«Χρειάζεται να προσελκύσουμε περισσότερες γυναίκες στον τομέα των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα και ευημερία μας. Γιατί το θέμα των ίσων ευκαιριών, εκτός από κοινωνικό είναι και επιχειρηματικό», ανέφερε μεταξύ άλλων, η κα Έλενα Παπαδοπούλου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου ΟΤΕ, κατά την ομιλία της στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) που οργάνωσε ο Τομέας Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ).
Η κα Παπαδοπούλου μίλησε για τις τεχνολογικές εξελίξεις στο τηλεπικοινωνιακό τοπίο και τις αλλαγές που έχουν επιφέρει σε κάθε τομέα της ζωής μας: την οικονομία και τις επιχειρήσεις, τη διάχυση της πληροφορίας, την εργασία. Όπως ανέφερε, στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να δουλεύουμε ή να ταξιδεύουμε και να είμαστε connected με την προσωπική μας ζωή, τις προσωπικές μας ανάγκες. Στην εργασία, μπορούμε να συνεργαστούμε και να διαχειριστούμε τα πάντα remotely, μέσω ΙΤ και τηλεπικοινωνιακών υποδομών, να τηλε-εργαστούμε, να έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία από παντού μέσω cloud. Σύμφωνα με την επικεφαλής HR του Ομίλου ΟΤΕ, η διαχείριση των σημερινών τηλεπικοινωνιών, ειδικά στον χώρο εργασίας, προϋποθέτει την ταυτόχρονη ανταπόκριση σε διαφορετικές απαιτήσεις, την επικοινωνία και την αποτελεσματική συνεργασία με ανθρώπους ποικίλων ειδικοτήτων, τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων και νέων εμπειριών.
«Η συνεργασία, η επικοινωνία & το multitasking είναι κοντά στο συμπεριφορικό κώδικα των γυναικών, οι οποίες καθημερινά διαχειρίζονται πολλούς και σύνθετους ρόλους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παπαδοπούλου, τονίζοντας ωστόσο ότι οι περισσότερες νέες γυναίκες, όταν επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους, ακολουθούν στερεότυπα που σχετίζονται με το φύλο και ως εκ τούτου χάνουν ευκαιρίες σταδιοδρομίας.
Η κα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε σε έρευνα της ITU (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών) που αποδίδει σε ομάδες προσωπικού με έντονη διαφορετικότητα στη σύνθεσή τους υψηλότερες επιδόσεις, μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερα αποτελέσματα και τόνισε: «Με καθαρά οικονομικούς όρους, οι επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερες γυναίκες, χρειάζονται diversity, για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους, και την αναπτυξιακή τους προοπτική».
«Η σύγχρονη εταιρεία με επίκεντρο τον πελάτη που δημιουργούμε όλοι μαζί στον Όμιλο ΟΤΕ, χρειάζεται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, την αρμονική σύνθεση διαφορετικών ικανοτήτων, απόψεων, ταλέντων καθώς και εμπειρίας των εργαζομένων μας, ανδρών και γυναικών προσδίνοντας επιπλέον αξία στη λειτουργία και τα αποτελέσματά μας», τόνισε η κα Παπαδοπούλου, επισημαίνοντας πως έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικά, στο Συμβούλιο Διοίκησης της εταιρείας, το 33% είναι γυναίκες, ενώ σε ό,τι αφορά το σύνολο του προσωπικού, οι γυναίκες αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΤΕ και το ήμισυ του δυναμικού της COSMOTE.
Μαρία Μόσχου, ΗΜΕΡΗΣΙΑ