή περιουσία σε βάθος γενεών μέσα από αυτή τη διαδικασία. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον ρόλο της εκπαίδευσης προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ελλειψη χρηματοδότησης

Με το επίκαιρο και σημαντικό θέμα των οικογενειακών επιχειρήσεων έχει ασχοληθεί και η εταιρεία PricewaterhouseCoopers (PwC) υλοποιώντας σχετική μελέτη, από την οποία προκύπτει ότι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα καθημερινής επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι ότι δεν βρίσκουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται και δηλώνουν απογοητευμένες από την έλλειψη πολιτικής αντιμετώπισης των θεμάτων αυτών από το κράτος. Πάντως, οι ιδιοκτήτες των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα πιστεύουν ότι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσδίδοντας σταθερότητα. Αισθάνονται ότι επαναπροσδιορίζονται από γενιά σε γενιά, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον μέσο όρο των οικογενειακών επιχειρήσεων παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό αποτελεί θετικό προμήνυμα για ένα αβέβαιο μέλλον.



BHMA