Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η απελπισία οδηγεί τους Έλληνες επιχειρηματίες στην Βουλγαρία


Στην Βουλγαρία μετακομίζει τα τελευταία χρόνια η ελληνική επιχειρηματικότητα. Η χαμηλότερη φορολογία, τα χαμηλότερα ενοίκια και οι μισθοί αποτελούν πόλο έλξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τα τελευταία έξι χρόνια της ύφεσης.

Ο Χρήστος Μαβριδόπουλος είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο γραφικό Μέλνικ. Τελευταία βλέπει ολοένα και περισσότερους συμπατριώτες του να ακολουθούν το παράδειγμά του. Σύμφωνα με το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Βουλγαρία, οι ελληνικές επενδύσεις αγγίζουν τα 3 δις ευρώ.

Ο Κώστας Ζέρβας νοικιάζει ένα κτίριο 1000 τετραγωνικών μέτρων στο Πέτριτς για 300 ευρώ το μήνα. Στην Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει πολλά περισσότερα.

Επιπλέον, στη Βουλγαρία η φορολογία επιχειρήσεων είναι μόλις 10% ενώ στην Ελλάδα 26%.

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις μεταναστεύουν και οι εργαζόμενοι, καθώς βρίσκουν ελκυστικό το πολύ χαμηλότερο κόστος ζωής.

Οι Σέρρες που γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη στι παρελθόν, βρίσκονται 40χλμ. από τη Βουλγαρία. Σήμερα, οι επιχειρήσεις μία μετά την άλλη μετακομίζουν για τη Βουλγαρία. Οι εμπορικοί δρόμοι έχουν γεμίσει με λουκέτα και πινακίδες «Ενοικιάζεται».

Εκτός από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, μεταναστεύουν και οι καταναλωτές. Στη γειτονική χώρα βρίσκουν χαμηλότερες τιμές. Μοιάζει με φαύλο κύκλο. Η Ελλάδα ελπίζει στην ανάπτυξη το 2014, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να το πετύχει αυτό χωρίς τόνωση της επιχειρηματικότητας.



balkans.com