Σελίδες

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ευοίωνες οι προοπτικές του ξενοδοχειακού κλάδου


Την ανοδική του πορεία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει το 2014 ο εγχώριος ξενοδοχειακός κλάδος, καθώς σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις φορέων, ο αριθμός των επισκεπτών στη χώρα αναμένεται να ξεπεράσει τα 18,5 εκατ. τουρίστες, με τις εισπράξεις να ενισχύονται στα 13 δισ. ευρώ, σημειώνεται σε μελέτη της Infobank Hellastat ΑΕ.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης, ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2014 οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σε κύρια αεροδρόμια της χώρας παρουσιάζουν αύξηση 23% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Σύμφωνα με την Infobank Hellastat, οι θετικές συνθήκες για την αγορά εντοπίζονται στις ανταγωνιστικές τιμές των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, καθώς και στην πολιτική σταθερότητα που επικρατεί μετά την αβεβαιότητα προηγούμενων ετών. 

Έτσι, η υποχώρηση της τουριστικής κίνησης άρχισε να εξομαλύνεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τα ξενοδοχεία να περιορίζουν τις απώλειες που υπέστησαν τους προηγούμενους μήνες.

Επίσης αναφέρεται ότι το 2013 ο κλάδος ευνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό και από τις ακυρώσεις που έγιναν σε γειτονικές ανταγωνιστικές χώρες, οι οποίες επλήγησαν από πολιτικές και κοινωνικές ταραχές (κυρίως Αίγυπτος και Τουρκία).

Έτσι, ο αριθμός των εισερχομένων τουριστών σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 15,5%, στους 17,9 εκατ. τουρίστες, με τις συναλλαγματικές εισπράξεις να ανέρχονται στα 12 δισ. ευρώ (+14,9%).

Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου των αλλοδαπών τουριστών προήλθε από τη Ρωσία, καθώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας ο αριθμός των επισκεπτών από τη χώρα αυτή σχεδόν διπλασιάστηκε, ξεπερνώντας το 2013 τα 1,3 εκατ. τουρίστες.

Η ρωσική αγορά πλέον κατέχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό επί των συνολικών αφίξεων στην Ελλάδα με 7,5%. Οι Γερμανοί τουρίστες αποτέλεσαν το 12,7% των αφίξεων (2,27 εκατ. τουρίστες, +7,5% από το 2013), ενώ ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο με 10,3%, σημειώνοντας όμως ήπια πτώση (-3,9%, στους 1,85 εκατ. τουρίστες).

Το τελευταίο έτος τα περισσότερα ξενοδοχεία μείωσαν αρκετά τις τιμές τους, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν μεγαλύτερο αριθμό τουριστών.

Σύμφωνα με την Infobank Hellastat, πλέον η Ελλάδα κατέστη η δεύτερη φθηνότερη χώρα της Μεσογείου μετά την Αίγυπτο αναφορικά με τις ξενοδοχειακές τις υπηρεσίες, κάτι που όμως δεν ισχύει για την ευρύτερη τουριστική βιομηχανία.

Στη μελέτη αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις των 600 μεγαλύτερων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για το έτος 2012. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται ο κύκλος εργασιών το 2012 μειώθηκε κατά 5,4%, σε 2,22 δισ. ευρώ, καθώς η εισερχόμενη τουριστική κίνηση το έτος αυτό σημείωσε υποχώρηση 5,5%. Το 67% των εταιρειών εμφάνισαν χαμηλότερα έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Τα συνολικά λειτουργικά αποτελέσματα υποχώρησαν κατά 2,3%, στα 489 εκατ. ευρώ ενώ οι προ φόρων ζημιές διευρύνθηκαν στα 304,65 εκατ. ευρώ από 279,45 εκατ. ευρώ το 2011.

Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ μειώθηκε ελαφρώς σε 24,3%, ενώ το περιθώριο των προ φόρων κερδών παρέμεινε αρνητικό, επιδεινούμενο σε -6,3%.

Ο δείκτης κεφαλαιακής μόχλευσης υποχώρησε οριακά στο 0,7 προς 1 ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RoE) το 2012 σημείωσε επιδείνωση σε -2,6%.



ΚΕΡΔΟΣ